Pазплащателните карти: Сега картата говори!

1203
Pазплащателните карти: Сега картата говори!
Spread the love

Следващото поколение ISO карти: акустични карти като алтернатива на Near field communication (NFC) повишават нивото на сигурност на мобилните приложения за плащания

Следващото поколение разплащателни карти предоставя набор от нови функции, чрез интегриране на електронни компоненти във ISO формата. Има дактилоскопични карти без батерия, карти с гъвкави печатни платки, матрични електронни хартиени дисплеи и батерии, които се презареждат чрез NFC. Технически, това са всички жизнеспособни възможности, както обяснява Yiwen Jin, B-Id. Заедно с партньори, компанията работи едновременно върху няколко иновативни разработки и проекти. Акустични карти, следващата еволюция на разплащателните карти, вече са на стартова позиция. Картата взаимодейства със смартфона с помощта на вграден високоговорител и микрофон и предлага – като алтернатива на NFC – комуникационна функция с висока степен на сигурност на смарт картата за мобилни приложения за плащания. В бъдеще, картата ще може да изпълнява много повече. „Да се интегрират различни електронни компоненти в картата е изключително сложно, особено след като форматът ISO има ограничен размер за електронни компоненти, като например сензор за пръстови отпечатъци“, обяснява Yiwen Jin, главен изпълнителен директор на B-Id. Технически погледнато, има много варианти, които са готови за масово производство.

Картите с пръстови отпечатъци скоро с алтернативно захранване

В практическото използване, дактилоскопичните карти – независимо с контактен чип и / или безконтактен чип – вече са сигурно средство за идентификация при парични сделки или за контрол на достъпа. Основната полза на картата със сензор за пръстови отпечатъци е, че няма въвеждане на ПИН код и в него могат да се съхраняват до шест пръстови отпечатъци. B-Id осигурява такива карти с и без батерия и вече са разработили алтернативи. Yiwen Jin обяснява: „За да се четат и съхраняват пръстови отпечатъци на безконтактни карти е достатъчна  мощността на един NFC четец. Има обаче приложения, например, когато парите се теглят от банкомат, при което е необходима допълнителна енергия, за да се провери пръстовия отпечатък преди картата да влезе в слота. B-Id намери алтернативен енергиен източник за безконтактните карти и вече произвежда първите карти с този нов алтернативен компонент „, казва Jin, без да разкрива допълнителни подробности.

Акустични карти за защитено мобилно разплащане

Друго нововъведение, което идва от отдела за разработки на B-Id – акустични картите, използвани в комбинация с мобилни телефони, които могат да бъдат по-безопасна алтернатива на NFC картите. „Акустичната комуникация е с високо ниво на сигурност, сравнимо с биометричните отпечатъци. Така че, технологията е предопределена за мобилни приложения за плащане“, обяснява Yiwen Jin. Основните елементи на картите са с чип за сигурност, микрофон и високоговорител. Използвайки звуковия сигнал, картата може да комуникира с мобилното устройство и да задейства процеса на удостоверяване: телефонът изпраща акустичния сигнал към картата, микрофонът в картата получава сигнала и защитният чип демодулира сигнала за по-нататъшна употреба. Чипът за сигурност след това изпраща модулираната информация на говорителя на картата, която изпраща сигнала до микрофона на мобилния телефон. „Второто поколение карти е завършено за стандарта ISO, който вече включва NFC интерфейс. Има планове за интегриране на Bluetooth в следващ етап. За може това да стане реалност обаче, компонентите трябва да бъдат още по-малки“, казва експертът.

Източник: pressebox.de

Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.