Paperworld – изложението, което задава световните тенденции в офис материалите

1535
Paperworld – изложението, което задава световните тенденции в офис материалите

Изложението във Франкфурт събра на едно място 1 525 изложителя от 58 държави. 5 от изложителите са от България.

Paperworld се проведе на 27-31 януари в Messe Frankfurt и представи на едно място доставчици и производители на продукти за офиса.

 

Изложбеният център събра в общо 11 палати и изложенията Creativeworld, Christmasworld и Floradecora.

 

 

Paperworld

е годишно изложение на производителите и доставчици на офис, хартиени и канцеларски материали. Веднъж годишно те показват най-новите тенденции в този сектор. На място бяха демонстрирани продукти като тефтери, календари, органайзери за офиса, хартиени торби, салфетки, пощенски картички и богат набор от канцеларски стоки.

 

Най-голям брой изложители имаше от Китай (505), а от Европа бяха представени най-много немските компании (264). Българските компании, които се предствиха на изложениято са 5 броя.

 

Като цяло китайските фирми заемаха една палата и предлагаха огромен набор от печатни продукти – тефтери, торби, опаковъчна хартия, канцеларски материали, офис продукти. Традиционно всички оферти бяха с фокус върху цената и обемите. Личните ми впечатления като посетител са, че почти нямаше китайски производител, който да предлага 100% качество, което се търси в Европа. При повечето разгледани продукти имаше компромиси с качеството, особено при по-сложните довършителни процеси.

 

За сметка на това, в палатите с европейски производители се виждаше качеството и изпипаните детайли. Макар повечето големи производители да не криеха факта, че имат производство и в Китай, изисванията за качеството на продуктите бяха спазени.

Статистиката на немската търговска асоциация Handelsverband Büro und Schreibkultur – HBS показва, че немските клиенти търсят дизайнерски ориентирани, висококачествени продуктови иновации. В този сегмент на маркови продукти несмките производители бележат ръст от 6%.

 

Това показват и цифрите на потреблението в Германия – вътрешният пазар за хартия, офис консумативи и канцеларски изделия е стабилена индустрия, която е с почти непроменени стойности на профажбите – 7.77 милиарда € (-0.2%)

 

В същото време износът на немски продукти е намалял с 5,9% до общо 6,550 милиарда € – което е ясна индикация за увеличаване на търсенето на вътрешния пазар – в полза на местното производство и спад на вноса от 10,3% до 5,270 милиарда € през 2016.

 


 

Европейските доставчици на хартия, офис консумативи и канцеларски материали са стабилни, но в постоянен процес на промяна в някои страни.

 

В последните години секторът на хартия, офис консумативи и канцеларски материали в ЕС е почти постоянно на минус, само с кратък растеж през 2015 г. Потреблението на тези продукти в Европа е в съответствие с механизмите на сектора, което ще рече, че потреблението на хартия се ограничава постепенно. Към това трябва да се добави и ефекта на цифровизацията, който намалява използването на традиционните офис материали (например хартия, организация и архивиране са заменени от електронни системи за съхранение и облачни услуги).

 

Въпреки това, опитът от последните десетилетия показа, че безхартиен офис не съществува и е малко вероятно комуникацията на хартия да изчезне скоро.

 

 

 

Какви ползи може да донесе Paperworld на българските производители?

Европейският пазар търси качествени продукти и не винаги най-ниска цена. Българските печатници имат реални шансове да продават завършен продукт на Запад. И тук ключовата дума е завършен продукт. На този тип изложения, макар всички производители да бяха печатници, те промотираха себе си като производители на конкретни продукти – тиражите, персонализацията и всички останали детайли идват с разговорите, след като се привлекли интереса на клиентите с изложения продукт.

 

Вижте повече за изложенията Cristmasworld / Floradecora

 

Специални благодарности на Интер Експо център и Messe Frankfurt за поканата.

Автор: Деси Тодорова

 

 


Вижте повече за изложенията Paperworld / Creativeworld.

Специални благодарности на Интер Експо център и Messe Frankfurt за поканата.

Автор: Деси Тодорова

– See more at: http://printguide.info/news/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-FloraDecora-,4891.html#sthash.rBVH7zHW.dpuf

Messe Frankfur
Messe Frankfurt

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.