PVC-Free – загриженост за околната среда или мода?

3406

Несъмнено PVC вреди на околната среда през жизнения си цикъл. Въпросът е дали печатът, опаковките и като цяло индустрията могат да съществуват без него.

Поливинилхлоридът (PVC), известен и като „винил” е третият най-разпространен тип пластмаса, след полиетилена и полипропилена. Той се използва в мебели, детски играчки, части за автомобили, обзавеждане, строителни материали и стотици други продукти. Има и широко приложение печатната индустрия, най-вече в производството на опаковки и широкоформатния печат. Използва се за производство на опаковки, стикери, табели, билбордове и много други. PVC има много приложение и цената му е сравнително ниска.

Екологичната гледна точка
Според Greenpeace тази широко разпространена пластмаса е сред най-отровните вещества, които замърсяват планетата и вредят на живите същества. Според екологичната организация, PVC вреди на хората и околната среда през жизнения си цикъл – по време на производството, употреба и изхвърлянето. Важно е да се знае и че има безопасни алтернативи за практически всички приложения на PVC.

Добрите новини са, че преминаването към тях може да стане без да навреди значително на никоя от страните в процеса: компаниите, производители на пластмаса, работниците им и потребителите. PVC може да бъде заменен с по-безопасни материали във всяко от приложенията си. Заместителите включват традиционни материали като керамика, стъкло, хартия и метал. В случаите, в които това е невъзможно, може да се използват пластмаси без съдържание на хлор. Очаква се, когато потребителите започнат да търсят продукти без PVC, алтернативите му да станат по-изгодни в икономическо отношение.

Другата гледна точка
Всъщност отношението към PVC като заплаха за околната среда не е еднозначно. До голяма степен причината за това е, че терминът се прилага за различен тип материали с различни добавки, които да им осигурят определени качества. Например, водопроводните тръби от PVC не съдържат потенциално опасни химикали за разлика от пластмасите, използвани в кухните.
Най-голямата заплаха е изгарянето на PVC. Особено, ако не е контролирано, то може да доведе до отделяне на диоксини, които са силно отровни вещества и имат канцерогенен ефект. Значителен брой големи компании не използват PVC в продуктите си или са си поставили за цел са спрат използването му. Сред тях са Ikea, Lego, Puma, Gerber, Nokia.

PVC в печата
Тенденциите в областта на печата са за замяна на базираните на PVC с по-екологични, като полипропилен. Наскоро HP представиха материал за печат на тапети, който не съдържа PVC. Компанията предлага и PVC-Free настолни принтери. Други компании като Fujifilm, Hexis, Epson, също предлагат медии без съдържание на PVC.
В опаковъчната индустрия в последните години има значителен интерес към опаковки без съдържание на PVC, които показват загриженост за здравето на потребителите. Все повече компании предпочитат тези варианти за производство на опаковките на продуктите си и се завръщат към традиционни материали като хартия и стъкло или използват пластмаси, които не съдържат хлор.


На снимката: тапет, отпечатан на PVC-Free материал от HP.

Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.