Smithers Pira: делът на дигиталния печат нараства до 21.1% за сметка на аналоговия

700
Smithers Pira: делът на дигиталния печат нараства до 21.1% за сметка на аналоговия

Глобалният печатен пазар се свива като обем, но нараства като стойност за периода 2014-2024. Общата стойност на печата отбелязва леко увеличение в резултата на промените в продуктовия микс и използваните пазарни процеси.

делът на дигиталния печат нараства

 

Последното пазарно изследване на Smithers Pira, „Бъдещето на офсета срещу дигиталния печат 2024“ отчита глобална продукция от 49 665 милиарда отпечатъка A4 през 2019 и предвижда тя да остане непроменена до 2024. По отношение на стойността, печатът се очаква да отбележи ръст от $808.3 милиарда през 2019 до $862.7 през 2024. Това са 1.3%.

Дигитални срещу аналогови технологии
Цифровият печат и най-вече мастиленоструйният става все по-значима част от цялостния пазар на печат. Делът му е нараснал от 13.5% от целия пазар за 2014, до 17.4% през 2019. Причината е в отнемането на част от работата на офсетовия и останалите типове аналогов печат. Техническите иновации и промени в изискванията на пазара ще продължат да поддържат тази тенденция до 2024. Това ще увеличи дяла на цифровия печат до 21.1%. Очаква се дигиталния печат да превземе нови технологии в ключови пазари като опаковките. Увеличаването на неговата конкурентоспособност за по-големи тиражи с ново поколение високопроизводителни машини ще създаде нови източници на приходи за печатниците.

Както аналоговите, така и цифровите процеси стават по-ефективни, което допринася за намаляване на цената на продукцията. В допълнение подобрените възможности за печат на къси тиражи и съответните довършителни процеси водят до повишена ефективност по цялата верига и позволяват на печата да отговаря по-пълноценно на пазарните потребности.

Много различни фактори влияят на търсенето в индустрията и участниците в снабдителните вериги имат различни възможности, от които да избират, когато определят как най-добре да се справят с динамиката на пазара.

Ролята на печата
Ролята на печата се променя и основният фактор за това е ефектът на интернрт и мобилните технологии в начина, по който бизнеса и хората комуникират и обменят информация. Това засяга всеки сегмент на традиционния печатен бизнес и променя представите за това какво е приемливо от гледна точка на скорост, свързаност и степен на интерактивност на информацията, независимо какъв е използваният канал.

Ключовите фактори, които влияят търсенето на офсетов и дигитален печат са:

  • Нарастваща глобална консумация, заради съчетанието от увеличаване на населението, урбанизация и възникването на глобална средна класа със значителна покупателна способност.
  • Фундаментални промени в начина, по който потребителите и бизнеса разпространяват и обменят информация, както и на каналите, използвани за реклама – от печат до електронни медии.
  • Увеличена гъвкавост на снабдителните вериги с печат по заявка и по-кратко време за обработка на поръчките
  • Потребителите, бизнеса и институциите изискват продукти и технологии за производство с увеличена устойчивост и екологичност.
  • Увеличаващата се употреба на изкуствен интелект, интернетът на вещите и други Industry 4.0 технологии, които увеличават производителността на печатните процеси.

The Future of Digital Vs Offset Printing to 2024 струва 4750 евро.

Източник: пресинформация на Smithers Pira
Текста написа: Мартин Новев 

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.