Smithers Pira: делът на дигиталния печат нараства до 21.1% за сметка на аналоговия

623
Smithers Pira: делът на дигиталния печат нараства до 21.1% за сметка на аналоговия
Spread the love

Глобалният печатен пазар се свива като обем, но нараства като стойност за периода 2014-2024. Общата стойност на печата отбелязва леко увеличение в резултата на промените в продуктовия микс и използваните пазарни процеси.

 

Последното пазарно изследване на Smithers Pira, „Бъдещето на офсета срещу дигиталния печат 2024“ отчита глобална продукция от 49 665 милиарда отпечатъка A4 през 2019 и предвижда тя да остане непроменена до 2024. По отношение на стойността, печатът се очаква да отбележи ръст от $808.3 милиарда през 2019 до $862.7 през 2024. Това са 1.3%.

Дигитални срещу аналогови технологии
Цифровият печат и най-вече мастиленоструйният става все по-значима част от цялостния пазар на печат. Делът му е нараснал от 13.5% от целия пазар за 2014, до 17.4% през 2019. Причината е в отнемането на част от работата на офсетовия и останалите типове аналогов печат. Техническите иновации и промени в изискванията на пазара ще продължат да поддържат тази тенденция до 2024. Това ще увеличи дяла на цифровия печат до 21.1%. Очаква се дигиталния печат да превземе нови технологии в ключови пазари като опаковките. Увеличаването на неговата конкурентоспособност за по-големи тиражи с ново поколение високопроизводителни машини ще създаде нови източници на приходи за печатниците.

Както аналоговите, така и цифровите процеси стават по-ефективни, което допринася за намаляване на цената на продукцията. В допълнение подобрените възможности за печат на къси тиражи и съответните довършителни процеси водят до повишена ефективност по цялата верига и позволяват на печата да отговаря по-пълноценно на пазарните потребности.

Много различни фактори влияят на търсенето в индустрията и участниците в снабдителните вериги имат различни възможности, от които да избират, когато определят как най-добре да се справят с динамиката на пазара.

Ролята на печата
Ролята на печата се променя и основният фактор за това е ефектът на интернрт и мобилните технологии в начина, по който бизнеса и хората комуникират и обменят информация. Това засяга всеки сегмент на традиционния печатен бизнес и променя представите за това какво е приемливо от гледна точка на скорост, свързаност и степен на интерактивност на информацията, независимо какъв е използваният канал.

Ключовите фактори, които влияят търсенето на офсетов и дигитален печат са:

  • Нарастваща глобална консумация, заради съчетанието от увеличаване на населението, урбанизация и възникването на глобална средна класа със значителна покупателна способност.
  • Фундаментални промени в начина, по който потребителите и бизнеса разпространяват и обменят информация, както и на каналите, използвани за реклама – от печат до електронни медии.
  • Увеличена гъвкавост на снабдителните вериги с печат по заявка и по-кратко време за обработка на поръчките
  • Потребителите, бизнеса и институциите изискват продукти и технологии за производство с увеличена устойчивост и екологичност.
  • Увеличаващата се употреба на изкуствен интелект, интернетът на вещите и други Industry 4.0 технологии, които увеличават производителността на печатните процеси.

The Future of Digital Vs Offset Printing to 2024 струва 4750 евро.

Източник: пресинформация на Smithers Pira
Текста написа: Мартин Новев 

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.