Vybrant F1600 – солвентен принтер с UV сушене от Fujifilm

1222
Vybrant F1600 – солвентен принтер с UV сушене от Fujifilm

Fujifilm представи първия си солвентен UV принтер Vybrant F1600. Той е с ширина на печат 1,6 метра и е базиран на Mimaki JV400-160SUV, но използва собствената система мастила и технология за сушене на Fujifilm.

 

Четирицветният принтер за печат от рола на рола с ширина 1620 мм използва новата технология за мастила на Fujifilm FUZE, която за пръв съчетава компонент за UV сушене със солвент на водна основа.

 

Gary Barnes, продуктов мениджър на широкоформатните системи във Fujifilm Speciality Ink Systems, каза: „Стратегията на Fujifilm винаги е била насочена към UV сушенето, но чувстваме, че печатът от рола на рола ще играе все по-голяма роля, а за да го направите ефективен, трябва да имате мастило с правилните характеристики.“

 

2014_05_12_a3rc

 

UV мастилата имат предимството, че се изсушават моментално и са издръжливи на надраскване, а солвентните мастила се нанасят на по-тънък слой и са по-гъвкави, имат по-добра адхезия към някои материали и изображенията, отпечатани с тях са с по-висока рязкост заради по-малкото нарастване на точката спрямо UV мастилата.

 

Barnes каза: „Използването на солвентен носител осигурява нанасяне на по-малко мастило, спрямо UV технологията, защото при UV 100% от компонентите в мастилото – всички полимери, мономери и пигменти се превръщат в мастилен филм, докато при солвентните мастила до 95% от мастилото е носител, който се изпарява като остава само смолата и пигментите.

Скоростта на печат на Vybrant F1600 е същата като на устройството на Mimaki – високоскоростен режим с 900x900dpi и 18,1 кв. м. в час и стандартен режим с 14,2 кв. м. в час и 900x1200dpi. Fujifilm ще покаже Vybrant на Fespa Digital 2014.

 

Източник: outputmagazine.com

Текста написа: Мартин Новев

 

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.