ЕС започва разследване по сделката за придобиването на Figma за 20 милиарда долара от Adobe

904
ЕС започва разследване по сделката за придобиването на Figma за 20 милиарда долара от Adobe

Adobe е изправена пред контрол от страна на регулаторите, които разглеждат сделката за поглъщане на облачната платформата за дизайн Figma.

 

Figma

Европейската комисия, която е основният регулатор на Европейския съюз, обяви задълбочено проучване на параметрите на сделката. Разследването е било предизвикано от опасения, че предстоящата сделка може да „намали конкуренцията на световния пазар за софтуер за интерактивен дизайн и инструменти за създаване на цифрови активи“. Европейската комисия има време до 14 декември да вземе решение за по-нататъшни стъпки, включително блокиране на придобиването, особено ако опасенията на агенцията относно отрицателното въздействие върху конкуренцията се потвърдят по време на разследването.

През февруари Европейската комисия обяви намерението си да оцени сделката между Adobe и Figma по искане на най-малко шестнадесет държави-членки на ЕС. На основа на информацията, предоставена от тези страни, регулаторът е заключил, че сделката заплашва да „засегне значително конкуренцията на пазара на софтуер за интерактивен дизайн“.

Припомняме, че Printguide публикува информация за намерението на Adobe да придобие Figma за почти $20 милиарда през септември миналата година. Ако сделката бъде одобрена от регулаторите, тя ще надхвърли рекордното споразумение от 19 милиарда долара, платени от Facebook за WhatsApp през 2014 г. Офертата на Adobe за закупуване на Figma се сблъска с критики не само защото се смяташе за надценена от инвеститорите, но и поради приликите между собствената платформа за дизайн XD на Adobe и по-популярната услуга Figma. След обявяването на сделката, Adobe започна постепенно да премахва платформата Adobe XD от публичното пространство.

Източник: theverge

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.