Каменна хартия и нейното приложение

2351
Каменна хартия и нейното приложение

Материалът наречен каменна хартия се изработва с помощта на екструдиране на смес от 80 % варовик (CaCO3) под формата на гранулат, 18% полиетилен с висока плътност (HDPE) и след това върху него се нанася 2% специално патентовано покритие.

 

каменна хартия

 

Производството на каменната хартията е започнало преди 20 години в Тайван, където е създадена и постепенно измества традиционната хартия в различни източни пазари от местата където се изисква издръжливост и непромокаемост на продуктите. Успешна алтернатива е и на т.н. синтетична хартия, но и ламинираните и екструдираните, които попадат под забраната на Директивата за спиране на опаковки и продукти за еднократно ползване (SUPD). От скоро се правят опити и със заместването на използвания HDPE, който е нефтопродукт с компостируеми биополимери на растителна основа като PLS, но с някои компромиси в издръжливостта и качеството на печат на материала.

 

производство на каменна хартия

 

Каменната хартия е позната и с други имена като биопластмасова хартия, минерална хартия и др. Характеризира се с висока белота и еластичност, здравина, водонепропускливост, устойчивост на влага и мазнини, както и антибактериални свойства и негоримост. Сертифицирана е за досег с храни. Тъй като не е направена от целулозни влакна, тя има по-гладка повърхност от повечето традиционни хартии и при нея се елиминира нуждата от допълнително лакиране или ламиниране.

Производството на каменната хартия е изключително щадящо природата сравнено с това на конвенционалната хартия, тъй като при него не се използва целулоза, вода, хлор, киселини и други избелители. Основната суровина за производството на материала е варовик, който е отпаден материал от варовиковите кариери и се намира в изобилие. При производството на един тон каменна хартия се спестяват 67% CO2, 17Gj енергия, 60000 литра вода и др, спрямо еквивалентния конвенционален продукт.

Рециклиране

Каменната хартия може да се рециклира, но само ако преди това се събира и рециклира отделно или с полиетилена. Материалът се класифицира във втора категория пластмаси (полиетилени за многократна употреба). За сравнение, 40 000 различни пластмаси са разпределени в 7 категории за рециклиране от 1 до 7 (по-малка цифра – по лесно рециклиране).  Съпоставено с целулозната хартия, която е ограничена до неколкократно рециклиране (до седем пъти) и е с необходимост от добавянето всеки път от свежа целулоза, то каменната хартия се рециклира неограничен брой пъти и остава винаги бяла. Материалът не е биоразградим или компостируем продукт, но е фоторазградим при подходящи условия. Под слънчевите лъчи се разпада от 0,5 до 3 години на нетоксичен прах в зависимост от дебелината на материала.

Каменната хартия произведена в Тайван разполага със следните сертификати:

 

сертификати каменна хартия

 

Основни предимства на каменната хартия

  • Изключителна здравина на скъсване. Има функция за асиметрично съпротивление, което означава, че в едната посока се къса лесно, в другата не, което има приложение при печат и изработка на чанти и мини опаковки
  • Не се разкъсва по ръбовете от употреба или рязане или разролване – приложение за карти и брошури
  • Водоустойчивост и маслоустойчивост – употреба за опаковане на хранителни продукти
  • Може да се пише върху нея под вода – етикети за риба, подводни и водни  спортове, хидрокултури
  • Издържа на -40оС – използва се за всякакви опаковки и етикети използвани при дълбоко замразяване
  • Антибактериална – отблъсква плесен, бактерии, лишеи и удължава живота на опакованата храна двойно
  • Има сертификат за пряк досег с храни издаден в Холандия от SGS

Печат и довършителни процеси

Върху каменната хартия може да се печата с мастиленоструйни принтери, с офсетов, флексо и дълбок печат. Не е подходяща за всяка произволна дигитална печатна машина с лазерна технология заради прилаганата високата температура за фиксиране на тонера, на която материалът е чувствителен. Въпреки това, хартията вече успешно е тествана и с отличен резултат на машини с нискотемпературен тонер, с който вече работят повечето висок производствен клас принтери.

Обикновените водни и спиртни мастила използвани в офсетовия печат са подходящи за печат върху каменна хартия. Мастилата изсъхват веднага, но се препоръчва да се изчака от 1 до 6 часа преди довършителна обработка, в зависимост от вида на изображението и намастиляването. За избягване на проблеми със съхненето, може да се наложи изчакване до 30 мин преди да се печата на другата страна, да се подреждат по-ниски купове или да се използват втвърдяващи агенти в мастилото. Каменната хартия е по-мека и приятна на допир, но точно това и свойство изисква при работата с нея да се направят някои допълнителни настройка при подаването в машината, както и е препоръчително използване на антистатично оборудване. При този тип материал има значение и страната на печат, за да се постигнат максимално добри резултати. При офсетов печат могат спокойно да се достигнат скорости на печат от 7500 – 9000 листа в час, в зависимост от плътността на фоновете.

Каменната хартия е успешно тествана при производството на пликове за опаковки, които се залепват с термостопяеми (хот мелт) лепила и дори може да се термоформова. Хартията разполага с по-слаби термозалепващи свойства, но се експериментира с решения, които преодоляват този недостатък с нанасяне на допълнителен покривен слой на мястото на залепване.

В България материала се предлага от Европак България М ЕООД, които освен доставчик, може да бъдат ваш консултант за приложението, печата и обработката на каменната хартия. От тях можете да получите конкретни технически препоръки за видовете печат и последваща обработка. Няколко български печатници вече използват успешно материала за печат и създаването на различни продукти.

 

 

торби с дръжки държач на напитки хенгер

 

Цени и размери

Каменната хартия се произвежда и предлага на пазара във варианти на рола или форматирани листа на най-различни размери. Има я и в самозалепващ вариант на рола.

В зависимост от структурата си хартиите от камък се разделят на няколко класа:

 

Приложение Тип Дебелина (микрони) Форма на доставка
Пликове, чанти, реклама, печатни издания SP 50-120 роли
Кутии, луксозни чанти, стелажи, рекламни пана S-eco 100-200 роли и листи
Подсилени приложения S-board 250-400 листи
Тип кашон Corrugated 2, 3 – слойни

 

Цените на каменната хартия са съпоставими с тези на конвенционалните хартии. Вижте примерна сравнителна таблица със сравнителни цени на материали за опаковки за хляб и храни:

 

каменна хартия цени

 

Примери за приложения на каменната хартия, които вече са реализирани на други пазари: пликове за хляб, подложки за хранене, книги, наръчници, каталози, хенгъри, тетрадки, бележници, етикети във всичките си варианти, топографски карти, карти, торби с дръжки, чанти, менюта за ресторанти, пликове, оригами, опаковъчни торби за вина,  държачи за алкохолни и топли напитки, пликове за семена, портфейли, велпапе от каменна хартия, кутии във всичките си варианти, опаковки за храни, опаковки за фармацията и козметиката, луксозни опаковки, облекла на бележници, термоформовани чинии за хранене, опаковъчна хартия за бургери и мн. др.

 

защита на грозде платно за бележници подложка за ядене

 

Европак България М ЕООД
гр. Варна
Южна Промишлена Зона
(Острова) с/у ТТЗ
pergoota@europackbulgaria.com
Тел.: 0878 388 008

 

Вижте още за каменната хартия тук.

 

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.