Китайската етикетна индустрия в борбата с COVID-19

1066
Китайската етикетна индустрия в борбата с COVID-19

През 2020 година китайската етикетна индустрия бе белязана от Covid-19. Китай бе първата държава засегната от пандемията и първата държава, която успя да се върне, до известна степен, към нормален живот. Като такава държава, Китай може да ни даде добри индикации за бъдещите тенденции в етикетната индустрия, за останалия свят.

Най-окуражаващата статистика е, че възстановяването на китайската икономика се засилва. През първото тримесечие на 2020 година Китай бе сразен от първата вълна на пандемията, в следствие на което нейният БВП намаля с 6.8%. През второто тримесечие БВП на Китай се увеличава с 3.2%. През третото тримесечие, когато държавата излиза от локдаун, нейната икономика се покачва с още 4.9%.

Тази тенденция е отразена и в износа на печатно оборудване от Китай през същия период. Според митническата служба на Китай от януари до септември обемът на износа на печатно оборудване в Китай е бил 1,478 млрд. щатски долара, което е спад с 16,6% на годишна база. Към третото тримесечие, обаче вече имаше признаци на силно възстановяване в някои сегменти, като износът на печатни машини за опаковки нарасна с 1,2%. По подобен начин през третото тримесечие износът на флексопечатни машини – най-вече машини с централен цилиндър – нараства с 56,8%.

Интересното е, че в сегмента на тесния формат, китайските производители на оборудване за етикети, действително отчитат увеличение на бизнеса през целия период на пандемията – и по време блокирането, и по време на възстановяването. Някои компании например отчитат, че продажбите са нараснали с впечатляващите 12,7% от януари до септември 2020 г.

Тенденции

Тези тенденции бяха потвърдени в поредица от събития, организирани в един от индустриалните центрове на Китай – област Гуанджоу, от екипа на LabelЕxpo South China 2020, съвместно с индустриални партньори и китайската асоциация PEIAC.

Zhang Yuzhong, изпълнителен вицепрезидент на отдела за печат на етикети на PEIAC и президент на Meikei Intelligent Printing Co, казва: „Самият факт, че Tarsus Group избра да проведе LabelЕxpo South China в Шенжен, е от голямо значение. Covid-19 ускори трансформацията и надграждането на индустриалната структура, бизнес моделите и бизнес средата.“

Zhang Yuzhong също отбелязва, че най-важният пряк резултат от пандемията Covid-19 за китайската етикетна индустрия е съгласуван стремеж, към увеличаване на автоматизацията, с цел както намаляване на пряката операторска намеса, така и замяна или допълване на операторски умения, чрез увеличаване на използването на машинно обучение и автоматицазия.

 

LabelЕxpo South China 2020

 

През първите дни на пандемията работниците бяха принудени да напуснат своите работни общежития и да се върнат в семейните си домове в провинцията, което доведе до критичен недостиг на квалифицирани техници отговарящи за печатните машини и предпечата. Дори след приключването на първия локдаун транспортните мрежи бяха толкова нарушени, че често минаваха седмици, преди ключови работници да могат да се върнат на работа.

Типичен пример за новото мислене, породено от тази ситуация, ни даде Ли Хайин, генерален мениджър на водеща печатница на рекламни материали и опаковки- Yulong Printing. Подобно на много китайски печатници, Yulong успя да замени загубените поръчки на етикети с продукти, като дезинфектанти, което означава, че обемът на бизнеса на Yulong Printing през първата половина на 2020 г. е почти същият като в същия период на 2019 г.

Независимо от това, внезапното избухване на пандемията и нейните последици оказаха силно влияние върху мисленето на Ли, който казва:

„Разбрах, че в бъдеще нашата компания трябва да се стреми, към дигитализация на производството с по-висока автоматизация и по-малко човешка намеса.“

Като адекватен отговор Yulong Printing представи планове за инвестиране в хибридни преси, съчетаващи както дигитална, така и конвенционална технология, както и имплементиране на дигитални щанци и плотери.

LabelЕxpo South China също отрази тези промени, като въведе зона за печатна индустрия 4.0, фокусирана върху автоматизацията, машинната интелигентност и дигитализация, докато клонът за печат на етикети на PEIAC тематизира годишната си среща, проведена на изложението със слогана „Интелигентен етикет, интелигентен печат“. Събитието се фокусира върху практическите стъпки, които печатниците могат да предприемат, за да преминат към автоматизирано производство на етикети и интелигентно управление на печата на етикети.

Кевин Лиу, директор на събитието LabelЕxpo South China 2020, потвърждава тези тенденции:

„Засегнати от Covid-19 тази година, очевидно смятаме, че процесът на дигитализация и интелигентна автоматизация на предприятията за етикети е ускорен. Това се проявява в два основни аспекта: първо, повече предприятия са инсталирали дигитални преси или поставят дигиталния печат на дневен ред. Второ, откриваме, че средните и големи фабрики за печат на етикети в Китай обръщат внимание на изграждането на интелигентни фабрики, надграждайки се чрез изграждането на ERP / MIS системи. Това беше темата на зоната за печатна индустрия 4.0 на LabelЕxpo South China, където демонстрирахме напълно автоматичния производствен процес на изработка на етикети в комбинация с концепцията за интелигентния завод. “

Източник: www.labelsandlabeling.com

Иван Иванов

Име: Иван Иванов

Професионален опит: Практик, завършил е полиграфия в ТУ Пловдив и маркетинг в УНСС. През последните повече от десет години е заемал различни позиции в няколко печатници, като оператор на машини за топъл печат, ситопечат и ламинат.

Преминал е стаж по предпечат и дизайн в издателство Икономедиа. Работил е и като организатор производство в Делта Хай Принт в Пловдив и мениджър по качеството в печатница Дедракс. Работил е като консултант Производствен печат в Коника Минолта Бизнес Солюшънс България. Познава цялостния процес на производството на печатни материали, което е от голямо значение в неговата ежедневна работа. Общува всеки ден с клиенти, следи всички нови технологии и определено знае какво се случва в печатния бранш. Специализирал се е в осигуряването на технически решения за производсттво на ролна печатна продукция, като етикети и опаковки.

Настоящи занимания: Собственик и управител на Графтек ООД. В свободното си време: Забелязахме, че се увлича по лова. Предпочита спортове като тенис на корт, тенис на маса и плуване. Има интереси в областта на маркетинга и рекламата, както и психологията.