Оптимистичен доклад за развитието на печата от drupa

97
Оптимистичен доклад за развитието на печата от drupa

Деветият „Global Trends Report“ на drupa, който официално ще бъде публикуван следващия месец, ще покаже нарастващото доверие в печата в почти всички региони и пазари.

Според доклада, съставен и създаден на основата на глобално проучване сред около 600 лидери в печатния бизнес по света, печатници и доставчиците се прогнозира, че 2024 г. ще бъде положителна година за печата.

В световен мащаб, 32% повече печатари и доставчици определят икономическото състояние на компанията си като „добро“ в сравнение с тези, които го отчитат като „лошо“. Сред печатарите почти всички региони и пазари са били по-оптимистично настроени в сравнение с 2019 г.

Според drupa, източникът на този оптимизъм на всички пазари е ясен от предоставените данни за финансовите резултати. В световен мащаб, повече от половината печатници са повишили цените през 2023 г., отколкото са ги понижили, което запазва модела от миналата година след предходните седем години на спад на цените. В резултат на което последваха по-добри приходи и маржове. Този модел беше валиден за всички пазари, въпреки че е имало регионални разлики.

В доклада се казва, че устойчивостта на обема на листовия офсетов печат на всички пазари е „забележителна“, като сред печатниците на опаковки тя е съпоставена с ръста при флексопечата. Обемът на цветния печат с дигитален тонер остава лидер сред технологиите за дигитален печат.

Капиталовите разходи, които се сринаха по време на Covid-19, са се възстановили малко през миналата година и са се ускорили през тази, като през 2023 г. нарастват с 27% повече печатниците, които ще инвестират, отколкото тези, които са намалили разходите. Това е по-добър глобален показател от всяка година от 2017 г. насам. За 2024 г. се прогнозира още по-висок темп на инвестиране, както от страна на печатниците, така и от страна на доставчиците.

 

Global Trends Report

 

Като цяло печатните технологии и довършителните процеси остават най-популярните цели, като листовият офсет и цветният дигитален тонер са най-популярните технологии в световен мащаб, въпреки че има значителни разлики по регионалните пазари.

В доклада се казва, че силните прогнози за растеж на индустрията трябва да бъдат балансирани от признаването на силните икономически насрещни ветрове, като рискът от рецесия или поне от инфлация сега надделява над въздействието на пандемията и голямото разнообразие от по-специфични регионални социално-икономически проблеми.

Пълният текст на доклада на английски език ще бъде публикуван до средата на ноември и ще бъде на разположение за продажба на сайта на drupa.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.