Резултати от проучване на Fespa за печатния бизнес

267
Резултати от проучване на Fespa за печатния бизнес

Fespa публикуваха основните резултати от годишното проучване на печатния бизнес Print Census за 2023 г., в което се подчертава въздействието на нарастващите изисквания за устойчивост и променящите се изисквания на клиентите върху бизнес моделите и инвестиционните планове.

 

Print Census за 2023

 

В проучването проведено в партньорство с InfoTrends, част от Keypoint Intelligence са анкетирани 1778 печатници и рекламни производители от над 120 държави, включително около 50 фирми от България. Участниците са с 26,5% повече спрямо последната анкета, публикувана през май 2018 г. Анкетираните са определили своята бизнес насоченост като графична (61%), производство на знаци (26%), текстилна (24%) и индустриална (14%).

Перспективите на пазара са положителни, като 71% от анкетираните заявяват, че са оптимисти за бъдещето на своя бизнес.

Проучването подчертава още, че отрасълът се адаптира към променящата се среда и намира нови възможности за растеж. В съответствие с това анкетираните съобщават за средно 7% увеличение на приходите след преброяването през 2018 г. През 2018 г. средният годишен приход е отчетен като 4,4 млн. евро, докато през 2023 г. средният годишен приход се очаква да бъде 4,7 млн. евро.

Анкетата потвърждава, че натискът върху печатниците и рекламните производители да бъдат по-устойчиви продължава да се увеличава, като 72% от купувачите на печатни продукти изискват екологични продукти и устойчиво производство. 25% от анкетираните споделят, че клиентите им се интересуват най-много от устойчиви продукти, а 12% определят фокуса върху устойчивото производство, но по-голямата част от печатниците (36%) разкриват, че клиентите им се интересуват и от двете.

Увеличението на разходите често е бариера пред устойчивото производство, но 70% от анкетираните споделят, че могат да отговорят на изискванията за устойчивост, без да повишават цените си, а други 22% съветват, че вече са повишили цените, без това да се отрази на продажбите.

67% от отговорите показват нарастване на търсенето на по-бързи срокове на изпълнение, 58% отбелязват ръст на заявките за по-кратки тиражи, а 56% подчертават нарастване на интереса към повече варианти и персонализация, докато само 38% отбелязват нарастване на търсенето на по-сложни логистични изисквания.

Проучването Print Census подчертава, че доставчиците на печатни услуги се интересуват от инвестиции в технологии, които могат да рационализират производството и да осигурят по-голяма гъвкавост в приложението. За 201 анкетирани, които притежават както ситопечат, така и широкоформатно оборудване, с най-висок приоритет в плановете им за покупка са UV мастиленоструйни технологии (27%), екосолвентните мастиленоструйни технологии (18%) и CNC машини за довършителни процеси (17%).

Когато са запитани за основанията за планираните технологични инвестиции, 55% от анкетираните искат да навлязат на нови пазари и да разширят предложенията си за услуги и продукти, 53% са фокусирани върху подобряване на качеството на печата, а 52% се стремят да намалят разходите за единица продукция.

Пълният доклад за преброяването на печата през 2023 г. е достъпен безплатно за членовете на националните асоциации на Fespa.

Линк към сайта на Fespa Bulgaria вижте тук: www.fespa.bg

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.