Удължиха стачката в заводите на UPM

154
Удължиха стачката в заводите на UPM

Финландският съюз на работницитe в хартиената промишленост удължи стачката в редица заводи на UPM до 30 април 2022 г., освен ако до тогава не бъдат постигнати нови споразумения. Стачката трябваше да приключи до средата на април, но преговорите между синдиката и компанията не са дали резултат.

 

завод за хартия

 

Напомняме, че стачката започна на 1 януари и включи около 2000 работници в 12 фабрики за хартия. В резултат на нея в Европа, включително и в България се получи сериозен недостиг на самозалепващи хартии за етикети.

От самото начало на преговорите, от UPM са заявили, че предпочитат да договарят условията на колективния договор за всяка фабрика отделно, тъй като компанията твърди, че бизнесите се различават значително и един такъв договор не би бил приложим. От синдиката настояваха в началото на единен договор, но в последствие се съгласиха през февруари на предложението за индивидуален подход.

Индустриалният съюз във Финландия, който представлява по-голямо браншово обединение, е решил обаче да финансира стачните заплати на членовете на по-малкия от тях Съюз на хартиените работници с 200 000 евро на ден, което е сигнал, че спорът е по-задълбочен от всякога.

Анализатори изчисляват, че UPM губи по 2-3 милиона евро на ден, докато стачката продължава.

Интернет портал за печатни технологии.