Стратегия „Син океан” за борба с нелоялната конкуренция в печатния бранш

3107
Стратегия „Син океан” за борба с нелоялната конкуренция в печатния бранш

Някои от вас сигурно са чували за стратегията „Син океан”, която приканва компаниите да се откъснат от „червения океан” на безмилостната конкуренция. При нея вместо подялба на съществуващото и намаляващо потребление, се залага на увеличаващо се търсене и отстраняване на конкуренцията.

Тук някои вече сигурно ще погледнат скептично, но аз нямам за цел да пресъздавам теориите на авторите на „Син океан” – Рене Моборньо и В. Чан Ким, с които може да се запознаете цялостно в книгата им, издадена още през 2005 година. Идеята е да покажа успешни практики и възможни подходи в печатната индустрия, базирани на тази стратегия.

Единственият начин да победим конкуренцията е да не се опитваме да я победим
В основата си стратегията „Син океан” е комбинация от ниски разходи и диференциране, а също така от увеличаване на възможностите и намаляване на риска, но най-важното при нея е премахването на нуждата от съотношението стойност – разход. Независимо дали говорим за офсетов, дигитален, сито или друг тип печат, всички се оплакват от конкуренцията, снижаващите се цени и липсата на работа. Всеки има възможност да потърси или сам да разработи област, в която липсва или конкуренцията е толкова слаба, че можем да я сметнем за незначителна. За целта е необходимо да се проследи внимателно, това което потребителите търсят и в същото време трудно намират. Такава информация може да бъде набавена чрез поведението на посетителите във вашия сайт, в социалните мрежи или чрез търсене в Google. Ключово за целия този процес е търпението и подготовката за неочаквани обрати.

Пределно ясно е на всички, че няма офсетова или дигитална печатница, която да не произвежда визитки, флаери и плакати. Също толкова познато е на всички, посетили Copi’s как 30% от щандовете са отрупани с календари, при това еднакви. Някои дори правят грешката да дават грешни пари за реклама именно на всички тези продукти. Конкретно за Google цената за тези ключови думи е няколко пъти по-висока отколкото за всички останали, характерни за бранша. По този начин няма да бъде изненада, ако в крайна сметка се окаже, че сте платили повече за реклама, отколкото приходите от самата реклама. Със сигурност има и по-добър начин и той в разработването на нещо толкова специфично, че дори да няма нужда от реклама, тъй като само вие и най-много още една друга печатница ще предлага.

 

vistaprint


Сините океани на VistаPrint и JCDecaux в печата и рекламата
Компанията VistaPrint е достатъчно дълго на пазара, така че всеки да е чувал поне нещо малко за нея. Техният успех не е постигнат за една нощ и определено е интересна история. Собственикът на компанията Robert Keane споделя в интервюта, че стратегията „Син океан” е спомогнала за създаването и внедряването на бизнес плана му. Техните нискобюджетни услуги за изработка на визитки, прераснаха до предлагане на огромен брой маркетингови материали за малкия бизнес. Освен това компанията предлага графичен дизайн, копирайт, имейл маркетинг, уеб дизайн, проследяване на резултатите и много други услуги на своите клиенти по начин, различен от предлагания от другите доставчици на подобни услуги. В момента компанията предлага услугите си на различни по размер клиенти в над 20 страни. В началото на месец октомври от Vistaprint Digital обявиха и стартирането на обновената си онлайн система за изграждане на уебсайтове, която позволява на потребителите сами да създават своето онлайн присъствие, без да е необходимо да заплащат голям бюджет за това. Услугата е на стойност между 5 и 25 долара на месец. По този начин те правят поредната крачка към разширяването на функционалността от предлагани услуги за своите потребители и разширяват своя „син океан” извън печатните услуги. Ако трябва да говорим за услуги извън самия печат, то може да добавим и доста популярната за Европа услуга по дигитализиране и съхранение на фирмена документация, за което в различни европейски университети има и разработени програми за обучение.

Подобен успех и промяна в пазара, само че в сферата на продажба на рекламно пространство постига и френската компания JCDecaux преди години. Тя търси съдействие от общините за наемане на автобусни спирки, където хората прекарват известно време в чакане. По този начин рекламата е по-вероятно да бъде видяна, отколкото при бързо преминаване покрай билборд с кола. Това, което правят от компанията е да предоставят улично оборудване и да поемат неговата поддържа, като в замяна на това получат правото за продажба на рекламни площи. По този начин компанията постига много по-ниски разходи и много по-голям процент продажби, поради ефективността на рекламните площи.

 

B-moss

Два сини океана за дипляни и папки
Пример за „син океан” е сайтът на компанията B-moss, в който има множество картички и дипляни в нестандартна форма. Всичко това е подкрепено с видео към всеки продукт. Ако се вгледате внимателно ще видите, че най-стандартните продукти не присъстват при тях, въпреки че със сигурност те могат да предложат тяхното производство, но в крайна сметка целта е да се предложи диференциране.

Моделът работи не само за дипляни и картички. Компанията Company Folders също са избрали само един продукт, но в множество различни форми. Става въпрос за папки – независимо дали за документи, карти, снимки или други материали. В магазина има над 200 дизайна, всеки от които е доста различен, нестандартен и интересен.

Сини океани в широкоформатния печат
Машините за широкоформатен печат създават нови възможности за доставчиците на печатни услуги – както за добавяне на стойност на съществуващите потребители, така и за увеличаване на клиентите. По този начин може да предложите нови продукти и услуги, за които клиентите дори не са си и помисляли, че са възможни за изпълнение.

Наскоро Canon издаде специален доклад, в който посочва именно такива възможности. Ето накратко, част от тях:

  • Имитация на стъклопис, за която може да видите повече във видеото

  • Персонализирани табели, знаци, плакети и награди – чрез широкоформатни машини може да се печата върху стъкло, дърво и пластмаса, а някои позволяват вече и печат върху метал, с което възможностите стават безкрайни
  • Дисплейни реклами едновременно за дневно и нощно визуализиране

  • Подови графики и други

Всичко посочено до тук е само част от възможностите. Истината е, че колкото по-креативна е една идея, толкова по-печеливша ще бъде тя, а именно в това е ползата на сините океани. За целта е необходимо да се потърсят алтернативни индустрии за нови клиенти или стратегически групи сред съществуващите. Важното е за тях да се създаде функционална, работеща за съответния клиент или бранш услуга, която следва да добавя стойност. Тази иновация в никакъв случай не е задължително да бъде технологична и част от примерите по-горе го доказват.

Автор: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/