Canon организира Unleash Book Printing – събитие за производство на книги в къси тиражи и при поискване

1539
Canon организира Unleash Book Printing – събитие за производство на книги в къси тиражи и при поискване

Водещи български печатници се запознаха с най-новите тенденции при производството на книги в къси тиражи и при поискване представени от Canon.

 

Събитие с мотото “Unleash Book Printing”, организирано от Canon в холандския град Венло, даде възможност на печатници от  Централна и Източна Европа да вземат активно участие в дискусии, свързани с тенденциите на пазара на книги в къси тиражи и книги при поискване (Book on Demand).  

Независимият консултант Сандер Янсен, представи добрата практика на своята компания Scanlaser,  лидер на холандския пазар за дигитален печат на книги и инициира дискусии на тема организация на производството и бизнеса в този специфичен сегмент.

 

Домакините от Canon представиха и върховите си софтуерни и печатни технологии, обезпечаващи производството и по този начин затвориха кръга от цялостна информация по темата:
Пазарни тенденции – Добри практики и идеи за организация на бизнеса – Управление на поръчките – Производство – Реализация.

От българска страна освен съорганизаторите от Canon България и Саванто, участие във форума, проведен  в новия „Customer Experience Center“ на Canon в бившата централа Océ, взеха и представители на водещи български печатници и доставчици на печатно и довършително оборудване.

 

Интересни факти, относно пазарните тенденции при дигиталния печат изнесе Manfred Dohnal – Директор на поделенията Pro Print и LFP в Canon – Централна и Източна Европа:

 • Отпечатаните дигитални страници се очаква да надхвърлят 100 милиарда през 2022 година;
 • Очакваният растеж в броя на отпечатаните дигитални цветни и черно-бели страници в периода 2017-2022 г. е 15%;
 • Обемът на дигиталните страници спрямо всички отпечатани страници ще продължи тенденцията на нарастване както следва: 2013г. – 6%, 2017г. – 10%, 2022г. – 20%;

По отношение на производството на книги фактите са както следва:

 • До 5 години се очаква книгите да бъдат номер 1 продукт за дигитален печат;
 • Книгите са единственият продукт с чувствителен растеж при черно-белия дигитален печат;
 • Водещият американски разпространител на книги Barnes & Noble работи със 130 000 заглавия, като за сравнение повече от половината от продажбите на Amazon са на книги извън техните 130 000 водещи заглавия.
 • Традиционното разпространение на книги бележи постоянен спад, а Amazon от своя страна планира да отвори над 300 магазина;
 • Нивото на традиционното разпространение на книги и разпространеието през интернет са изравнени;
 • 575 000 нови заглавия са били публикувани в Европа през 2015г;
 • 22 милиона са били активните заглавия в печат през същата година;
 • 50% от пазара на книги в Европа се заемат от комерсиалните заглавия, 20% от книгите с професионална насоченост, а останалите 30% са за образователната литература и специализираните книги (детски книги, готварски книги и др.).
 • Учениците и студентите все още предпочитат  отпечатаните книги, като според изследване проведено от CommPro, 81% от тях предпочитат да четат печани книги за удоволствие, а 87% предпочитат отпечатани учебници, при които се концентрират по-лесно.
 • През 2009г. холандският монополист в разпространението на книги по това време – Centraal Boekhuis е разполагал на склад с над 20 милиона книги, отпечатани в дълги тиражи, които е нямало как да бъдат продадени.

Представените софтуерни технологии от Canon по време на събитието “Unleash Book Printing” включиха Web-to-Print и е-Commerce софтуера Prisma Direct и софтуера за управление и подготовка на печатните задания Océ Prisma Prepare.

 

По отношение на хардуера, печатниците се запознаха с imagePress C10000VP – носител на престижната награда EDP, отличила „Най-добрият  листов цветен A3+ принтер за повече от 200 000 отпечатъка A4 месечно“, imagePRESS C850 – носител на престижната награда “BLI PRO award 2017”, както и световният стандарт номер 1 при черно-белия печат – Océ Vario Print 6320 Ultra +.

 

Голям интерес сред участниците в събитието предизвикаха фактите, изнесени от производителя  относно семейството черно-бели печатни преси Océ Vario Print 6000:

 • Според тестове проведени от BLI, Océ Vario Print 6000 са до 3 пъти по-надеждни от своите конкуренти с близки скорости на печат;
 • Според тестове проведени от Bertl, Océ Vario Print 6000 имат минимално или дори никакво непредвидено време за прекъсване на работата си;
 • Océ Vario Print 6000 са най-производителните системи от своя клас на пазара;
 • Най-голямото число, отчетено на брояч на все още работеща машина Océ Vario Print 6000 е 633 милиона A4;
 • Най-големият среден месечен обем на все още работеща машина е 8,6 милиона А4;
 • Amazon – световният лидер при печата на книги при поискване (Book on Demand) разполага с над 130 машини Océ Vario Print 6000.
 • Océ Vario Print 6000 е дигиталната машина с най-добрата регистрация на изображението Лице/Гръб;
 • Машината работи с най-широката гама от медии, без да ги деформира при изпичане, вкл. обемни хартии, офсетови хартии и мн. др;
 • Océ Vario Print 6000 изразходва най-малко електрическа енергия в своя клас;
 • Единствената черно-бяла лазерна система, която може да работи с листи във формат 350х500 мм.

Събитието “Unleash Book Printing” е част от „Essential Business Builder Program“ програмата на Canon. Тя има за цел периодично да обучава настоящите и потенциални клиенти и партньори на производителя с помощта на независими консултанти и организирани уъркшопове на тема актуални идеи и тенденции за бизнес развитие. Участниците в “Unleash Book Printing” оцениха положително стремежа на Canon и неговите представители не просто да продават оборудване, а да дават и осъществяват идеи за печеливш бизнес на своите клиенти. 

 

Източник: Саванто

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.