Oce Colorado 1640 – принтерът, който ще промени широкоформатния печат

2914
Oce Colorado 1640 – принтерът, който ще промени широкоформатния печат

Canon Europe представи първия принтер Oce Colorado 1640, базиран на UVgel технология

Компанията очаква тази революционна технология да промени изцяло пазара на широкоформатния печат.

 

В началото на март, на специална пресконференция в централата на Canon Europe беше представена новата технология UVgel. Повече от 50 журналисти бяха поканени във Венло, Холандия, за да видят първи демонстрацията на машината.


(Jeppe Frandsen, изпълнителен вицепрезидент на Canon Europe откри събитието пред повече от 50 журналисти.)

„Oce Colorado 1640 е първият в света принтер, базиран на UVgel технологията, с ширина 160 см за печат от рола на рола. Принтерът предлага безпрецедентно съчетание от висока производителност, качество и ниска себестойност на печата.“ – това каза в презентацията си Dirk Brouns, Директор стратегическо и бизнес развитие на индустриални и продуктови решения, Канон Европа. – „Принтерът е създаден в отговор на нарастващите нужди на рекламните производители – повече и разнообразни поръчки и бързина на печата, която клиентите изискват.“


(Десислава Тодорова, Printguide.info с Dirk Brouns, Директор стратегическо и бизнес развитие на индустриални и продуктови решения, Канон Европа )

Dirk Brouns: „В последните 12 месеца има растеж при печата на банери, рекламни надписи и плакати. А очакваното време за изпълнение на поръчките е средно 24-48 часа.
Oce Colorado 1640 ще запълни празнината между нискобюджетните солвентни и латексови решения до 30 000 евро и скъпите и високо производителни латексови и UV принтери с размери над 160 см, които са недостъпни за повечето рекламни производители. Наблюденията на Canon, са че голям брой печатници купуват по няколко машини в различни класове, само поради факта, че не могат да си позволят тези от най-високия сегмент, които освен скъпи, са и обемни. Ето защо Oce Colorado 1640 ще бъде това по-достъпно и същевременно по-продуктивно решение.“


Ключови елементи и предимства на технологията UVgel:

 • Собствена разработка нови мастила с UV сушене от Canon, които моментално приемат форма на гел при контакт с материала, което осигурява прецизно позициониране на точката и зонален контрол за постоянно високо качество при печат с висока скорост.
 • Собствена разработка пиезоелектрически глави с автоматичен мониторинг на работата на дюзите.
 • Широка цветова гама както на солвентните мастила, съчетана с екологичността и безопасността на латексовите и UV мастила.
 • Ултратънък слой мастило, който създава едва забележим релеф и залепва веднага за повърхността на медията. Това води до ниска консумация на мастило и намалява с до 40% на разходите за печат в сравнение с екосолвентни и латексови технологии.
 • Ниската температура на нагряване на медията позволява възможност за печат на почти всички гъвкави материали.
 • По време на печат не се отделят миризми.

Тези характеристики осигуряват изгодни, нетоксични, отпечатъци с живи цветове на почти всеки гъвкав материал за печат и за всяко приложение.

Кое е различното при печатния процес с UVgel технология в сравнение с другите технологии?

 • Има уникална LED UV подсистема за сушене, която работи напълно независимо от печатната система и осигурява еднакво време от нанасянето до изсушаването на всяка капка, за да постигне безпрецедентна хомогенност на отпечатаното изображение.
 • Контрол на температурата на печатания материал (28 градуса), което позволява печат на най-тънките и термочувствителни гъвкави материали.
 • Мастилото е във формата на гел, който се втечнява в главите и при допир с материали отново се превръща в гел.Акценти за принтера Oce Colorado 1640

 • Принтерът тежи 740кг.
 • Основните компоненти са от стомана
 • Предвиден е дълъг живот на частите и главите

Принтерът е първият от семейството на ролните принтери Oce, в който е вградена новата UVgel технология. Максималната му скорост на печат е 159кв.м. / час за билбордове и външна реклама. Това го прави най-бързият принтер в този сегмент. Скоростта на печат за най-висококачествените интериорни решения е 40 кв.м./ час.

Принтерът работи с две ролки с медии, които могат да бъдат два различни типа. След зареждането им и настройването за печат те могат да бъдат напечатани последователно без намесата на оператор при това с отлично качество, съобразено с медията и без проблем при преминаването от едната медия на другата.За кого е подходяща тази технология?

 • Canon се фокусират върху нуждите на рекламните производители, които печатат рекламни графики и надписи.
 • Подходяща инвестиция за фирми с обеми около 8000 кв. м / година
 • Капацитетът на принтера е 100 000кв. м. / година
 • Изчислено е, че животът на всяка една от главите е над 25 000кв. м. печат. Цената на главите ще бъде близка до пазарната на останалите производители.
 • За рекламни производители, които търсят производителност, ниски разходи за печат и високо качество на отпечатъка
 • Подходящ и за рекламни производители, които предлагат разнообразни рекламни продукти

Цената на принтера ще бъде 55 000 евро.
Цената на мастилото ще бъде 135 евро / литър – цената е съобразена с намалената консумация на мастило до 40% сравнена с принтери в същия клас.

Първата инсталация вече е направена в немската фирма COMDATEL GMBH (Германия)
Продажбите ще започнат по време на FESPA Hamburg през април 2017.

За Printguide.info Gaston Vaessen, Международен продуктов мениджър каза: „Тази машина ще промени изцяло печатния пазар на мастиленоструйния широкоформатен печат. За рекламните производители мога да кажа, че принтерът би могъл да бъде оборудване, с което да стартират и да изградят добър бизнес. Но най-добра придобивка в машинния парк ще бъде за рекламни производители, които търсят оборудване в средния клас и вече имат регулярни обеми. Тези, които печатат стикери, банери, винил, фолиа за витрини, тапети и различни интериорни решения ще бъдат приятно изненадани. Oce Colorado 1640 ще замести малките солвентни и UV принтери и ще даде на компанията технологично предимство, скорост и наистина оптимизирани разходи за печат.“


(Десислава Тодорова, Pringuide.info и Gaston Vaessen, Международен продуктов мениджър)

Printguide.info благодари на Canon България за поканата и възможността да бъдем единствените журналисти от България, присъствали на демонстрацията във Венло, Холандия. Ето и малко снимки от Customer Experience Centre на компанията.

 

Следете новините от Canon в тяхната страница в Linkedin.

 

Автор: Десислава Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.