Epson Stylus Pro 4900 с награда на TIPA за 2011 г.

5668

Еpson Stylus PRO 4900 спечели наградата в категорията за най-добър широкоформатен принтер за 2011 г. на годишната среща на TIPA (Technical Image Press Association).

В TIPA членуват 29 списания от 13 страни, което я прави една от най-големите и влиятелни медийни асоциации за фотография и изображения по света. Всяка година редакторите, членуващи в TIPA гласуват за 40 най-добри продукта, представени на пазара през последните 12 месеца. При оценяването им те взимат предвид тяхната иновативност, използването на последните технологии, дизайн, практичност и цена.

Epson Stylus Pro 4900 беше очакван да се появи на пазара с нетърпение, защото докато 4880 беше просто подобрение на 4800, то 4900 е наистина съвсем ново поколение за 17″-овите принтери. Подобно на по-големите принтери от серията х900 (7900, 9900), които използват най-новите и модерни технологии в тази област, между които и Ultrachrome HDR мастилата. Към стандартните photo black, cyan, vivid magenta, yellow, light cyan, vivid light magenta, light black, matte black и light light black са добавени допълнителни orange и green – 11 едновременно заредени мастилeни касети съответстващи на 10 цвята, тъй като в даден момент принтерът печата или с матово или с фото черно, като превключването между тях е автоматично.

При ESP4880 преминаването между двата вида черно мастило беше цяла процедура, която изискваше време, намесата на оператор, смяна на касета и разход на мастило, значително по-голям от този при 4900. Възможно е да се избира между два начина за превключване – автоматично от драйвера в зависимост от вида на избраната медия за печат или ръчно чрез бутон от предния панел на принтера.

Новите технологии на Epson използвани с цел подобряване на качеството на печата спрямо предшественика ESP4880 включват новата TFP 10-канална печатаща глава с по 360 дюзи/канал, новата 10-цветна технология Color AccuPhoto screening, позволяваща постигането на максимално отчетливи текстове и линии и допълнителните зелен и оранжев цветове. Цветното пространство на 4900 спрямо това на 4880 е от 9 до 21% по-голямо (разбира се в зависимост от качествата на използваната медия), което също така е забележително подобрение и го доближава все повече до по-големите принтери на Epson – 7900 и 9900, а спрямо другите марки 17-инчови принтери на пазара направо го изстрелва на върха. Принтерът покрива 98% от всички цветове по Pantone и характерно за всички принтери Epson предоставя постоянство и точност на цветовъзпроизвеждането.

По отношение на плавните тонални преходи и неутралност на цветовете, много важни за черно-белия печат, ESP4900 показва забележително подобрение спрямо предшественика си – докато по отношение на този показател ESP4880 винаги е бил „много добър“, то 4900 е направо забележителен. Преходите от черно към бяло са изключително плавни с впечатляваща детайлност и в тъмните и в светлите области. Неутралността на цвета от черното към бялото е феноменална, което може да се дължи, както на допълнителните цветове, така и на вградения алгоритъм.

Други подобрения са допълнителната касета за отпадъчното мастило при borderless печат и новата високопроизводителна система за отрязване на отпечатаната медия (подобна на тази при 7900 и 9900), поддръжка на едновременно заредени ролна и форматирана медия и автоматично превключване между тях при голямо разнообразие от медии до 1,5 мм дебелина, вкл. фото или презентационни матови картони, канава и fine art хартии, предпечатен филм. Медиите могат да бъдат подавани през касета, горен, преден път за ръчно подаване или ролка. Принтерът притежава високата степен на автоматизация и постига изключителна производителност (до 30 кв.м/час) при минимални изисквания за поддръжка.

Автоматичната сертификация и калибрация на цветовете го правят изключително подходящ за дистанционна цветна проба. Опционално може да бъде монтиран спектрофотометър, който ще гарантира постоянни и повтаряеми цветове при печат върху различни медии, бързо измерване на цветните таблици при генериране на ICC профили и верификация на отпечатаните резултати. В комбинация с Efi еXpress for Proofing може да се реализира дигитална цветна проба във всяко студио за предпечат.

Мастилените касети на 4900 с капацитет 200 мл от една страна и изключително точното позициониране на капките мастило при печат, благодарение на новата печатаща глава, от друга позволяват постигането на съответно по-добра цена за милилитър мастило и по-нисък разход в сравнение с 4880, което сумарно като разход на кв. м има приблизителна равностойност и за двата модела.

Epson Stylus Pro 4900 е определян несъмнено като най-добрия 17-инчов принтер в момента на пазара. Фотографи, професионалисти в областта на предпечата, изобразителното изкуство и giclee печата ще останат очаровани както по отношение на възможностите и качеството на цветовъзпроизвеждане, така и по отношение на производителността.

Ноубъл Графикс ООД се довери на Epson!

Ноубъл график

Ноубъл Графикс ООД – криейтив студио избра EPSON Stylus Pro 4900 за отпечатването на висококачествени презентации за настоящи и евентуални бъдещи клиенти, за визуализиране на дизайнерските идеи и за отпечатване на постери и плакати в единични бройки и малки тиражи. (www.noblegraphics.eu , contact@noblegraphics.eu)

ESP4900 спечели и iF Design Award на CeBIT 2011, която е „Оскарът“ в областта на международния индустриален дизайн.

Награди TIPA 2011 получиха общо три продукта на Epson:
– „Best Large Format Printer“ – Epson Stylus Pro 4900
– „Best Expert Photo Printer“ – Epson Stylus Photo R3000
– „Best Photo Scanner“ – Epson Perfection V330 Photo

За информация:
тел.: 0331/ 99 818
GSM: 0896738700
info@factor.bg
www.factor.bg

Интернет портал за печатни технологии.