Важна ли е цената за литър на мастилото?

2804

Какво трябва да имаме предвид, когато сравняваме цените на мастилата от различни доставчици и дали всъщност евтиното не е скъпо.

Едва ли някой оспорва предимствата на мастилата, които се препоръчват от производителите на принтерите. Проблемът е, че изкушаващо евтини алтернативи напират от всички страни.
Цената на литър рефилно мастило може да е двойно или дори повече, по-ниска от оригиналното – а това означава по-ниски разходи за печат на квадратен метър … или не?!?

Всички са запознати с основните аргументи ЗА и ПРОТИВ използването на рефилни мастила.

Аргументите ПРОТИВ са ясни:
– непостоянно качество – понякога цветовете са ОК, друг път не са, при първата партида не запушват, после … Истината е, че поддържането на консистентно високо качество и стабилни параметри е вероятно най-голямото предизвикателство за производителите на рефилни мастила. Лесно е веднъж да направиш приличен продукт. По-трудно е да го направиш перфектен.

Почти невъзможно е да го правиш перфектен непрекъснато.
– загуба на гаранция
– чести, понякога непоправими запушвания – една запушена глава струва около 1000 Евро, отделно труд и допълнителни части…
– постепенно влошаване на качеството на крайната продукция – една-две дюзи се запушили, голяма работа; цветът не бил ОК – много важно; избелявало бързо – е, все ще изкара, докато клиента си плати …
– загуби на време, причинени от опитите да се „нагласи“ цвета, когато клиентът е взискателен
– увеличен брак, поради бендинг, цветово несъответствие и др.
– загуби, поради необходимостта от по-често сервизно и профилактично техническо обслужване
– типично повишаване на здравословните и екологични рискове
– липса на гаранции за съответствието на мастилото с изискванията на производителя, клиентите и контролните органи

Със сигурност има и още, но по-важото за тази статия са не аргументите против, а ЕДИНСТВЕНИЯТ аргумент ЗА или В ПОЛЗА НА използването на рефилни мастила – ЦЕНАТА!
Та нали ниската цена е високата цел, която оравдава всички средства!

Какво значи по-ниска цена?
По-малко лева за литър? По-малко лева за квадратен метър?
Има ли връзка между двете?

Оказва се, че всички производители на мастила, които предлагат поне СНОСЕН клас продукти, използват основни материали – пигменти и багри, от едни и същи доставчици, които определено се са Китайски фирми, а по-скоро известни мултинационални химически гиганти, базирани в … Европа!!! Значи, дори и да разбърквате мастила в китайски гараж, насред Голямото Оризище, ако искате вашият продукт да става изобщо за нещо и да се намират „кръглооки“ които да го купуват, вие трабва да си закупите ОСНОВНАТА СУРОВИНА от … Европа.

Разбира се, тогава няма как да бъде голяма разликата в цената на крайния продукт! Но тя Е ГОЛЯМА!

Отговорът на въпроса КАК ТАКА? е елементарен – в един литър „мастило“, слагате по-малко от основната суровина – пигментът или баграта. И готово – имате евтин продукт!
Следващата стъпка е да се пропагандира мощно как алчните производители на „оригинални“ мастила печелят безбожно на гърба на печатарите… И бизнесът тръгва!

Нещата, всъщност са много прости – когато сравняваме цената на мастилата, трябва да започнем от това, по колко милилитра от вид мастило на кв.м. са необходими на принтера, за да отпечата КОЛОРИМЕТРИЧНО еднаква мостра, върху еднаква материя, с различните мастила.

Колко човека изобщо са се замислили да направят този тест?

Случайно, преди около месец, в разговор с мой приятел, който притежава китайски „екосолвентен“ принтер-клонинг и използва китайски мастила, доставяни от вносителя на принтера, аз с недоумение разбрах, че средният му разход, за да печата с „истински цветове“ е около 35-40 мл./кв.м.!!! Това е между 3 и 4 пъто ПО-ВИСОК РАЗХОД на кв.м., в сравнение с тестовите резултати, получени с оригиналните мастила Epson UltraChrome GS2 и GSX, при работа с принтерите Epson SureColor – S30610, S50610 и S70610!

Разликата в цената на литър мастило, обаче е само наполовина! Оригиналното солвентно мастило Epson, с всичките му екстри, безвредности, стабилности и дълготрайности, струва 120 Евро за литър (при това, забележете, в херметични, въздухонепроницаеми, удобни и чисти касети, а не в туби и с фунии), а китайският „аналог“ – 60 Евро за литър. Да не намесваме други „по-класни“ рефилни мастила, които се въртят около 80 та до 100 Евро за литър!!!

Дори да пренебрегнем ценовата разлика при крайната себестойност на квадратен метър, която определено не е в полза на рефилите, какво да кажем за чудовищния разход от 35-40 мл/кв.м.!
Кой е този материал за печат, който ще поеме безпроблемно тази река от мастило?
На каква температура трябва да се настроят нагревателите, че да се изсуши изобщо отпечатъка, преди да се навие?
За какво качество на печат може да се говори – за да се запази разливането в някакви допустими граници, скоростта трябва да се намали до 1-1.5 кв.м./час!

Разбира се, спорове ще има много, дали това, което калкулираме е прецизно до стотни… Ще има и клиенти за рефилните мастила, каквото и да им струва.
Но това вече не е бизнес, а хазарт!

Преди месец фотограф, който се занимава със сватбена фотография, сподели, че би си закупил един модел принтер, който печата наистина страхотно, за да прави сватбени албуми и да ги подарява на всеки клиент. Би, но не си е закупил, защото няма да му излиза сметката. След като направихме отново „сметката“ се оказа, че дори рефилното мастило да е безплатно, разликата в себестойността на един албум би била около 13-15 лева – 33 лв. без мастило и  45 с оригинално мастило Epson, което ще му гарантира спокойствие, че в следващите 50-60 години, няма да се разправя със справедливо разгневени младоженци и техните родители.

Има и една морална страна – когато приемате поръчката от своя клиент, бъдете честни – кажете му, че за неговата сватбена книга или за неговата автомобилна реклама, смятате да използвате китайско рефилно мастило, за което и Господ не може да му даде гаранции, но затова пък ще си калкулирате цената по европейски. Ако той се съгласи – всичко е ОК!

Написа: FACTOR.BG

Интернет портал за печатни технологии.