Гимназията по полиграфия и фотография (НПГПФ) навърши 90 години

6748
Гимназията по полиграфия и фотография (НПГПФ) навърши 90 години

Честит юбилей на единствената национална професионална гимназия по полиграфия и фотография! Поздравления за всички възпитаници и специално за г-жа Цветанка Апостолова – директор на гимназията.

 

 

Малко история:

Инициатор за създаването на училището и пръв негов директор, през 1923-а година, е бил Александър Македонски, по онова време ­ директор на Държавната печатница. Развитието на днешната гимназия преминава през следните етапи:

  •           Средно училище за книгопечатане и графически изкуства
  •           Държавно средно училище за книгопечатани и графически техники
  •           Държавно средно графическо училище
  •           Народна графическа гимназия
  •           Техникум по графика
  •           Техникум по полиграфия и фотография
  •           Средно училище по полиграфия и фотография
  •           Национална професионална гимназия по полиграфия  и фотография.

 

 

Гимназията по полиграфия е носила и името Юлиус Фучик. Фучик е чешки публицист, литературен критик и теоретик на социалистическото изкуство. Национален герой на Чехословакия и един от рганизаторите на комунистическия печат в страната. През 1942 фашистите го арестуват и го хвърлят в затвора, където той създава „Репортаж, писан с примка на шията“ (1942-1943) – документ за антифашистката съпротива. През 1943 е екзекутиран от хитлеристите.

 

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.