Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Дигитален печат на къси серии етикети

2836

Етикети, предназначени за парфюмерия, козметика, алкохол др., върху бяло и прозрачно самозалепващо фолио, с бяло и сребристо мастило – едно нишово, но ценово ефективно приложение, отпечатано на Epson SureColor – S70610.

Проведените тестове показват себестойност от 2,6 стотинки за 100 кв. см.!

Големият брой „трудни цветове“, които могат да се отпечатат с тези машини, както и бялото и сребристо мастило, създават интересна възможност за едно нетипично приложение за тях – производството на малки серии самозалепващи етикети. Ниската себестойност на оригиналните мастила, в  комбинация с огромния избор самозалепващи материали на конкурентни цени, позволяват на всяка рекламна агенция или печатница да добави в портфолиото си печат на „специалитети“.

Качествения режещ плотер е задължителна и същевременно ключова част от системата. Много чест се смята, че едно комбинирано, „печатащо-режещо или Print&Cut“ решение е за предпочитане пред комбинацията от две самосточтелни машини, принтер и режещ плотер. Като основен аргумент за това мнение се посочва предполагаема по-висока точност на съвпадение на отпечатаните изображения с контура за рязане.

В действителност, причината да се произвеждат комбинирани, режещо-печатащи устройства е само една – компактност!

Точността няма нищо общо – при отпечатване, солвентните машини нагряват фолиото и то се разтяга, при това значително. Ако се реже веднага след отпечатването на 1-2 реда етикети, това би изисквало различна корекция на контура за рязане, в сравнения със случая, когато са отпечатани по-големи площи и материалът е имал възможността да изстине. Да не коментираме, че много често се налага продукцията да се ламинира, преди рязане на плотер, което означава сваляне от машината и повторно зареждане след ламинацията.

Ясно е, че при тези ситуации, без значение дали става дума за комбинирано, печатащо-режещо устройство или за две отделни устройства, единственият подход, гарантиращ точно припасване на отпечатъка и рязането, е използването на система за оптично опознаване на позицията и деформациите на отпечатания лист! Такава система се вгражда от години във всеки режещ плотер, произведен от реномиран производител – например Graphtec.

В такъв случай, щом така или иначе ще се използва оптично опозанаване, каква е идеята да се използва машинното време на едно скъпо устройство, каквото е солвентния принтер, за ползването му като прост режещ плотер. Трябва да се има предвид, че при по-комплексни форми на етикетите и по-малки размери на отделния етикет, времето за рязане е съществен фактор за скоростта на изработка на цялостната поръчка. Вероятно има и случаи, когато времето не е фактор, а най-важна е компактността. В този случай вече, разходите за заплащане на труда на специалиста, работещ с машината, стават съществени при ценообразуването.

При всички обичайни случаи, когато става дума за производство, скоростта е важна. А едва ли някой ще спори, че производителността на една система от отделни машини е с пъти по-висока, сравнено с кое да е печатащо-режещо устройство, при съизмерими или дори обратно-пропорционални разходи за първоначална инвестиция.

С Epson SureColor-S 70610 може да се печатат, с перфектно качество, поне 10 кв.м. на час или 1000 етикета с площ 100 кв.см. всеки. Когато се използват бяло и сребристо мастило скоростта пада, но този вид етикети са истински специалитет, който е още по-рентабилен за печатаря – само съпоставете с времето, необходимо за подготовката на тиража при конвенционалните печатни технологии и асоциираните разходи!

Възможностите да се избира реда на печат на белия, сребристия и цветния слой, комбинирана с перфектния сив баланс (нещо рядко срещано в солвентния печат), широкото цветно пространство, добрата производителност и изгодните цени на безпроблемните оригинални мастила, превръщат Epson SureColor- S 70610 в нещо повече от рекламен солвентен принтер.

Във време, когато цените на „стандартните“ поръчки вървят надолу, предимството да разполага с една мултифункционална машина, с ненадминато качество на печата открива нови хоризонти пред рекламните агенции и печатниците. Когато могат да предложат уникални продукти, с които конкуренцията просто не може да се справи, без да се лишават от опцията да напечатат междувременно фолио за брандиране на някой автомобил, 2-3 трансперанта, фантастичен беклит, спешен тапет за интериорния дизайнер или 30-40 плаката, на недостъпна за офсетовия печат цена, но с по-добро качество и без ограничения в размерите, собствениците на Epson SureColor-S70610 явно получават сериозно конкурентно предимство.

А когато са уникални, не е нужно да се конкурират ценово – не, че не биха могъл да го направят, ако се наложи – при себестойност на мастилото 2,80 лв./кв.м. за наситен фотографски печат, покриващ цялата площ, лесно е да са конкурентни дори и на несъпоставимия по качество печат с китайски рефилни мастила!

При интерес за отпечатване на тестови серии етикети, демонстрационните машини на FACTOR.BG са на разположение за безплатни проби! С любезното съдействие на фирма Adcom, официалния дистрибутор на Graphtec, може да се комплектова оптималната система за печат и рязане по контур, с оптично опознаване.

За повече информация:
www.factor.bg
0896 738 700

Интернет портал за печатни технологии.