Игра с цветовете – GRACoL G7

1320
Игра с цветовете – GRACoL G7

Според експертите, работещи с цветове е много важно да се разбере разликата между стандарти и спецификации, които често ни се налага да използваме.

Gracol

Първите се дефинират от специални организации като ISO и очертават ясни и точни правила, докато вторите са резултат от опита на самите работещи в индустрията и не дават много ясни детайли, което от своя страна позволява интерпретации в практиката.

Една от най-популярните спецификации е тази за възпроизводство на цветовете при листов офсетов печат – General Requirements for Applications in Commercial offset Lithography или още известна с краткото си наименование GRACoL. Тя е подходяща за офсетов печат, при използването на сертифицирани по ISO мастила и хартии, но в същото време не е предназначена, както и неподходяща за широкоформатен мастиленоструен печат, въпреки че почти всяка машина от този сегмент обхваща цветовата гама на GRACoL и много често именно тази технология се използва за печат на цветни проби.

За да се избегне описаният по-горе проблем е създаден процес, служещ като отправна точка за калибриране, наречен G7, който е част от GRACoL. Чрез него се осигурява колориметрична подмяна на традиционната линеаризация. Самата тя не е сигурна като метод, тъй като разчита само на наситеността на мастилото, поради което няколко различни устройства за печат, използващи различни мастила и медии, калибрирани само посредством линеаризация ще възпроизведат коренно различни цветове. Именно поради това процесът G7 взима под внимание колориметрията на медиите и мастилата, и посредством математически метод на база спецификите на принтера създава набор от криви, които заместват тези на линеаризацията и чрез които в крайна сметка се постига отпечатване на неутрални нива на сивото.

mutoh

Поради казаното до тук процесът GRACoL G7 е един от сигурните начини да се гарантира постоянството в отпечатваните цветове утре, след седмица, месец или година. Основната съпротива сред печатниците за внедряването му се явява липсата на време – за обучения и цялостно внедряване в работния процес. Важно е осъзнаването, че стандартизацията не е еднократен процес. Необходимо е постоянно следене на всички параметри и спазването на определени правила. Само по този начин може да се отговори на изискването за спазване на спецификациите, независимо от промените, които се правят. Специалистите препоръчват да не се натоварваме с цялостна промяна, а да се започне с нещо малко, като процеса по калибрация на машините, след което постоянно да се надгражда с цел подобряване на качеството.

Източник: myprintresource.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/