Има ли смисъл от висококачествени, многоцветни солвентни принтери?

5950
Има ли смисъл от висококачествени, многоцветни солвентни принтери?

Основателни ли са безпокойствата, че себестойността на печат е по-висока, а крайните клиенти не могат да оценят качеството?

Epson SureColor S70610

 

Преди няколко седмици наш клиент предпочете да купи 4-цветen солвентен принтер Epson SureColor S30610, вместо топ-модела Epson SureColor S70610, при пренебрежима разлика в цената, многократно оправдана от предимствата на по-качествената машина. Основният аргумент беше броя на мастила и допускането, че това ще води до по-скъпа поддръжка и по-висока себестойност на печат, без клиентите да могат да оценят по-доброто.

На пръв поглед, всичко изглежда логично – та нали за принтер, който има 10 различни цвята, трябва да се купуват 10 различни касети?
Освен това, толкова много мастила би следвало да оскъпяват всеки отпечатан квадратен метър продукция?
Да не говорим за това, колко усложнения би създал предпечатът за такъв принтер!

Логично, нали? Или не?!

Фактите са следните:

1. Да, цветовете Лайт Магента и Лайт Циан увеличават разхода на мастило, защото в определени области от изображението, които би следвало да се печата с някакъв растер на нормалните Магента и Циан, се печата с почти 100% покритие от Лайт-мастилата. Но, в крайна сметка, това оскъпяване не надхвърля 15%, докато разликата в качеството на печат е очевидна. Всички светли тонове са гладки, плътни, с плавни преходи, а не с видими растери. И ако това не е от значение за някой билборд, то всичко, което се гледа от около метър разстояние, тези 15% се изплащат.

2. Лайт Черното (сиво) НЕ ОСКЪПЯВА, по простата причина, че при мастиленоструйната технология, сивите тонове в едно изображение никога не се печатат с растер на черното мастило, а с точно съотношение на Циан, Магента и Жълто, както и със съответните Лайтове, ако такива са налични. Чисто математически е очевидно, че е по-изгодно да се печата 80% Лайт Черно, вместо комбинация от 50% Циан, 50% Магента и 50% Жълто. Естествено, още по-изгодно би било да се печата само с 50% стандартно Черно, но това не се прави, защото при средните и светлите сиви тонове, използването на стандартно Черно ще изисква да се печатат малко точки/капки на единица площ, което създава неприятен зърнист ефект, а черните точки са силно забележими и дразнещи. Освен икономията от по-малко изразходвано мастило на единица площ, Лайт Черното носи още три важни предимства – по малко проблеми с бендинг, заради по-слабо заливане с мастило, по-бързо съхнене и по-неутрален сив баланс, нещо труднопостижимо при C+M+Y симулация на сиво.

3. Оранжевото мастило също НАМАЛЯВА разхода, защото се използва като директен цвят, вместо комбинация от Магента и Жълто. Освен това, с негова помощ се постигат толкова наситени и ярки оранжеви и червени тонове, каквито не е възможно да се постигнат при каквато и да е комбинация Магента + Жълто. Разбира се, намаленото количество мастило върху медията е още едно технологично улеснение.

4. Независимо, че цветовете са много, количеството мастило, което собственикът  на принтера трябва да купува с почти същото, както и с 4-цветен принтер, като разликата е само надбавката от Лайт Циан и Лайт Магента, коментирана по-горе. Тестовете показват, че изразходваното мастило, за едно и също изображение, при отпечатване с 4-цветния Epson S30610 е около 10 ml/m2 и струва 2,40 лева, докато с 10 цветния Epson S70610 е около 11 ml/m2 и струва 2,70 лева.
Мастилени касети се купуват при изразходване, а след като разликата е само 10-15% на кв.м., то тя ще бъде толкова и в общия брой на закупени касети, за даден период от време.

5. Има и нещо много важно – да, много от крайните клиенти може да не направят разлика в качеството на печат, но това са най-вече тези, които гледат преди всичко цената. Има голяма група клиенти, които не успяват да намерят качеството, което изискват и са готови да платят доста над малката разлика от 10-15% на драго сърце, но да получат желаните резултати. Това са клиентите, които рекламират скъпи и престижни стоки – мода, бижутерия, часовници, козметика, бои за коса, скъп алкохол и цигари. Това са също художниците и фотографите, интериорните дизайнери, всички, които искат креативните им идеи да бъдат материализирани по най-добрия начин.

6. Предвид крайно клиентската цена за солвентен печат (без да коментираме 3.20 и 5-метровите машини) се движи в рамките на 12-16 лв./кв.м., то разликата от 30 стотинки на кв.м. е пренебрежима.

7. Възможността да се печата с високо качество, недостижимо от конкуренцията, при само 30 стотинки на кв.м. разлика в цената, представлява УНИКАЛНО КОНКУРЕНТНО ПРЕДИМСТВО – нещото, за което всеки бизнес мечтае. Много е просто – когато конкурентите не могат да печатат с качеството, на което клиентът е свикнал при вас, то дори те да печатат без пари, за клиента тяхната оферта е без стойност, защото вече той търси друг продукт.

8. Предпечатните усложнения – такива има само, когато ще се печата с Бяло и Сребристо, както винаги, когато се използва специален директен цвят, без значение дали е солвентен или офсетов печат. Използвнето на тези специални цветове изисква от дизайнера задълбочаване и осмисляне на концепцията, когато се прилагат сложни ефекти. Но ако става дума за печат на сребрист или бял надпис/лого, или бяла подложка под текст или картинка, предпечатът е елементарен. От друга страна, ако не се използват Бяло и Сребристо, никаква специална подготовка на се изисква. Нещо повече – може да се печатат дори RGB файлове, с перфектно, фотореалистично качество!

9. Понеже 9-ти и 10-ти цвят в конфигурацията на Epson SureColor S70610 са специалните цветове Бяло и Сребрист металик, възниква въпрос за тяхната себестойност и за загубите, причинени от изхвърленото при почистващи процедури мастило. Тук нещата опират до бизнес модел – ако вие не можете да намерите клиенти, готови да платят за уникалната разлика във визията, която бялото и сребристото осигуряват, то Epson има решение за вас – по всяко време можете да махнете тези цветове и да ги заместите с блокиращи касети (ако желаете никога повече да не ползвате Бяли и Сребристо) или с почистващи касети, които ще ви позволят, при възникване на кампания с изискване за Бяло или Сребристо, вие бързо да инсталирате тези цветове отново на вашата машина. Като оставим настрана факта, че Бялото и Сребристото на Epson са значително по-плътни от тези на конкурентите, самата възможност да се печата дигитално с тези цветове, открива една уникална пазарна ниша, където има възможности за добри печалби. Продуктите, които се нуждаят от Бяло и/или Сребристо мастило са много, ще изброя само няколко – обемни стикери, всякакви стикери с прозрачна или цветна основа, декорации за витрини, къси тиражи луксозни етикети за вино, козметика, подаръци, триплексови стъкла за мебели, кухненски гърбове, парапети и преградни стени, визуализации или къси серии луксозни опаковки, тапети, репродукции, креативни декорации. Тук трябва да сметка, че Сребристият металик, смесен с жълто или други цветове, създава ефект на злато, както и разнообразни други металически нюанси.

Винаги ме е учудвал аргументът, че даден принтер или качество на печат били „твърде хубави“ за рекламния пазар. Може би е така, ако се подразбира двойна и тройна цена на консумативите. Но тук случаят съвсем не е такъв – за 10-15% разлика, за едни 30 стотинки на квадратен метър, възможността да се получи уникално конкурентно предимство е, на практика, ПОДАРЪК!

Преди време беше само мечта на дизайнерите, да разполагат с технология за дигитален печат, позволяваща нанасяне на Бяло или Сребристо мастило. Сега технологията е налична, при това на изключително достъпна цена – в момента Epson SureColor S70610 струва само 11995 Евро без ДДС! Това е цената и за 8-цветния вариант, и за варианта с Бяло и Сребристо, с пълен комплект мастила, стандартни касети! В комплекацията са включени RIP Onyx, Auto Take-Up, доставка, инсталация, обучение на оператор. Важно е да се отбележи, че този принтер има най-ниската цена за оригинално мастило, в херметично запечатани касети по 700 мл – само 84 Евро за касета, без ДДС.

Ако желаете, без никакви ангажименти за покупка, лично да сравните 4-цветен и 10-цветен солвентен печат, както и да тествате всеки друг широкоформатен принтер Epson, резервирайте посещение в демонстрационния център на FACTOR.BG – единственото подобно място в тази част на Европа.

За повече информация можете да ни потърсите.
FACTOR.BG
info@factor.bg
0896 738700

Интернет портал за печатни технологии.