Нововъведение от Amazon предвещава възможности за печатната индустрия

1193
Нововъведение от Amazon предвещава възможности за печатната индустрия

Онлайн магазинът Amazon вече дава възможност на потребителите си в САЩ просто да снимат опаковката на продукт и да получат връзка към същия продукт в Amazon.

Amazon Flow

 

Amazon Flow се предлага като самостоятелно приложение от няколко години и възможността да сканира баркодове и да сравнява цените в магазина с тези онлайн не е новост. Допълнителната поддръжка на разпознаване на текст и изображения, обаче е новост. Amazon са създали база данни с „десетки милиони“ продукти от американския пазар, което позволява на потребителите да сравняват цените на им в търговските центрове или вкъщи с цените в Amazon като просто заснемат опаковката със смартфоните си.

„Сега, след като идеята е възприета от Amazon, всеки, който се е съмнявал, че разпознаването на изображения и интерактивния печат ще се случат, може да помисли дали да не отиде и да измие устата си със сапун и вода,“ каза Peter Lancaster, основател на Documobi, платформа за разпознаване на изображения, подобна в някои отношение на Flow.

Нововъведението на Amazon е предназначено най-вече за iPhone с iOS7 и засега се предлага само за американския пазар. Очаква се до няколко месеца да е налично и в някои европейски страни. Отзивите за момента са, че приложението работи бързо и точно.

Amazon доказа, че технологията за разпознаване на изображения работи. Неочаквано тя е огромна заплаха за всеки, който продава нещо. Не става дума за подсилена реалност, QR кодове или радиочестотна идентификация – това обяснявахме в последните две години, сега се надявам, че собствениците на търговски марки и печатната индустрия ще осъзнаят заплахата и още по-важно възможността“, допълни Lancaster.

Според Lancaster, въпреки че технологията първоначално ще е насочена към по-големите търговци и марки, тя ще засегне и относително малки организации сравнително скоро, което ще предложи значителни възможности на печатниците. Lancaster признава, че в някои отношения нововъведението на Amazon нямаше как да е по-добро за компанията му. Последната версия на интерактивното приложение за разпознаване на изображения работи с шестата версия на крос медиа решението DirectSmile.

„Това, което можем да направим, е да предложим на търговците алтернатива на Amazon, така е да имат собствени приложения, които използват нашата технология, привличат хората към специални предложения или изграждат връзка с индивидуални клиенти, базирана на информацията за тях, за да останат лоялни към тях.“

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.