Печат на ароматизатори и подложки от бирен картон с Epson SureColor F2100 / F2000

421
Печат на ароматизатори и подложки от бирен картон с Epson SureColor F2100 / F2000

Директният дигитален печат върху облекла е перспективен сектор в печатната индустрия, но се оказва, че DTG принтерите Epson F2100 са многостранни таланти.

Ако поръчките за печат върху текстилни изделия са основния източник на приходи за собствениците на принтери за директен печат, а печатът на тениски съставлява голямата част от тези поръчки, ясно е, че е нормално да се очаква конкуренцията да е по-сериозна точно тук. Макар пазарните цени на отпечатаните тениски да остават стабилни, дори да има индикации за тренд нагоре в цените, разходите за труд също растат. Затова търсенето на алтернативни пазарни ниши, които да оползотворяват свободен капацитет в слабонатоварените сезони или да осигуряват по-висока норма на печалба, трябва да бъде един от важните приоритети на предприемачите от бранша.

Понеже мастилата на Epson F2100 са предназначени за захващане към нишките на текстила, отпечатването на устойчиво изображение върху гладки повърхности, например пластмаси и метали, не е възможно. За сметка на това, много порести повърхности на предмети от естествени материали се оказват добра база за печат.

Изработването на персонализирани бройки или къси тиражи подложки за чаши от бирен картон е възможно, удобно и ценово ефективно с Epson SC-F2100.

 

Epson SC-F2100

 

При тестовете с материал за изработка на ароматизатори, отпечатаните повърхности показаха отлична устойчивост към течността, с която се импрегнират ароматизаторите. Качеството на отпечатъка също е оптимално за целта.

Възможно е да се печата върху листове материал с размери до 40/50 см, които после да се нарязват или щанцоват, както и върху предварително щанцовани/изрязани изделия. В първия случай, при поставяне на пасери върху предметната маса, имаме отлично подравняване на отпечатъка към физическия лист, затова няма технологичен проблем за последващо подравняване на ножа/щанцата към всеки един лист, без система за оптично подравняване по печата. Във втория случай е добре да се изработи шаблон с гнезда, който се закрепва към предметната маса и в които да се поставят изделията за печат, за да се осигури точно позициониране на отпечатъка към изделието и да се предпазят изделията от разместване при движението на масата.

Друг важен детайл е, че обикновено не се налага термично фиксиране на мастила чрез термопреса. Отпечатъците са достатъчно устойчиви, макар и без да са фиксирани, защото конкретните приложения са с доста по-ниски изисквания, съпоставено с печата върху облекла, които трябва да бъдат изпирани многократно.

Себестойността на отпечатаните изображения е незначителна, защото използването на бяло мастило принципно не се налага.

За повече информация: factor.bg

Интернет портал за печатни технологии.