Похапнете си книга

1677
Похапнете си книга

Специалистът в областта на средновековните книги Erik Kwakkel разказва за интересен тип книги и за изключително любопитен екземпляр с неочаквано двойно предназначение.

Тези три обекта трудно могат да бъдат наречени книги. Въпреки това са, въпреки, че имат някои неочаквани характеристики. Тези специфични изделия са били използвани, за да се обучават децата да четат, от четиринадесетото до осемнадесетото столетие. В общи линии съдържанието им е по-леко, например азбуката, молитви и други кратки текстове. Втората от показаните тук, направена през осемнадесети век, включва сметало и помага за прости сметки.

Третата книга на изображението, която е от същия период, е особено интересен екземпляр – дървената плоча може да се използва за печене на курабийки. Това е идеалната книга, с която да накарате децата да се захванат с учене – когато покажат, че могат да прочетата думата, могат и да я изядат.

 

дървената плоча може да се използва за печене на курабийки

На снимките: Washington, Folger Library, Stc 138136 (най- горе 17-и век); Washington, Library of Congress, 102.3 (по средата, 18-и век); New York, Columbia University, Plimpton Hornbook 6 (най-долу, 18-и век).

Източник: erikkwakkel.tumblr.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.