Предстои традиционната 5-та годишна изложба „Бургас около мен – 2015“

1217
Предстои традиционната 5-та годишна изложба „Бургас около мен – 2015“

Всички желаещи фотографи – ентусиасти и професионалисти, които живеят и работят в Бургас и региона, могат да участват в обща изложба „Бургас около мен“, която ще се открие на 15.12.2015 г. в зала Георги Баев на Културен комплекс Морско казино от 18.00 часа.

Регистрационната форма за участниците

Събитието няма конкурсен характер – селекцията, която ще бъде направена от организаторите, ще отсее фотографиите, които не покриват естетически и техническите критерии за печат в размер А3+ (33/48 см), не отговарят на темата на изложбата или не са подходящи за показване пред аудитория от всички възрасти. 

 

Стремежът на организаторите е да се направи един празник на рисуващите със светлина – от запаления любител, до артиста-фотограф. Рамо до рамо те да бъдат на изложбата, по-неопитните да сравнят резултатите си, да повишат критериите си, а по-опитните – да посъветват, да споделят знания, да разпалят искрата. 
Защото фотографията не е само хоби или професия, тя е и мироглед и начин на живот. 

Темата на изложбата допуска участие на фотографии от всякакъв жанр – портрети, пейзажи, репортажи, архитектура и други – стига по някакъв начин изображението да разказва интересна за бургазлии история, да показва лична гледна точна към специфични или важни за Бургас места, хора или събития. 

Всеки участник може да изпрати не повече от три снимки, от които за участие в изложбата ще бъде избрана поне една, ако покрива изискванията. Идеята на организаторите е да участват максимален брой фотографи. Последното издание вдигна високо летвата с рекордния брой участници. 

Срокът за изпращане на фотографиите е до 06.12.2015 г.
Фотографиите от официалната селекция за изложбата ще бъдат отпечатани в Esstetic Studio на принтер Epson Stylus Pro 9900 с пигментни мастила UltraChrome HDR, на професионални фотохартии Katana – гаранция за най-високо възможно качество и дълготрайност на изображенията.

По време на откриването, на всеки участник в изложбата ще бъде връчено и по едно копие в размер А2 на фотографията, попаднала в официалната селекция, което ще бъде отпечатано по същия начин, както и копието за изложбата, като знак на благодарност от страна на организаторите за Вашата подкрепа. 
Тези копия няма да бъдат рамкирани или паспартирани. 

Тази година има и кауза насочена в помощ на децата от „Центровете за настаняване на деца от семеен тип“ (ЦНСТ) в Бургас.

Всеки един фотографски отпечатък от изложбата може да бъде награда за дарител, подпомогнал каузата със сума от 100 или повече лева. При извършване на вноската, дарителят ще получи свидетелство, а избраната от него фотография ще бъде резервирана с етикет с неговото име и стойността на дарението, до края на изложбата. Резервираните фотографии могат да бъдат получени в деня на закриването на изложбата или до един месец след това в Esstetic Studio. Могат да бъдат изпратени и по куриер, като опаковката и доставката са за сметка на получателя. 

Разбира се, всеки може да участва и с по-малки дарения, за които също ще бъде издавано свидетелство, но няма да се ползва правото за избор на фотография. 

Имената на всички дарители (освен ако заявят, че желаят анонимност) , набраната обща сума и отчетът за изразходването и ще бъдат обявени ежеседмично на страницата на събитието и в групата във Фейсбук: 

Събитието: www.facebook.com

Групата: www.facebook.com

Регистрационната форма за участниците: factor.bg

FACTOR.BG и Esstetic Studio няма да удържат никакви пари от набраните средства за материалите, отпечатването и рамкирането на фотографиите, нито за каквито и да е други цели. 
Набраните средства ще бъдат използвани на 100% за закупуване на книги и материали за изкуството, включително и фотография, които ще бъдат предадени лично на децата от „Центровете за настаняване на деца от семеен тип“ (ЦНСТ) в Бургас.

Допълнително, на свои разноски, FACTOR.BG и Esstetic Studio ще организират 6 безплатни лекции и практически занимания на тема изкуство за децата, в рамките на следващите 12 месеца.

Условия за участие:
• фотографът да живее или работи в Бургас и региона;
• изображението да покрива естетически и технически критерии за отпечатване;
• фотографията да е по темата;
• да не съдържа обидни, неморални или дискриминационни послания;
• да е подходяща за представяне пред аудитория от всички възрасти. 
• всеки е длъжен да попълни декларация – съгласие за участие в изложбата.
• всеки участник в изложбата, се съгласява, че неговата изложбена фотография може да бъде предоставена на дарителя, който а е харесал и е внесъл в касата за дарения сумата от минимум 100 лева.

Изисквания към файловете за печат:
• JPGв RGB, с максимално качество и минимална компресия, без канали, пътечки, ефекти, слоеве, текстове и т.н. – само Background Layer.
• Задължително с прикачен ICC профил – за предпочитане са AdobeRGB или sRGB, те обикновено се прикрепят към файла още при генерирането му от фотокамерата или при редактирането му във Фотошоп. Ако Вашата камера прикрепя друг профил, нека си остане така, важно е да има ICC профил.
• Резолюция – минимум 8 мегапиксела! Снимки с телефони не са препоръчителни, защото, макар да имат достатъчно мегапиксели, на теория, на практика нямат нужното качество на изображението. 
• Молим за нужното сериозно отношение към подбора на кадри, които изпращате – Вашата фотография ще бъде видяна от много хора по време на изложбата, затова се постарайте да подберете и изпратите най-доброто!

Участниците могат да получат безплатна консултация относно подготовката на кадрите за печат от Естетик Студио – гр. Бургас, ул. Патриарх Евтимий 1, тел.: 0896 679 121.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.