Преимуществото на нова цветопробна система и силата на комбинацията CGS & Epson

711
Преимуществото на нова цветопробна система и силата на комбинацията CGS & Epson

Цветовете в печатния процес често играят игра, много подобна на “развален телефон”. Обикновено първият по веригата (най-често дизайнера) подава файл, а останалите преправят цветовете така, както на тях им се струва добре.

Накрая, дали резултатът е такъв какъвто всички са го искали – остава мистерия.

 

цветопробна система CGS & Epson

В този материал задаваме един въпрос, който е адресиран както към доставчиците на печатни услуги, така и към техните клиенти:

В кой момент предпочитате да разберете дали това, което ще се отпечата, всъщност е онова, кое­то сте искали?

Историята за много клиенти на печатници се развива така: дизайнерът сяда пред компютъра, създава графичен проект и залага едни цветове в работните си файлове. Гледа го на екрана си, прави различни корекции на цветовете, обработва изображения и текст, дока­то хареса напълно цветността и съдържанието. В някой случаи го разпечатва на домашния си или офис принтер, доволен е и по презумп­ция решава, че същото нещо ще види при печат. Запазва работата си и изпраща файла в печатницата.

Печатни­цата получава файла и обикновено не знае какво точно “си е представял” дизайнерът. Повечето печатари от вас вече са наясно, че тук изгрява звездата на цветопробната система. На пазара се предлагат различни решения и конфигурации с повече или пък с лимитирани опции. Всички те премахват досадното “наглеждане на процеса” от човек, пратен при печатаря от клиентите.

Няма да отделяме време да ви убеждаваме защо е важно и полезно да използвате цветопробна система. В преимуществата можете да се убедите и сами. В тази статия искаме да представим комбинация от продукти, създаващи най-ефективната според нас система за цветни проби.

 

цветопробна система CGS & Epson

Какво е необходимо за една цветопробна система?

  • На първо място – Принтер. Той трябва да има достатъчно голямо цветово пространство и повтарящо се качество на резултатите. На бъл­гарския пазар изборът на такъв тип принтери се свежда до няколко модела на 2-3 марки, в зависимост от максималния размер на печат.
  • Следващият компонент е софтуер. Той трябва да поддържа стандарти, да обхва­ща различни медии, съвместимост с други приложения и софтуери, както и да е в синхрон с цялостния работен процес на печатницата.
  • Последното необходимо са медии. Те трябва да са отлично сработени с принтера и софтуера.

Някои системи имат много добър принтер, но софтуерът им е за смяна, други залагат на доста остарял като технология принтер, без да осъзнават, че това понякога означава доста повишени разходи.

Наличието на “някаква” цветопробна система, премахва досадното следене на процеса от клиента, но далеч не означава, че печатате безпроблемно. Дори и да имате всички тези точки, при по-стари цветопробни системи могат да са налични някой от следните проблеми: необходимост от често калибриране, несигурност в спот цветовете, високи разходи за цветни проби, нанасяне на промени в цветоотделките и т.н.

В предложената от нас цветопробна система обединяват сили наложилия се като един от лидерите на пазара – софтуер от CGS, заедно с най-новото поколение принтери Epson.

 

цветопробна система CGS & Epson

 
Решете проблемите със система от портфолиото на ГЕД:

Намалена нужда от калибрация
Предполагаме, че ви е писнало да калибрирате редовно вашата цветопробна система. И по закона на Мърфи това най-често трябва да се случи, точно когато са пристигнали най-спешните проби в живота на клиентите Ви. Познато, нали?
Калибрирате принтера, когато имате нужда – само тогава, когато полученият резултат започне да не ви удовлетворява. Това е особено лесно чрез историята на измерванията в системата, която ви предлагаме.

Сигурна работа със спот цветове
Все повече поръчки за печат се подават в специфични спот цветове (напр. по Pantone). Качествената изработка на такива поръчки изисква да сте сигурни до колко отпечатаните в цветните проби спот цветове отговарят на реалностите, а това понякога е трудно.
С предлаганата от Гед система може да добавите в скалата за сертифициране на цветната проба и пачове с използваните спот цветове в дизайна. Така ще бъдете сигурни за тяхното верифициране с различни нива на толерансите.

Наличие на опция за виртуални цветни проби
Понякога изработката на цветна проба струва твърде скъпо. Вече има начин да намалите фирмените разходи за цветни проби, изготвяни само за вътрешни цели.
Използвайте опцията на софтуера CGS за виртуална цветна проба, като добавите подходящ калибриран монитор до печатната машина. Така няма да се налага да добавяте хартиена проба към всяка поръчка.

Цветна проба на един клик разстояние
Преди едва ли сте се запитвали дали желаете да отпечатвате цветни проби от разстояние, защото не сте знаели за тази възможност. А как ви се струва опцията дори клиентите ви сами да си пускат файловете за проби?
Може да се използва само уеб браузър за подаване на файлове за цветни проби, което е възможно да се случва от всеки компютър в мрежата Ви или дори от вън посредством Интернет.

Контрол и история на променените цветове
Едно от най-големите притеснения на печатарите обикновено е да нямат контрол върху процеса. Необходимо ви е да контролирате цветовете и да следите история им за всяко едно цветно печатащо устройство? Това също е вече възможно.
С помощта на цветопробната система със софтуер на CGS може и да измервате цветови таблици, отпечатани на кой да е цветен принтер или печатна машина, и да сертифицирате резултата им.

Спестено време без нужда от работа с друг софтуер
Най-вероятно Ви се е налагало да променяте някоя цветоотделка или да премахнете специален цвят, преди да пуснете пробата, но за целта трябва да отворите отново файла в предпечатния софтуер, а това губи време… Досадно, нали?
CGS дава възможности за промяна на цветоотделките преди разпечатване на пробата. Изключване, замяна с друга, конвертиране в CMYK и т.н., всичко това е възможно без необходимост от преработка на файла с друг софтуер (напр. през Adobe CC.)

Цветопробна система с CGS и Epson
Софтуерът за управление на цветовете от CGS позволява създаването на печатни или онлайн сертифицирани цветни проби по международни печатни стандарти. Той позволява да контролирате заданията за печат от всяка точка на света и поддържа новите спектрофотометри на марката Epson и на други производители. Системата за печатни сертифицирани цветни проби и проби на екран се интегрира лесно и бързо в съществуващата производствена среда, независимо от операционната система или браузъра, който използвате. Той поддържа разпространените файлови формати, като списъкът се актуализира постоянно.

Широкоформатните принтери от серията SC-Px000 Violet Spectro са с вграден спектрофотометър и виолетово мастило за печат на сертифицирани цветни проби по FOGRA. Те са оборудвани с печатната глава Epson Thin Film MicroPiezo, която има максимална резолюция на печат от 2880х1440dpi. Принтерите Epson SureColor Pподдържат точни цветове с повторяемо качество на печат, а вградената матрица за точно цветопредаване от RGB към цветовото пространство на принтера позволява постигането на печат, който отговаря на това, което виждате на сертифициран монитор.

Защо работите с ГЕД?
Полагаме усилени грижи за нашите клиенти в България чрез нашия оторизиран сервиз – разполагаме с квалифицирани специалисти, които имат богат опит в полиграфията. Нашите кадри са преминали редица курсове при производителите на принтерите и софтуера и разполагат с нужните ресурси, за да предложат най-добрата възможна поддръжка.

Специфично знание, изградено с години реален опит – нашият екип има реален опит в производствената част на печата. Много от решенията, които предлагаме, са тествани от нас и работим с тях ежедневно в производствена среда – дори колегите от предпечатния ни отдел използват цветопробна система CGS ORIS Color Tuner с принтер Epson.

Отношение с повишено внимание към нуждите на клиента – Проучваме внимателно конкретния случай, подхождаме с разбиране и в унисон с вашите нужди, за да изградим едно дълготрайно партньорство. Ние предлагаме надежден партньор на своите клиенти както в етапа на вземане на решение за подходящите продукти, така и по време на инсталацията, а също и през времето на гаранция и след това.
гаранционния период.

Виж страницата за нова цветопробна система или се свържи директно с нас:

Гед ООД
гр. София
ул. Васил Друмев 36
Тел: 02 80 61 264
Email: sales@gedbg.com

Интернет портал за печатни технологии.