Проведе се Epson Print Academy Proofing Day

2854
Spread the love

Въпреки лошото време и сложната пътна обстановка, гостите на Международния ден на цветната проба се събраха в хотел Силвърхаус за организирания от Фактор България семинар.
Събитието беше фокусирано върху обучението на гостите -специалисти от фотографски и предпечатни студия. Както обещаха,колегите от Фактор България бяха подготвили сериозни материали заобучение, но обяснени по много достъпен начин и подкрепени с множествопримери отпрактиката. Гостите бяха запознати със система за цветна проба и видяхана практика как работи тя, какви са предимствата й и приложенията въввсекидневната работа. Беше проследен процесът от създаването иоптимизирането на принтерски профил, до настройването и ползването насистемата.

inline_653_https://printguide.info/images/faktor/5.jpg

По-голямата част от времето премина под формата на дискусии,демонстрации на възможностите на техниката и конкретни препоръки заприложенията й в работата.

inline_866_https://printguide.info/images/faktor/8.jpg

Полезна информация даде един от клиентите на Фактор България – Естетикстудио, Бургас,които имат системаза цветна проба и предлагат тази услуга.

„Ние сме посредник – при нас идват дизайнерите или крайни клиенти.Визуализацията е много добра, тъй като се вижда предварително крайниятрезултат. Добрата практита е клиентът да се разпише на цветната проба,за да няма спорове в последствие. Визуализацията в печатницата помагана печатаря, за да знае какво се очаква от него. Цената на една цветнапроба при нас е 15лв. Не е включена в цената на предпечата или тиража.Най-добрите ни клиенти са тези, които вече са се парили със сбърканитиражи. Разбира се, има такива, които правят цветната проба след тиражаи възникнал спор с клиента, но това не е добра практика. “

inline_713_https://printguide.info/images/faktor/6.jpg

Малка извадка на част от полезните неща, които се казаха по време насеминара.

  • 6 месеца е животът на еднацветна проба. Светлината променя хартията исъответно цвета.
  • Времето за стабилизиране нацвета при Epson е 4-5 минути. При старитепринтери, в зависимост от мастилата и хартията, е възможно до няколкочаса или един ден цветът да е различен.
  • Печатащите глави на Epson неса консуматив и животът й е равен наживота на принтера. За разлика от HP и Canon, при които качествата наглавата се променят с времето.
  • Човешкото око енай-чувствително към стойностите на сивия цвят. Затоваи допустимите от стандарта стойностите трябва да са най-стриктни там/да са най-далеч от стойностите на толеранса/.

ГеоргиЧакъров се беше постарал да онагледи по най-простия и подреден начинработните потоци при печата. Докато течеше презентацията, процесът бешепроследен и на практика.

inline_244_https://printguide.info/images/faktor/potok-1.jpg

inline_215_https://printguide.info/images/faktor/potok-2.jpg

Гост лектори бяха Ozgur Yazar, който представи софтуера Electronics forImaging – EFI и Balram Dyal от Tecco Paper GmbH, който бешепоканен за отговори на евентуално възникнали въпроси.

inline_82_https://printguide.info/images/faktor/9.jpg

inline_746_https://printguide.info/images/faktor/10.jpg

За всички, които не успяха да присъстват, можете да получите повечеинформация тук:

info@factor.bg
0899 878319
0896 738700
Екипът на FACTOR.BG

Материала написа: Георги Чакъров
www.printguide.info

Биографична информация