Warning: getimagesize(http://www.factor.bg/printacademy1/PA_Epson_present2.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Първото издание на Epson Print Academy вече е факт

3204

3-ти октомври, в зали Silver Hall и Emerald Hall на Silver House Hotel, в София първата група участници, беше посрещната от лектори от Epson, EFI, Tecco и домакините от FACTOR.BG.

Първото издание се отклоняваше от типичния модел, който ще бъде следван от в бъдеще (малка група участници, персонални работни места, оборудвани с висок клас хардуер и софтуер, възможност за задълбочено изучаване и решаване на конкретен проблем) поради големия интерес и поради желанието на организаторите да обхванат целия спектър от приложения в които се използват принтери EPSON.

Някои от лекциите бяха насочени към изцялo конкретни практически проблеми – например цветната проба, профилирането (представени от Озгюр Язар, EFI) и печата от Photoshop (Георги Чакъров, FACTOR.BG), други бяха или свързани със съпътстващото печата оборудване (например лекцията на Ваня Абаджиева, посветена на избора на подходящ монитор) или насочени към подобряването на качеството на работа и бизнес резултатите (презентацията на Флориан Кьолер от Tecco Paper за смисъла от приложението на ISO стандартите в печата).

Въпреки, че надделя теоретичната част, все пак участниците имаха възможност да видят и тестват наживо работата на принтерите, приложението на Epson Stylus Pro 4880 в импровизираното от г-н Ангел Пенчев (АРЕКС ЕООД) студио за експресна портретна фотография, автоматизираната система за high-end цветна проба базирана на Epson Stylus Pro 7900, EFI Colorproof XF и SpectroProofer, системата за FineArt и декоративен печат Liveprint + Epson Stylus Pro 11880, брилянтния печат на флагмана GS6000 върху обикновено PVC фолио 3М серия 20, най-новия А2 принтер с автоматично превключване между матово и фото черно Epson Stylus Pro 3880, който дори все още не е в масова продажба.

Интересно за работещите в областта на печата на опаковки беше да видят мостри от печата на първия в света инк-джет принтер с мастила на водна база, който разплага и с бяло мастило и печата върху специално кристално-прозрачно фолио, произведено от Epson, нямащо аналог в момента.

DiscProducer-ът съшо беше предмет на много голям интерес.

Впечатляваща за професионалистите в печатния бизнес беше демонстрацията на отпечатване и валидиране на договорна цветна проба с посочената по-горе автоматизирана система – целият процес отне точно 5 минути, включително 3 минути за изсушаване на отпечатъка преди измерване! Подготовката се състоеше буквално в 3-4 клика с мишката – избор на файл, избор на работен поток, команда Print! Измерването на тестовата скала Ugra/Fogra Media Wedge показа прецизност на цветовете, в пъти по висока от изискваната от стандарта.

Организаторите изказват искрена благодарност към всички участници, за интереса и вниманието по време на тренинга и молят всички, които са присъствали, да изпратят своите мнения и препоръки на print-academy@factor.bg за да подобрят максимално следващите издания.

Благодарности и за подкрепата и съветите на Ангел Пенчев, Борис Костадинов, Ваня Абаджиева, Денис, Цветелина Алексиева, Галя Папазикова, Надежда Чипева, сп. ProGrafica, сп. SignCafe, Полиграфия Инфо, photo-cult.com, photomoment.bg, photo-forum.net, Хотел Силвър Хаус, Александър Милушев – Epson България, Andreas Oelhert, Marc Verbeem – Epson International Territory Division – UK, Ozgur Yazar – EFI/Electronics for Imaging – Germany, Florian Koehler – Tecco Paper – Germany, Din.a.x/Liveprint – Germany, Michael Tappe – Hahnemuehle – Germany.

Искате да се запишете за следващата Epson Print Academy?

Датите и темите на предстоящите тренинги ще бъдат публикувани в рамките на няколко дни.

Организатор на  събитието FACTOR.BG

Интернет портал за печатни технологии.