Ура, купуваме принтер за тениски, сега ще убием всички с цена!

12235
Ура, купуваме принтер за тениски, сега ще убием всички с цена!

В заглавието е използвана ирония, в съответствие с цялостния тон на статията.
Подбиването на пазарните цени и неправилното ценообразуване са типични грешки на много стартиращи бизнеси, които водят до намаляване рентабилността на целия бранш и обикновено са причина за неуспех за стартиращите проекти.
FACTOR.BG препоръчва да се ценообразува с акцент върху качеството и уникалността, което позволява по-бърза възвръщаемост и повeче възможности за развитие.
„Убиването с цена“ е почти сигурно самоубийство в бизнеса, особено когато става дума за печат по поръчка на персонализирани продукти.

Лятото идва, сега е моментът за бизнес с щампи върху тениски!

ОК, изгледали сме всички клипчета в YouTube (плюс още доста, за които сме изтрили историята на браузъра), преживяли сме тръпката с невиждания от друг, уникален гаражен DIY модел, базиран на домашен принтер за 200 евро, а ключовите думи и фрази printerza teneski, cena printer, stampa na teniska, принтер за щампи, принтер за фланелки, директен печат, Direct-to-garment и още няколко са се гравирали в матрицата на монитора ни. Вече сме експерти.

Обаждаме се директно на няколко китаеца, после на всички вносители и изслушваме забавните истории за „Нашият принтер е клонинг на Epson“ или за „А нашият е с глава на Epson„, както и за „ония от FACTOR„, със скъпите принтери (целите на Epson) и мастилата в касети (пак на Epson), дето задушават свободната инициатива и предприемаческия дух.

Цени по сайтовете почти няма, секретно е! Искаме и получаваме оферти, макар и трудно, с подозрение.

Сравняваме цените на принтерите, сравняваме цените на мастилата за кило, правим си сметките за финансирането и нещата вече започват да стават плашещо реални.

Ще се дават пари – колкото за една нова кола, от по-евтинките. Време е да обмислим нещата за последно!

Накрая се обаждаме и на FACTOR.BG, но само защото виждаме, че изненадващо много хора използват техни принтери. Леко сме сепнати, че няма „точно сега“ една специална оферта, за една „демо“ машина, която е валидна до утре.
Не, даже напротив – цените са на сайта, отстъпки няма! И накрая, най-странното – вместо да ни карат да купим сега, тия момчета ни препоръчват добре да си помислим, преди да си похарчим парите.

Определено нямат усет за бизнес!
Отиваме да видим, все пак! Виждаме, лесно е, показват ни, пием кафе, много ни харесва, но вместо да ни вземат парите, те ни дават едно листче, на което единият от тях, по-дъртия, е написал – не какво ние да правим, а какво той БИ НАПРАВИЛ.

Споделяме го без промени, даже с правописните грешки:
МОИТЕ ДВЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СТЪПКИ, ПРЕДИ ДА ИНВЕСТИРАМ

1. Идентифициране на пазарна ниша
– Насочвам се към големи и разширяващи се пазари.

Дори и да имам добра печалба от продажбата на екзотики, като например дръвчета бонсай, в малък град, като Асеновград, едва ли ще продам толкова, че да спечеля достатъчно, за да живея добре и да развивам бизнеса си.

– Има продукти и бизнес модели, които са в края на своя жизнен цикъл. Не си струва да се захващам с неща, които ще отнемат години, а тъкмо, когато съм вътре в бизнеса, той да се окаже загинал.

16 пистовите магнетофони няма да се върнат на пазара триумфално. Аналоговата фотография е страхотно забавление и модерна хипстърия, но тя е вече в миналото.
Вграждането на дигитален модул за директен печат върху текстил, в ситопечатна линия, където оптимизатора, бялата подложка и финалния фиксиращ слой се нанасят със сито е всичко друго, но не модерно мислене.
Ако не искам да ставам антиквар, по-добре е да мисля модерно и да търся новите трендове, задълбочавайки се в нещата, образовайки се и трупайки знания и опит. За да постигна успех, аз зная, че трябва време. Затова избирам внимателно – в живота няма време да бъдеш 100 различни неща.

– Правя разлика между желание и реалност. Може първоначалната ми идея да ми се е струвала революционна, но проучвам нещата трезво и непредубедено. Не манипулирам себе си!

Неетично е да манипулирам хората, но някога може да се наложи да го направя, за мое или тяхно добро, ако няма друг избор. Още по-неетично е да манипулирам екипа и близките си, но в краен случай може да го направя, ако е за тяхно добро. Но да манипулирам себе си – това е самоубийствено в бизнеса. Решенията за бизнес взимам „на студено“, а градивната критика е неоценимо важна – ако мога да я оборя, дори само пред себе си, значи идеята ми е жизнеспособна. Ако не мога да направя дори това, как тогава ще докажа идеята си в реалния живот, в изпитанията на конкурентната бизнес-среда. И най-важното – не вярвам на астрологични предсказания.

– Правейки проучвания, не се обръщам за мнение към хора, които очевидно се справят по-зле от мен, нито към хора, които убиват идеи.

Пазя се от хората, които обичат да убиват идеи, за да се почувстват по-добре, просто за спорт. Безсмислено е и да искам мнение за бизнес идея от хора, които няма опит с правенето на бизнес. Критичен съм към съветите на инвеститори и предприемачи, които всъщност работят на заплата, на позиция, на която не управляват хора и ресурси.

– Предпочитам бизнес-модел, при който мога да постигна мултиплициране, а не да продавам времето си.

Ако при всяка поръчка трябва да създавам нов продукт, да проектирам и тествам, тогава продавам време. В този вариант се насочвам към бизнес, където моят продукт и/или услуга ще са уникални и мога да поискам и да получа заплащането, което ме мотивира.

Когато проектирам или създавам нещо веднъж, а после  го мултиплицирам, мога да търся снижаване на себестойността и конкурентоспособност, чрез оптимизация и автоматизация. Бизнесът ми не зависи от наемането на супер-специалисти.

Една авторска книга, фотография, рисунка – те се създават веднъж, но могат да бъдат тиражирани и продадени хиляди пъти. Един дизайн на фирмено лого се прави веднъж и се продава веднъж, а пазарната цена в България е смешна.

Един дизайн на тениска, направен за клиент, се продава веднъж. Един сполучлив дизайн на тениска, създаден за моето портфолио, може да се превърне в икона и да се продаде милиони пъти, навсякъде по света. Освен това, той винаги ще си остане мой!

2. Избор на технология, машини, софтуер
– Избирам доставчик, който разполага с демонстрационно оборудване и е готов да ми покаже процеса лично, пред мен.
– Приемам само мостри, които са направени пред мен и аз мога да проверя скорост, разходни норми, качество на печат, сложност на процесите, нужда от допълнително оборудване.
– Изяснявам си процесите и възможностите на оборудването В ДЕТАЙЛИ, ПРЕДИ ДА КУПЯ.
– Избирам доставчик, който има достатъчно опит и работещи инсталации, вместо такъв, който има впечатляващ уеб сайт и обещава доставката да е същата, като картинката.
– Винаги предпочитам доставчик, който разполага с машини НА СКЛАД! Нямам толкова голямо его, че да повярвам, че заради моята машина ще пуснат специално поточната линия!
– Винаги предпочитам доставчик, който разполага със сериозен сервизен екип и оборотна техника.
– Когато сравнявам мостри, сравнявам ги обективно – на една марка тениски, на еднакъв цвят трико, отпечатани от един и същи файл, без манипулации преди печат, в сходен режим на печат.
– Интересувам се не от цената на литър мастило, а от цената, която ми струва едно копие, в реалистичен режим на работа. Цената на труда за месец е много по-висока, от цената на мастилото. Почти всеки смята стотинките за мастило, но пропуска десетките левове за труд.
– Прочувам каква техника използват фирмите в бранша, в който ще започвам. Нищожен е шансът точно аз, новобранецът, да открия невижданата технология, оръжието-чудо, което струва малко, печата почти без пари, не се нуждае от поддръжка и работи с най-високата скорост на пазара.
– Създавам си сериозна нагласа, че всяко ново оборудване трябва да бъде изучено и овладяно от оператор, а не очаквам, че ще натисна копчето и парите ще потекат, без дори да отворя упътването за работа.
– Създавам предварително условия за работа, които да позволят удобен достъп, лесна инсталация, удобства за техническо обслужване и ремонт, номинални режими на експлоатация и най-важното – удобна и ефективна работа на оператора. Всяка икономия тук, ще ми коства пари всеки ден в бъдещето.

Край!

Източник: FACTOR.BG

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.