Epson е все по-близо до пълна реализация на цветове по Pantone

4156

Тим Дейли от British Journal Photography тества новите Ultrachrome HDR пигментни мастила, които се доближават до Свещения Граал на възпроизвеждането на пълния набор цветове на Pantone.

Ultrachrome HDR е пето поколение пигментно мастило на EPSON и включва познатите Vivid Magenta и Light Vivid Magenta, използвани при стандартните Ultrachrome K3 мастила. Понастоящем използвани сaмо в два широкоформатни мастиленоструйни принтера Stylus Pro 7900 и 9900, HDR мастилата добавят зелен и оранжев цвят, позволявайки по-добро възпроизвеждане на тоновете на кожата, което прави принтерите сериозни претенденти за портретната, модната и продуктовата фотография.
Ultrachrome HDR мастилата са създадени първоначално за пазара за печат на опаковки, където предишните системи мастила не можеха да гарантират достоверни цветни проби при необходимост от симулиране на спот цветове. Известно е, че когато в тиражния печат ще се използват директни (Pantone) цветове, изключително трудно е те да бъдат възпроизведени с инк-джет системите за дигитална цветна проба, използващи цветовия набор CMYK, Lm и Lc – в този случай много от специалните цветове по Pantone остават извън обхвата.
Новият набор мастила на EPSON решава този проблем с помощта на зеленото и оранжевото мастило, които както Hexachrome могат успешно да възпроизведат над 90% от палитрата на Pantone (сравнено с около 60%, които постигат стандартните CMYK мастила). Симулирайки CMYK или Hexachrome системите при конвенционалния офсетов печат, чрез оранжевото и зеленото EPSON драстично разширява цветовото пространство за фотографите.
Най-важното предимство, което HDR мастилата предлагат е значително увеличения цветови диапазон. Още по-малко цветове се отрязват при прехода между екрана и печата, което е очевидно от Gamut warning на Photoshop и View Proof tools. Когато във View>Proof Setup>Custom comand на Photoshop се посочат профилите на серията 900, резултатната софтуерна цветна проба и gamut warning (предупреждение за цветове извън обхвата) изглеждат далеч по-малко променени, сравнени със стандартните профили на Ultrachrome мастилата.
Разочарованието, с което се сблъскваме, когато отпечатваме ярки цветове сега е история. Докато подготвях изображенията за тази статия на CS4, успях да увелича наситеността (saturation) на стандартно RGB изображение до +35 почти без индикация за отрязване на цветове.
На същата основа наскоро въведените Ultrachrome Hi-Gloss 2 мастила използват допълнителни червено и оранжево. Това позволява разширяване на обхвата, но в по-малък мащаб и в съвсем различна посока спрямо Ultrachrome HDR мастилата.
По средата между тези две опции е професионалният мастиленоструен принтер на Canon Pixma Pro 9500, който използва 10-цветен комплект касети, съдържащи зелено и червено пигментни мастила. Въпреки, че моят опит с Pixma 9500 беше много позитивен, малкият капацитет на мастилените касети и максималният размер А3 го поставят в неблагоприятна позиция спрямо серията 900 на EPSON.

Оценка на резултатите
За да оцените представянето на новите HDR мастила, направих три разпечатки на Epson 7900, като използвах стандартните профили, вместо да правя специални с вградения спектрофотометър. Новите HDR мастила, използвани с медия Epson Premium Lustre Photo (260) достигат D-Max от 2.6, което прави черното богато и наситено.
Допълнителните два зелен и оранжев цвят осигуряват по-добро възпроизвеждане на цветовете в областите от зелено към жълто и от жълто към червено, а новото оранжево мастило също спомага за намаляване на зърнистостта при печатането на тоновете на кожата. Живите и ярки цветове на получената разпечатка не могат да бъдат възпроизведени от ограниченията на отпечатването в CMYK на това списание, но по-добра индикация за обхвата е илюстрирана от скрийншотовете на софтуерната цветна проба.
За да бъдат сравнени възможностите на мастилата, на тестово ярко изображение бяха направени софтуерни цветни проби с три различни профила: стандартен профил за HDR мастилата на серията 900 и медия Epson PhotoPaper Gloss 250; стандартен профил за Ultrachrome K3 мастила с принтер Stylus Photo 2880 и медия Photo Glossy 250 и накрая с профила на Ilford за тяхната Premium Plus Gloss 270 с 10-цветния набор мастила за Pixma Pro 9500 на Canon.
Наблюдавайки как работи машината, лесно се виждат практическите подобрения на новопроектираната печатна глава на Epson. Чрез дублиране на броя на дюзите и производителността, скоростта нараства много бързо и може да достигне до 40 кв.м./час. Не е необходимо да чакате дълго за отпечатването на вашето изображение.
Принтерът е снабден с по-удобен механизъм за подаване на хартията и със съвсем нов ротационен нож, позволяващ канавата и други дебели медии да бъдат отрязвани автоматично. Принтерът използва нов професионален 16-битов принтер-драйвер, с обновен контролен панел.
Не е необходимо да се прекъсва работата и да се сменят поотделно различните черни мастила, тъй като драйверът автоматично превключва между черните Фото и Мат мастила, в зависимост от избрания вид медия. В подкрепа на новите цветови възможности Epson разработи нови look-up таблици, за да подобри превръщането на файлове от RGB в 10-цветен CMYKOG.
Ако сте изкушени от перспективите на HDR мастилата и искате да изследвате по-задълбочено възможностите им, можете да изтеглите най-новите ICC профили на Epson за принтерите 7900 и 9900. Профилите могат да бъдат изтеглени като отделен пакет за потребителите на Windows и за съжаление се достявят вградени в драйвера за потребителите на Mac.
Просто инсталирайте профилите в папката Library/ColorSync/Profiles на Mac или за потребителите на Windows, щракнете с десния бутон върху иконата на профила и изберете опцията за инсталиране. Профилите вече могат да бъдат използвани за софтуерни цветни проби. Опитайте да направите цветни проби на изображения, които съдържат ярки зелени, жълти и всякакви други силно наситени цветове.

 
снимка 1 снимка 2 снимка 3
снимка 1: Цветна проба на мастилата K3 на Stylus Photo 2880, повечето ярки цветове остават извън обхвата на мастилата.
снимка 2: Цветна проба на мастилата използвани от Canon Pixma Pro с допълнителни зелено и червено, резултатите са малко по-добри отколкото при K3 мастилата.
Това без съмнение се дължи на допълнителния червен цвят.
снимка 3: Цветна проба на комплекта мастила 7900 HDR, липсват gamut warning появяващи се в жълтото и оранжевото и само много малко наличие в областите на vivid ulta magenta. Най-добрият резултат в момента.


снимка 4 снимка 5

снимка 4 : HDR мастила с Premium Lustre Photo Paper, сравнени с Adobe RGB (показан като бяла мрежа).
снимка 5 : 10-цветен набор мастила на Canon Pixma 9500 с медия Hahnemuehle 310, сравнен с Adobe RGB (показан като бяла мрежа).

Други екстри
Със способността да възпроизвеждат и съставните и специалните цветове по Pantone, Ultrachrome HDR мастилата предоставят решение за фотографите, използващи двутонови, тритонови и четиритонови изображения във Photoshop. Традиционно мастиленоструйните принтери са ограничени, когато ползват тези модели и са принципно неспособни да възпроизведат резултат от смесването на директните цветове, предлагано от контрола на Photoshop.
За съжаление, за двутоновите цветови модели не могат да бъдат правени софтуерни цветни проби, както при RGB и CMYK моделите, така че не е възможно да бъде предвиден резултата преди да бъде напечатана пробата. Разширеният анализ за монохромните разпечатки с HDR мастилата остава извън целта на тази статия.
В добавка на възпроизвеждането на „трудни“ цветове, които в противен случай биха останали извън цветовото пространство, 7900 също така предлага опция за вграден спектрофотометър. Срещу допълнителните 1000 евро без ДДС, машината може да бъде доставена с инсталиран на изхода на отпечатаната медиа SpectroProofer, позволявайки по лесен начин създаването на собствени профили. SpectroProofer съдържа X-Rite спектрофотометър, който генерира необходимите данни в движение, измервайки контролните скали при излизане на отпечатъка от принтера. Отпада необходимостта от допълнителни устойства, както и свързаните с тях усложнения. Процесът е лесен, бърз и сигурен, а спестява и допълнително място.
За принтерите от серията 900 Epson въведе голямообемни касети по 700 мл за всеки един от десетте стандартни HDR цвята. Те осигуряват по-ниска себестойност на милилитър мастило, в сравнение с тези по 350 мл. Както с много други широкоформатни принтери на Epson можете да използвате комбинация от касети с мастило с различна вместимост наведнъж, което наистина е полезно в случаите, когато в работата дадени цветове се използват много повече от останалите.

Бъдещи перспективи
В момента новите HDR мастила се използват само в 24-инчовия Stylus Pro 7900 и 44-инчовия Stylus Pro 9900 и е малко вероятно Epson да ги използва при полупрофесионалните модели А3/ А2 desktop-принтери.
Упорито се говори, обаче, че серията 900 може би ще бъде разширена със 17-инчов широкоформатен модел, като допълнение към Stylus Pro 4880. В момента Epson планира да продължи производството на широкоформатните модели 7880 и 9880, които не използват HDR мастилата за по-малко
критични към цвета приложения, чакайки може би дадена серия принтери да започне да доминира на пазара.

Източник: BRITISH JOURNAL OF PHOTOGRAPHY

Превод
factor.bg – ProFocus Partner на EPSON за България
Статията в оригинал вижте тук.

Интернет портал за печатни технологии.