Epson навлиза на пазара за сублимационни принтери с SureColor SC-F6000/SC-F7000 or SC-F6000/SC-F7000

2589

Двете нови машини са ролни, използват CMYK мастила и позволяват на потребителите да печатат на трансферни материали и след това са прехвърлят отпечатъка на тъкани.

Представянето на SureColor SC-F отбелязва навлизането на Epson на пазара на сублимационни принтери. Двете машини бяха показани на Sign & Inkjet Printing Expo China 2012 и ще бъдат в продажба от март 2013.

SureColor

SC-F6000 има ширина на печат от 1 118 mm, а SC-F7000 1 626 mm. Скоростта на печат и на двата модела е 28 кв. м./час, разделителната способност е 720×1 440 dpi. Това прави машините подходящи за потребители в различни сектори като производство на персонализирани промоционални материали, банери, знамена, корпоративни търговски материали, спортни стоки и други.

Системите на Epson с голямата си ширина и печата на роли са ориентирани по-скоро към големи компании, които печатат на топове платове, а не към малки студиа. Директорът на C&I Prographics подразделението на Epson Duncan Ferguson каза: „Цифровият печат върху текстил все още е сравнително млад. Огромната част от производителите все още разчитат на ситопечат.“
Epson са използвали в разработването на машините опита от предишен проект, по който са работили съвместно с италианския производител Robustelli. „Научихме много неща за този пазар през последните 10 години чрез партньорството си с Robustelli, с които разработихме текстилния мастиленоструен принтер Monna Lisa“, каза Ferguson.

Ferguson добави, че базовата технология на новите машини е същата като вложената в сериите SC-S и SC-T, които бяха представени през тази година. Те се произвеждат на едно и също място с подобна техника. Въпреки това, за принтерите SC-F специалистите на Epson са адаптирали печатащите глави MicroPiezo TFP за работа със сублимационни мастила. Това се е случило след като екипът на компанията отчел, че потребителите купуват машини от Epson и ги използват с мастила на други производители, за да печатат на платове. Epson има и собствена разработка за сублимационни мастила, Ultrachrome DS, които се използват от машините SC-F.

Той добави, че основна промяна в принтерите SC-F е интегрирания резервоар за мастило. Той замества конвенционалната система с пълнители и е с обем 1,5 литра и се зарежда през отвор. Така потребителите получават повече от два пъти по-голям капацитет за мастило спрямо пълнителите от 700 милилитра. Мастилата се предлагат в опаковки по 1 литър.

Много потребители купуват принтери, проектирани за мастила на водна основа и използваха сублимационни мастила. Затова се вгледахме в нуждите на пазара и решихме да разработим собствени мастила и да преработим печатащите глави, за да осигурим повишена надеждност“, каза още Ferguson.

Източник: epson.co.uk
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.