Warning: getimagesize(/images/epson_30160.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/prepress/new.printguide.info/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Epson разширява присъствието си на пазара на дигиталния текстилен печат

1571

Epson SurePress FP-30160 е принтер за директен печат върху текстил на ролки (roll-to-roll). По предварителна информация ще бъдат налични различни мастила, за печат върху всякакви материи – памук, полиестер, коприна и др.

Epson SurePress FP-30160

2013 година явно е годината на текстилния печат, поне за японската компания EPSON. След пускането през април на пазара на първите принтери за дигитален трансферен сублимационен печат SureColor-F6000 (44″/111.8см ширина на печат) и SureColor-F7000 (64″/162см ширина на печат) и представянето на DTG (Direct-to-Garment) принтера за печат върху тъмен и светъл текстил SureColor-F2000 през октомври, на изложението VISCOM в Милано, Италия, EPSON отново фокусира вниманието на посетителите и на експертите в текстилния бранш с SurePress FP-30160.

Базиран на платформата SureColor и TFT MicroPiezo технологията за производство на печатащи глави от най-висок клас, последно поколение, този принтер дава заявка за сериозна намеса на пазара на индустриалния текстилен печат. Не много производители претендират да произвеждат roll-to-roll принтери за директен печат, още по-малко са тези, които наистина произвеждат специализирани машини, проектирани специално за тази цел, а не преправят обикновени солвентни принтери, колкото да изглеждат „по-индустриално“.

Директният печат върху текстил крие много предизвикателства. Едно от най-очевидните, но и от най-трудните за преодоляване е мекотата и разтегливостта на повечето от платовете. Ако се печата върху хартия, транспортирането и напред по време на печата не е особено сложно – система от ролки притиска хартията към вал с абразивна повърхност, който я избутва напред с определена стъпка, според резолюцията на печат и броя пасове, на които се полага мастилото. Това, обаче, е невъзможно при един мек или еластичен плат – избутването изобщо не върши рабора, защото платът се свива, ако се бута. Ако се постави опъващ вал (общоприета практика на производителите на „псевдо-текстилните“ принтери) товаби помогнало за по стегнат плат, но какво би се случило, ако в състава има ликра или е просто памучно трико?

Втори проблем – как да се задържи по-ефирен или еластичен плат, плътно върху основата под печатната глава? Ако се нагъне плата, качеството на печат се компрометира, а има опасност и за печатната глава, която се движи на милиметри над плата!

Решението е лепкавата транспортна лента (adhesive transport belt) – тя представлява плътен, гъвкав, непроменящ размерите си материал, с широчина равна или малко по-голяма от ширината на печатното поле, респективно на плата. Този материал е оформен като безконечна лента, която се намазва автоматизирано със специално слабо-задържащо лепило, подобно на това, което ситопечатарите използват, за да фиксират фланелките върху масите на ситопечатния карусел. Платът се подава върху тази лента, пристиска се от вал към лентата и се залепя за нея, така, че да бъде воден стабилно и надеждно по време на печата, без да се самоотлепя и да допира до главата, но все пак не прекалено силно, така че след като печатът е готов, платът да се отдели безпроблемно от лентата и да продължи към сушилнята. Разбира се, върху транспортната лента остават залепнали власинки от плата, прашинки и капки мастило. Те се отстраняват от специален измиващ модул, а след това лентата се изсушава и отново достига до мястото, където плата се прилепя към нея, преди да започне печата.

Това решение е надеждно и доказано, но е сложно и скъпо, затова само най-скъпите принтери за директен печат го ползват. Epson SurePress FP-30160 няма да е от скъпите, макар да няма официални данни за цената му, а само слухове. Въпреки относително достъпната си цена, този принтер е снабден именно с такава транспортна система. Това е демонстрация на подхода и отношението, които EPSON имат към текстилния пазар.

Техническите данни са съвсем ориентировъчни засега, но може да се очаква нещо от рода на:
– оптимална работна скорост – 35 кв.м./час при 540/720 dpi
– ширина на печат – 64″ / 162 см
– 8/9 цвята, за ярки и наситени цветове
– Киселинни, реактивни, дисперсни мастила от EPSON

За момента достъпните информационни материали за EPSON SurePress FP-30160 са изключително малко, но от следващите видео клипове може да се добие известна представа, какво можем да очакваме:

Допълнителна информация тук: www.epson.jp

FACTOR.BG е официален дистрибутор и сервизна EPSON  за машините от сериите SureColor-S (signage) и SureColor-F (fashion textile).
Подробна информация за принтерите от тези серии можете да откриете на следните линкове:

Текстилни принтери SureColor-F:
SureColor F2000 (Direct-to-Garment)
SureColor F6000 (Sublimation transfer 44″)
SureColor F7000 (Sublimation transfer 64″)

Солвентни принтери:
SureColor S30610 (4 цветен)
SureColor S50610 (5 цветен) 
SureColor S70610 (8 цветен + Бяло + Металик) 

За повече информация:
www.factor.bg
info@factor.bg

Интернет портал за печатни технологии.