EPSON + ErgoSoft + Coldenhove + Transmatic – идеалната комбинация за успешен сублимационен бизнес

2704
EPSON + ErgoSoft + Coldenhove + Transmatic – идеалната комбинация за успешен сублимационен бизнес

Сътрудничество на FACTOR.BG с едни от най-големите имена в сублимационния бранш е стратегията за осигуряване на най-качествените и ценово ефективни решения за българските печатници и текстилни производители.

Традиционно силният ценови натиск, който конкурентните фирми от Турция оказват на българските печатници и текстилни производители, ескалира неимоверно през 2014 г. Оказа се, че дори цени в порядъка на 1,5 Евро на кв.м. са неконкурентни, когато става дума за по-големи поръчки и по-редовни клиенти.

При анализа и проверката на ситуацията в Турция, ясни станаха следните основни положения:
– обемите на производството и сублимационния печат в Турция са несъпоставими с тези в Бъглария
– като следствие, цените на консумативите за сублимационен трансфер са по-ниски
– производителността на труда в Турция е много по-висока, например в един „малък отдел за сублимационен печат“ работят трима души на смяна, но те обслужват 10 принтера и 2 каландъра, като капацитетът на смяна е около 1000 – 1500 кв.м.!

Съществуват два варианта за успешно развитие на широкоформатен сублимационен бизнес в България:
– бутиков модел – акцент върху качеството, незабавна реакция, гъвкавост и високи цени – в крайна сметка, въпреки всички претенции на клеинтите, дори и в Турция няма ниски цени за поръчки от по няколко десетки квадратни метра. В този случай, за да работи успешно бизнесът, нужно е следното осигуряване:

 • принтер, който да гарантира висококачествен печат и добра производителност, минимална ширина 44″/112 см.
 • RIP софтуер, който да осигури лесно обработване на множество поръчки
 • спектрофотометър и добър софтуер за профилиране, плюс стандартизиран работен поток, за да се ускори процеса на съвпадане на цветовете на печат с мострата на клиента – в много случаи, стойностите на цветовете във файла, предоставен от клиента, нямат нищо общо с цветовете от текстилната мостра, която върви с него, защото предишната печатница е правила „донастройки“
 • мастило с конкурентна цена, осигуряващо ярки и наситени цветове, при редуцирано мастилено покритие. Изключително важно е да се отбележи, че единственият начин да се съпоставя разход на мастило за квадратен метър, не е да се сравнява цената на литър мастило, а разхода, нужен за получаване на идентична наситеност на цвета, при една и съща трансферна хартия. Не може да се каже, че мастило с по-ниска цена е по-изгодно, ако за получаването на същия цвят, се изразходват повече милилитри – освен по-високата крайна цена, това значи и повече проблеми със съхненето и разливането върху хартията.
 • сублимационна хартия, гарантираща максимална детайлност на избражението, висок коефициент на трансфер и най-важното – стабилни параметри при всяка партида или палет.
 • плоска термопреса или по-достъпен каландър, които да осигурят оптимално качество и скорост на трансфера,

– индустриален модел – акцент върху цената, при адекватно качество, голям производствен капацитет, с възможност за поемане на пикови натоварвания. Разликите в необходимото осигуряване на следните:

 • НЯКОЛКО еднакви принтера, с висока производителност, за осигуряване на нужния капацитет и резерв за спешни поръчки. Когато машините са еднакви, много се улеснява процесът на мостриране, а резултатите са идентични, независимо на кой принтер е направен печата. Допълнителен аргумент е повишената надеждност – всяка машина се разваля, най-често това става, когато сме по средата на спешна поръчка. 
 • RIP софтуер, който да осигури лесно обработване на множество поръчки, с възможност за централизирано управление на всички машини, и с модул за предварителен анализ на разходите и оптимизацията им
 • спектрофотометър и добър софтуер за профилиране, плюс стандартизиран работен поток, с възможност за контрол на цветовите девиации при печат, за да се ускори процеса на съвпадане на цветовете на печат с мострата на клиента – в много случаи, стойностите на цветовете във файла, предоставен от клиента, нямат нищо общо с цветовете от текстилната мостра, която върви с него, защото предишната печатница е правила „донастройки“
 • мастилото – всичко, споменато при бутиковия модел, но с възможно най-добра цена, висока интензивност на цвета при минимално покритие.
 • сублимационна хартия – тук идва фундаменталната разлика! Общоприетото схващане е, че следва да се използва най-евтината хартия. То е погрешно, защото най-евтината цена на кв.м. хартия, съвсем не означава, че крайната цена на кв.м. е също най-ниска. Най-евтините хартии са тези, които имат най-некачественото покритие или дори никакво покритие. В Турция е практика да се използва дори 50-грамова опаковъчна хартия – безспорно, ефективно решение, когато дизайнът е с много леко намастиляване и няма фини детайли. При използването на специализирана сублимационна хартия за индустриални приложения, печатарят печели на два фронта – при печата, на принтера и при трансфера, на пресата или каландъра. При правилната хартия, качеството на печат е отлично, дори и при максимална скорост на принтера, детайлите остават неразмазани, дори и при голямо насищане с мастило, хартията се огъва и деформира много по-малко, дори и да е с нисък грамаж, което води до намаляване на брака, икономията от мастило е значителна, когато коефициентът на трансфер на хартията е висок, защото мастилото отива на плата, а не остава в сърцевината на хартията, и най-важното – когато параметрите на хартията са постоянни, при всяка парида, при всеки палет и ролка, то всички изображения, от първото, до последното, стават ЕДНАКВИ! Неприятно е, когато се окаже, че цялата поръчка трябва да се бракува, заради разнотоние, причинено в 95% от случаите от „евтината“ хартия.

Като резултат от партньорството си с EPSON, ErgoSoft, Coldenhove и Transmatic, FACTOR.BG може да предложи гарантирано работещо и ценово най-ефективно решение за всеки от двата модела на сублимационен бизнес.

EPSON + ErgoSoft + Coldenhove + Transmatic

По време на изложението FESPA, от 18 до 22 май, в Кьолн, на щандовете на фирмите ще бъдат представени последните новости, например Coldenhove (Hall 7, stand H40) ще представят най-новата си, нискограмажна сублимационна хартия, с изключително конкурентна цена и със специално покритие за максимален коефициент на трансфер.

Георги Чакъров, управител на FACTOR.BG ще бъде на разположение на посетителите от България, желаещи да получат повече информация по време на FESPA на щандовете на EPSON, ErgoSoft, Coldenhove и Transmatic.

 

За контакти – 0899 878319, george.chakarov@factor.bg

 

epson

Интернет портал за печатни технологии.