Epson Stylus Photo R3000 – тъмната стаичка на модерния фотограф

1859
Epson Stylus Photo R3000 – тъмната стаичка на модерния фотограф

Много хора се занимават с фотография не за печалба, или поне не за печалба от продажба на услуги, снимки 10/15 или фото-книги, а заради удоволствието да се твори. И ако печелят нещо, то е по-скоро от продажба на авторска фотография, под една или друга форма.

От друга страна, много от тези, които са превърнали фотографията в своя професия или бизнес, понякога си спомнят за тръпката да се затвориш в лабораторията и да експериментираш, да видиш изображенията, изникващи от нищото върху хартията.
 
Но времената на филмовата фотография отминават, все по-трудно е да се намерят консумативи, все по-скъпо и сложно става всичко и все по-невъзможно е да се намери място за такава лаборатория в дома или офиса

От друга страна, ако погледнем по-общо, копията върху хартия съвсем не са изчезнали – да, променила се е технологията, но усещането да видиш своята фотография да се появява върху лист хартия е все така завладяващо. А промяната в технологията, всъщност е към по-добро – няма отрови, миризми, не е нужен огромен инвентар, не е нужно да се бори човек с предвиждането на всички възможни отклонения, а и още нещо – няма смисъл да се стои на тъмно!

Тъмната стаичка вече може да се постави встрани от компютъра ви или на малка помощна масичка – аз лично съм пристрастен към едни конкретни масички от IKEA, на цена от 9,99 лв. Със сигурност, елементът на изненада, който почти винаги присъства в традиционния филмов фотографски процес, вече е на изчезване. Но ако това е сериозен проблем за някого, то решение има – погледнете изобилието от чек-боксове, падащи менюта, опции! Забравете правилата, изхвърлете инструкциите за печат от Фотошоп и щракайте на воля, със затворени очи – изненадата е гарантирана, а и това може да бъде едно наистина творческо изживяване.

От друга страна, Epson Stylus Photo R3000 има поне 16 предимства, пред традиционната технология:

1. Предвидимост на крайните резултати – на първо място! При спазване на инструкциите и отделяне на малко време за осмисляне на работния процес и взаимовръзките, както и при използването на приличен, и задължително  КАЛИБРИРАН монитор, още от самото начало имате точна представа как ще изглежда отпечатаното изображение.

 Epson Stylus Photo R3000

2. Консистентност на резултатите – с професионалните пигментни мастила UltraChrome K3 Vivid Magenta, ако правите нещата по същия начин, фотографията отпечатана преди две години и тази, отпечатана днес, от същия файл, ще са идентични.

3. Стабилност на цветовете – с професионалните пигментни мастила UltraChrome K3 Vivid Magenta и подходящата фото или арт медия за печат, ще създадете изображения, издържащи десетилетия, дори над 100 години – много по-дълго от снимките, изработени по стандартния фотохимичен процес.
 
Epson Stylus Photo R3000       

4. Перфектен, неутрален артистичен черно-бял печат, с динамика и разработка, надхвърлящи очакванията. Светло сиво, средно сиво и две черни мастила – Photo Black И Matte Black, за най-висока плътност на черното Dmax и подходящ финиш, според това, дали използвате фото-гланцови или матови материали за печат.

5. Удоволствието да използвате както икономични или Premium клас фото хартии, така и матови и текстурирани артистични материали за печат, дори канаваца – истинско платно, като това, на което рисуват художниците! Това определено надминава възможностите на „старата“ тъмна стаичка!

6. Възможността със същата техника да се печатат изображения върху CD/DVD/BluRay дисковете, на които се записват файловете – било за предаване на клиент, било за архивиране. А японската технология Watershield, използвана при дисковете, доставяни от FACTOR.BG, създава върху отпечатъка слой с огледален гланц, и най-важното – 100% устойчив на размазване, дори и при потапяне във вода! Така презентацията на всеки фотограф ще изглежда перфектна – от диска, до всяка снимка в портфолиото.

Epson Stylus Photo R3000

7. Удоволствието да правите нещата сами, със своите ръце, от начало до край, без да зависите от някой случаен (а понякога и небрежен) служител в кварталното фото ателие. Понякога не желаете изображенията Ви да бъдат разглеждани от случайни хора – например, когато сте снимали нова модна колекция за клиент или актова фотография. В такъв случай предимството да опазите фотографиите си от любопитни погледи, а файловете си от „случайно“ копиране на нечий чужд хард-диск или разпространение в Интернет, е неоценимо! Да добавим и удобството, че можете да направите корекции в изображения, които току-що сте отпечатали и да ги отпечатате отново, при това СЕГА, когато са нужни, а не когато е удобно на някого!

8. За професионалистите, които се занимават с комерсиална фотография, много важна е възможността с този принтер и с допълнителен RIP софтуер да се отпечатват сертифицирани цветни проби, които да гарантират пред клиентите им, че предават на рекламната агенция, предпечатното студио или печатницата висококачествени изображения, с цветове, които отговарят на желаното от клиента. Така се елиминира възможността някой по веригата след това, да прехвърля вината за своите пропуски върху фотографа!

9. Стилен и компактен, Epson Stylus Photo R3000 представлява едно функционално, но и красиво допълнение към всяка среда – в дома, в офиса, в студиото!
 
Epson Stylus Photo R3000

10. Освен с USB или LAN връзка, Epson R3000 може да се свърже безжично с компютъра Ви – за да се насладите на комфорта да отпечатате снимка ей така, както си лежите на дивана с таблет или лаптоп.  

11. Бързо стабилизиране на цветовете след отпечатване – практически е невъзможно да се забележи разлика в цвета веднага след печат и след окончателното изсъхване (макар разпечатките да излизат от принтера сухи на пипане, влагата от мастилото е там – абсорбирана от покритието на хартията – затова се препоръчва да се изчака поне 24 часа преди рамкиране под стъкло).

12. Професионален печат с голям размер, на бюрото Ви! А3+ е впечатляващ размер, подходящ дори за изложба – размер на разпечатката 329 х 483 мм, плюс още 7-8 см. паспарту от всички страни, плюс ширината на рамката – резултатът е завършено изображение с габарити около 530 х 680 мм! 13. Ролните медии, които принтерът е пригоден да използва, Ви позволяват да печатате впечатляващи панорами, защото нямате ограничението на предварително нарязаните листа. 14. Нещата се случват БЪРЗО – фотография с пълния размер А3+ (329 х 483 мм) се отпечатва за малко на 3 минути, с отлично качество! Снимка 10/15 см се печата за секунди!

15. Пряк път между Вашата камера и отпечатаните снимки – чрез PictBridge технологията можете да печатате снимките си директно на Epson Stylus Phoro R3000, без използването на компютър! 16. Цената на принтера, както и на консумативите, е във възможностите на всеки сериозен фото-ентусиаст, да не говорим за професионалистите. Принтерът струва 2-3 пъти по-малко от висококачествен обектив, а обективи се купуват по няколко! Но каква е ползата от класната оптика, ако снимките се разглеждат на само екрана на компютъра, във Фейсбук или в някой форум?

Иронията е, че именно висококачественият печат с голям размер осмисля инвестициите в хубави обективи и разкрива техните истински качества! Себестойността на оригиналното Epson UltraChrome K3 VM мастило е в толеранса от 3 до 3.40 лева с ДДС за формат А3, за фото-изображение с ярки и наситени цветове, покриващо цялата площ на хартията – тествано и гарантирано от FACTOR.BG!

 

Цената на Premium клас фото хартия Katana, формат A3, е между 73 до 99 стотинки за лист, с вкл. ДДС. Разбира се, артистичните хартии на Epson и Hahnemuehle са по-скъпи, но в крайна сметка цената на разпечатката обикновено ще бъде по-евтина от цената, която ще платите, ако се обърнете към специализирано студио за висококачествен фотографски печат, особено ако става дума за малко или единични бройки. При това – без никакъв компромис с качеството!

От нас ще получите гарантирано най-добра цена (не само в България), безплатна доставка, подарък стартов пакет медии Katana, Epson и Hahnemuehle, подарък десет Watershield диска (5 бр. CD, 5 бр. DVD), дистанционна инсталация на софтуера и on-line обучение, винаги налични консумативи на склад, огромен избор фото и арт медии за печат с безплатна доставка (при поръчка на стойност над 120 лв. с ДДС) до 24 часа, експертен технически съпорт, гаранционен и извънгаранционен сервиз, сертифициран от Epson, безплатен оборотен принтер, в случай, че се наложи ремонт!

 

За ценителите, които са избрали удоволствието и привилегията да притежават този уникален фотографски инструмент – приятни минути и часове с вашата съвременна „тъмна стаичка“! 

 

За повече информация:
Георги Чакъров
FACTOR.BG
info@factor.bg
0899 878 319  

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.