Първата производствена система за 3D печат в света от HP

1269
Първата производствена система за 3D печат в света от HP

С партньори като Nike и BMW, HP са сезаели да преоткрият създаването на прототипи и производството с първата комерсиална система за 3D печат, базира на отворена платформа.

 

На RAPID – най-голямата конференция за адитивни 3D технологии, HP Iпредстави новото си амбициозно решение за 3D печат. Според производителя HP Jet Fusion революционаризира дизайна, създаването на прототипи и производството и за пръв път произвежда детайли с високо качество с до 10 пъти по-бързо и на половин цена спрямо сегашните системи за 3D печат. Чрез печат на работещи части с индивидуално избрано ниво на вокселите (вокселът е триизмерният еквивалент на пиксела в 2D печата), HP предлага на клиентите безпрецедентна способност да контролират характеристиките на детайлите и да предложат масова персонализация.

 

HP Jet Fusion 3D е решение за компании, които предлагат 3D печат и производители на прототипи.

Характеристиките на системата включват:

  • Опростен работен процес и намалена себестойност за създаване на прототипи

  • Производство на серийни детайли, благодарение на радикалните икономически характеристики

  • Отворената платформа за материали и софтуерни иновации прави технологията по-достъпна и позволява въвеждане и обмен на различни приложения между различни индустрии

 

„Нашата платформа за 3D печат е уникална със способността си да адресира ад 340 милиона воксела в секунда, което осигурява на нашите партньори в създаването на прототипи и производството радикално по-високи скорости на изграждане, функционални детайли и непостижими досега икономически характеристики,“ коментира Stephen Nigro, президент на 3D печата в HP. „HP Jet Fusion осигурява съчетание от скорост, качество и цена, невиждани в индустрията до момента. Компаниите и производителите могат да преосмислят изцяло начина, по който проектират и произвеждат решения за клиентите си.“

 

Разработки, които да водят индустрията

HP Jet Fusion използва десетилетия разработки и опит в областта на фината механика, микрофлуидика и материалознание. Но нито една компания, дори с несравнимия опит на HP, не може сама да трансформира производството в световен мащаб. Затова HP разчита на подкрепата и поддръжката на водещи производители, сред които са Nike, BMW, Autodesk, Jabil, Johnson & Johnson, Materialise, Proto Labs, Shapeways и Siemens.

„BMW е пионер и е сред компаниите, които първи приложиха нововъведения, особено в областта на прототипите, на концептуални автомобили и предсерийни возила. В бъдещите си планове за производство на серийни части и персонализация виждаме голям потенциал в партньорството си с HP, за да се запознаем с този нов тип технология за 3D печат. Като един от първите партньори, имахме шанса да наблюдаваме постоянната еволюция на машините от първия прототип преди около пет години до продуктът, който в момента е готов да излезе на пазара,“ каза ръководител на центъра по адитивно производство на BMW.

 

Цялостно решение

HP Предлага два нови 3D принтера за бързо създаване на прототипи и производство

  • HP Jet Fusion 3D 3200 е предназначен за създаване на прототипи, предлага висока производителност и ниска цена на детайл.

  • HP Jet Fusion 3D 4200 е проектиран за прототипи и производство в къси серии, с висока производителност и ниска цена на част.

  • Синхронизираният набор инструменти включва интуитивен софтуер, станция за бързо охлаждане HP Jet Fusion и висококачествени материали.

 

Отворена платформа за материали и софтуер

На базата на концепцията си за отворена платформа, HP и сертифицираните партньори ще си сътрудничат в областта на новите материали и приложения на решението HP Multi Jet Fusion, които да доведат до намалена цена на 3D печата и по-бързото му навлизане в производството. HP създава онлайн магазин за 3D материали и вече си сътрудничи със сертифицирани партньори като Arkema, BASF, Evonik и Lehmann & Voss.

HP си партнира и с водещи партньори в областта на софтуера. Сред тях са Autodesk, Materialise и Siemens.

 

Поглед в бъдещето

Докато HP разширява портфолиото си от материали и цветове, потребителите ще могат да се възползват от възможността да трансформират характеристиките на детайлите на ниво воксел. Това позволява безпрецедентно ниво на контрол и позволява безкрайно съчетание от приложения, цветове и материали с уникални и невъобразими досега качества като:

  • Възможност за печат на „вградена интелигентност,“ като сензори в детайлите, ключова за „интернета на нещата“

  • Печат на детайли с вградена информация, като невидима маркировка или кодове, които могат да осигурят увеличена сигурност и проследяване и да подобрят драстично веригите за доставка

  • Очаква се в бъдеще до 50% от пластмасовите части за HP Jet Fusion принтерите да се печатат и произвеждат чрез HP Multi Jet Fusion, а не с традиционни методи.

 

Източник: HP

Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.