Трансформацията на листовия печат

2999

Мираж Груп ООД ви предлага решения от край до край с листовите дигитални преси HP Indigo

Дигиталният печат днес е неразделна част от графичните изкуства. Пазарът на листовите печатни продукти продължава да се разраства и настоящите тенденции правят възможностите на дигиталния печат изключително привлекателни за доставчиците на печатни услуги. През 2005 г. само 9% от печатните страници са произведени дигитално, като това включва най-вече търговски приложения като- офис приложения, CAD, краткосрочни промоционални материали и други подобни. Към 2010 г. се очаква съотношението на дигиталния печат за търговски приложения да нарасне с една трета до 12% от общия обем или почти 1500 милиарда печатни страници.

Няколко са основните причини за бързия растеж на дигиталния печат. Тази технология е днес достатъчно развита и съществува добре изградена инфраструктура и верига на доставки за обслужването й. Второ, тенденцията към непрекъснатото намаляване на обема на тиражите – вече повече от 66% от печатните задания са с тиражи под 5000 бр. Трето, с елиминирането на подготвителните процеси, загубите при подготовка на заданието за печат и необходимостта от допълнително оборудване, дигиталният печат се превръща в сериозен конкурент на конвенционалния по отношение на себестойност на продукцията. И не на последно място, дигиталният печат предлага инструменти за добавена стойност на отпечатаната продукция. Пълноцветното отпечатване на персонализирани приложения позволява производството на висококачествени, издръжливи и привличащи вниманието продукти, което съкращава времето за възвръщане на инвестицията в дигитална преса. Такива приложения варират от обикновени персонализирани печатни изделия за директен мейлинг до специализирани фото продукти и напълно персонализирани ръководства за луксозни автомобили.

По-голяма производителност и ефективност
Портфолиото на дигиталните преси HP Indigo продължава да се развива и да предлага решения за производствени капацитети от 100 000 до над 1 000 000 страници на месец. Новите преси дават възможност за гъвкав отговор на нуждите на клиентите и предлагат средства за печелившо производство на нови продукти като различни промоционални приложения, персонализирани каталози и фото-книги.
Представянето на листовата преса HP Indigo 7000 издигна дигиталния печат до ново равнище. Докато HP Indigo 5500 остава професионалната преса за капацитети от средна величина, то пресата HP Indigo 7000 привлече вниманието на печатници с изисквания за по-големи производствени обеми.

Нови източници на приходи
Дигиталният печат е отлично допълнение на конвенционалния, а подходът на HP е да съдейства на печатарите да интегрират възможностите му в техните операции. Едно от наличните средства е HP Indigo Commercial Job Estimator, което изчислява производствените разходи при дигиталните и конвенционалните преси. Това дава възможност за вземане на правилното решение дали да се печата дигитално или конвенционално.
Другите предимства на дигиталния печат включват възможността за използване на до 97% от цветовата гама PANTONE®, което позволява точното възпроизвеждане на фирмени и маркови цветове. Широката гама медии – от 65 g/m2 до 350 g/m2, върху които може да се печата с помощта на пресите HP Indigo, разширява още повече портфолиото на печатните продукти, които могат да бъдат предлагани на нови и досегашни клиенти.

Листовите дигитални преси за днешния пазар
В момента се предлагат пет листови дигитални преси HP Indigo. Те са проектирани за различни обеми на печат и разнообразни приложения, но всички споделят една и съща технология, основаваща се на уникалната технология HP ElectroInk.
HP ElectroInk е течно мастило, приложено чрез офсетов процес, в резултат, на което продуктите съчетават вида и усещането за традиционен офсет.

• Седемцветната преса HP Indigo 3500 с големия си обем на печат е изгодно решение при производствен капацитет от 100 000 цветни страници на месец. Скоростите на печат са до 4000 четирицветни страници за час, като пресата поддържа отпечатването на променливи данни (Variable Data Printing) и двустранен печат.

•Пресата HP Indigo 5500 е универсалното производствено съоръжение за печатници, произвеждащи от 400 000 до 1 милион четирицветни страници на месец. Пресата предлага нови бизнес възможности,  като косвени маркетингови средства, персонализиран директен мейлинг, специална фотография, книги, ръководства,  календари. С възможностите си за печат със седем цвята тази преса предлага високо ниво на автоматизация и е проектирана за непрекъснат производствен цикъл 24/7.

• Многофункционалната преса HP Indigo w3250 също е проектирана за големи обеми листови приложения – директен мейлинг, издателски приложения. Седемцветната листова преса  HP Indigo w3250 поддържа скорост на печат от 8000 четирицветни страници формат A4 на час. Достатъчно издръжлива за непрекъсната работа 24/7, пресата може да достигне производствени обеми от три милиона цветни страници на месец. С пълната гама средства за персонализиран печат, тази преса е особено подходяща  за директен мейлинг и банкови  приложения. Голямо разнообразие от вградени и външни довършителни опции са налице, за да отговорят на различните специфични изисквания.

• Дигиталната преса HP Indigo 7000 предлага изключителна продуктивност и ниска себестойност за големи обеми печат. Със скорост на печат до 120 страници в минута в пълен цвят, месечен капацитет от 3,5 милиона цветни страници е напълно възможен. Високото ниво на автоматизация и широката гама от специални характеристики допринасят за по-ниските производствени разходи и намаляване на загубите. С най-модерни средства за управление на цветовете, с поддръжката на ICC профили, дигиталната преса HP Indigo 7000 осигурява резолюция на печата до 1219 dpi, както и предлага възможно най-широката гама от 4, 6 или 7 цвята HP Professional
PANTONE® Emulation включително и  PANTONE® Goe™.
Производствената ефективност е подобрена с вградената нова система за бърза смяна на мастилата  (On- press Fast Ink Replacement  system – OFIR), което позволява промяната на специални цветове в движение.


• Дигитална  преса  HP Indigo W7200 Digital Press представлява невероятно съоръжение с двойно управление, проектирано за производството на големи обеми къси серии от приложения с променливи данни. С капацитет за производство на до седем милиона цветни страници във формат A4, или 30 милиона монохромни страници на месец, пресата HP Indigo W7200 е идеална за отпечатва нето на къси серии печатни произведения, големи обеми персонализирани приложения за директен мейлинг и промоционални бюлетини.

Главни области на развитие
Портфолиото на дигиталните преси HP Indigo е така проектирано, че да позволи на доставчиците на печатни услуги да се възползват от новите тенденции в пазара на печатни продукти.
Търсенето на производство на къси серии печатни произведения се очаква да нарасне от приблизително 20 милиарда страници през 2006 г. до около 38 милиона страници през 2009 г. Това се дължи главно на нарастващото изискване за малки тиражи, редки и самостоятелни издания и представлява още една възможност за доставчиците на дигитални печатни услуги. Специализираните фото продукти, поздравителни картички и календари, отпечатани на пресите HP Indigo, създават нови приложения за дигиталната фотография и чудесни възможности за фотоателиета и печатници.

                               
Мираж Груп ООД е изключителен представител и сертифициран сервизен партньор за България на дигиталните преси HP Indigo

Интернет портал за печатни технологии.