3D принтери на HP печатат със стомана

575
3D принтери на HP печатат със стомана
Spread the love

Компанията представи Metal Jet, промишлена система за 3D печат, която изгражда обекти не от пластмаса, а от стомана.

3D принтери на HP печатат със стомана

3D печатът има много приложения, например за създаване на протези и прототипи. Като цяло за момента той е отговорен за малка част от производството, защото е по-бавен и скъп от традиционните техники и изборът на материали е ограничен.

HP се опитва да промени това. През 2016 компанията представи Jet Fusion 3-D, който използва пластмаса, но е предназначен по-скоро за производство, отколкото за единични бройки. Целта на новия Metal Jet е да навлезе в сериозни производствени сектори като автомобилната и медицинската индустрия. Компанията си партнира с Parmatech, която произвежда компоненти за медицинска техника и GKN, производител на части за автомобилната и авиационната индустрия. Тези компании ще работят със свои клиенти, например Volkswagen, за да експериментират с 3D отпечатан метал. Партньорите ще получат Metal Jet системи тази година. Машината ще излезе на пазара през 2020.

Декоративни или функционални
За момента, повечето от продуктите, отпечатани с Metal Jet са декоративни – о персонализирани ключодържатели. Вероятно ще изминат години преди да можете да купите кола с 3D отпечатани метални части под капака. Tim Weber, ръководител за 3D печата на метал на HP, каза, че процесът ще спести разходи за някои продукти и ще позволи по-бързо производство на нови продукти. В някои случаи компаниите ще могат да използват един и същ дизайн за прототипите и реалните компоненти.

HP използва процес, наречен „binder-jet“ печат, за който Weber казва, че е по-евтин и ефективен от конкурентните технологии. Metal Jet полага слоеве метален прах, които след това скрепва с помощта на свързващ агент, за да ги втвърди. Този процес е подобен на триизмерният печат, който използва пластмаса. Предметите на практика са направени от метален прах, скрепен с лепило. Това означава, че не са много здрави. Можете да ги счупите с голи ръце. Затова произведените обекти минават през изпичане. Крайният резултат е относително лек, гладък на пипане и има удивително деликатни детайли.

Източник: hp.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.