Най-голямата персонализирана поръчка за печат в Европа от Coca-Cola

4900

Coca-Cola е поръчала печат на 800 милиона персонализирани етикета за новата си кампания. Те са отпечатани с машини HP Indigo.

 

HP Indigo

 

Кампанията „Сподели Coca-Cola“ се провежда в 32 европейски държави и стартира в началото на този месец. Тя включва печат на 150 популярни имена, прякори и обръщения към близки хора, специфични за всяка държава. Те са отпечатани на етикети от  BOPP (биаксиално ориентиран полипропилен). Имената се появяват на местата, на които обикновено са имената на вариантите на Coca-Cola, с шрифт, който съответства на визията и усещането на марката.

 

Осем потребители на ролни преси за етикети и гъвкави опаковки HP Indigo WS6000, които използват общо 12 такива машини, са били избрани да произведат етикетите.  Цялото начинание е било под контрола на холандската компания Eshuis.

 

Машините работили по 24 часа дневно в продължение на около 3 месеца и доказали „изключителна надежност“. Според управителя на Eshuis Peter Overbeek машините са печатали през 86% от това време. Overbeek описа възможности, предоставяни от подобна мрежа за печат на собствениците на марки, като „безгранични“.

 

Поръчката изисквала и високо ниво на съответствие на цветовете и постоянно качество на печата между различните доставчици. HP Indigo са произвели червено мастило по формулата на Coca-Cola специално за проекта.

 

Разликата между тази кампания и други, при които персоналното копие е направено за конкретен човек е, че всеки потребител трябва да намери бутилка със своето име, която вече е произведена. На опаковката има QR код, който води към кампания, която позволява на потребителя да създаде виртуална персонализирана кутийка Coca-Cola и да я сподели в социалните медии. Не може обаче да получи физическа кутийка с дизайна си. Поне засега.

 

Marit Kroon, маркетинг мениджър на Coca-Cola за Европа, каза: „Възможността за персонализиране на толкова много етикети с цифровите преси на HP Indigo, при запазване на качеството и постоянните резултати, изисквани от Coca-Cola, отваря нови възможности за креативни компании и прогрес.“

 

Източник: www8.hp.com

 

Текста написа: Мартин Новев

 

 

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.