Ново прозрачно мастило за Scitex FB7500 и FB7600

1578

HP Scitex пусна на пазара ново прозрачно мастило за употреба с принтерите FB7500 и FB7600. То позволява добавяне на частично лакиране и триизмерни ефекти към широкоформатната продукция.

Scitex FB7500 FB7600

Мастилото може да се използва заедно с двата допълнителни канала за мастило в FB7500 или FB7600. Това позволява на потребителите на тези машини да постигат ефекти подобни на тези на Kodak Nexpress с технология за обемен печат или на постиганите чрез системите на Scodix и JETvarnish на MGI. Лакът не може да се използва едновременно с бяло мастило, защото използва и двата канала за мастило.

„Трябва да гледате на това като на канал, който печата с мастило, което няма цвят“, каза Xavier Melisse, мениджър на Scitex за Европа, Азия и Близкия Изток. За да преминат към печат с прозрачно мастило, печатниците трябва да почистят бялото от машините си, но това може да се направи.“

Лакът прави възможни три ключови приложения, обясни Melisse. Той може да се използва като „основен цвят“ – в този случай се нанася на празните зони на матов материал, за да постигне гланцов ефект, като този на частите с печат. Друго приложение е покриването на печата с голямо количество лак, който увеличава гланцовия ефект на отпечатъка. Третото приложение е нанасяне в определени зони за създаване на релефен, текстуриран ефект. Възможно е да се нанесат до пет слоя от мастилото един върху друг.

Източник: wideformatonline.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.