Софтуер за дигитален печат предлага нови методи за диференциация на опаковките

1168
Софтуер за дигитален печат предлага нови методи за диференциация на опаковките

Пример за тематични опаковки QTL, създадени за компанията King of Pops, с помощта на софтуера HP Collage.

 

 

С помощта на софтуера HP Collage са отпечатани хиляди опаковки с уникален дизайн за King of Pops преди Хелоуин.

 

Защо се налага на една марка да отпечатва тематични опаковки за всеки свой продукт?

Осем секунди. Смята се, че това е средната продължителност на човешкото внимание и това време е намаляло с 4 секунди спрямо 2000 г.
Да, само 8 секунди – толкова, колкото при златната рибка (според проучване на Майкрософт, златната рибка е животното, което за най-кратко време задържа вниманието си върху един обект).

Докато краткият период на внимание има своите предимства, той може да бъде голям проблем за марките, които искат стоките им да се забелязват по рафтовете в магазина.
Ето защо диференциацията е толкова важна, и тази задача до голяма сепен се пада на опаковката.

„Когато потребителят се разхожда между рафтовете, имате 8 секунди, за да хванете погледа му да го накарате да забележи опаковката ви.”, казва Роб Даниелс, президент на Quality Tape & Label Co. (QTL). – „Какво им казват вашите опаковки в тези 8 секунди?“

Колкото форматът на пакета със сигурност може да помогне на продукта да се открои на рафта, толкова може и печатът.
Новият софтуер за автоматизирано проектиране на опаковки с различни изображения SmartStream Collage на HP вече позволява отпечатването на хиляди уникално проектирани опаковки, етикети, ръкави и други продукти като следва цялостната последователност на дизайна на марката.

Компанията Quality Tape & Label Co. (QTL) е първата  в света, която използва софтуера за опаковки и направиха десетки хиляди опаковки на King of Pops Popsicle през октомври 2018 година за продуктите им за Хелоуин.

 

„В този случай с King of Pops Popsicle искахме да имаме призраци, плаващи наоколо“, разказва Роб Даниел. – „Имахме шест или седем различни духа, които можехме да мащабираме в различни размери и бройки. Можехме да сложим три призрака от едната страна на обвивката и четири от другата. Това позволява на бранда да запази марката си, но и да добавя променливи изображения в него.“

Първият тираж на QTL от пет опаковки възлизаше на 18 000 броя и беше отпечатан на дигиталната машина HP Indigo 6900. Следват още 25 000 опаковки.
Следвайки темата за Хелоуин, QTL си партнира отново с King of Pops Popsicle за Коледните им опаковки и използва отново софтуер Collage, който е подходящ за наистина всякакъв вид опаковки, независимо дали това е сезонен, промоционален или просто всекидневен продукт.

 

Диференцията, според Даниелс, има потенциал за удължаването на този 8-секунден период на внимание на средния потребител. „Ако можете да ги спрете и те възкликнат: „О, уау, това е същият вкус, но погледнете всички тези различни неща“ – тогава сте ги спрели за повече от 8 секунди ” – казва той.

 

Според него това ще бъде огромно предимство на цифровите технологии – да помагат на марките да се отличават на рафта в магазина. 

За собственика на King of Pops Popsicle ползите от този тип печат на опаковките му са двустранни – докато от една страна получава опаковки с различен дизайн, получава и вниманието на клиентите, които ги забелязват като нещо ново и свежо. 
Даниелс казва, че това „проучване на потребителя да забелязва опаковката” ще бъде полезно за марката, когато пусне нова продуктова линия Popsicle. Там ползите от прадукта ще бъдат отбелязани на всяка опаковка.

Даниелс вижда HP Collage като софтуерна програма с по-голям потенциал за марките, отколкото предшественика му HP Mosaic.

„HP Mosaic предлага разбивка и многобройни вариации, но по същество различни гледни точки и ъгли на един и същ модел. Сега с Collage, ние всъщност можем да направим променливи данни за отделните елементи. С HP Mosaic много марки трябваше да променят цялостния си вид, за да се впишат в него. С HP Collage можете да раздвижвате отделни елементи в пакета, без да засягат външния вид на марката. Виждам много повече възможности за взаимодействие с марката отколкото преди.“

Quality Tape & Label Co. QTL е компания с 40 годишна история, изцяло базирана в щат Джорджия, САЩ. През последните години тя преминава към дигитален печат, като до домента е дигитализирала около 90% от процесите и ще продължи докато премине изцяло на дигитално производство.

Източник: 3 Принт
Автор: Ерик Риб
Превод: Десислава Тодорова

 

 

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.