Цветният дигитален печат „е възможност“ за компаниите, които печатат книги

2171

Според говорителите на Лондонския годишен форум за дигитален печат на книги цветният мастиленоструен печат ще предостави на компаниите, които печатат книги възможност да увеличат обема на работата си.

Бизнес мениджърът на HP Roger Stabler, който говори на събитието, каза, че забелязва „завръщане към цвета“. Според него този процес е задвижван от издатели, които осъзнават цената на производството на книгите по време на целия им жизнен цикъл, включително съхранението и транспорта, а не само цената за печат.

Martin Collyer  е ръководител на цифровия печат в британската компания CPI. През май тази година печатницата инсталира цветна цифрова линия за производство на книги. CPI предлагат добавяне на допълнителен цветове в книгите си на „почти същата цена като черно-белия печат“. Collyer нарече добавянето на цветен печат фактор, който „променя играта“. Той добави: „в епохата на електронните книги разграничаването и добавената стойност са предизвикателства пред издателите и с цветната мастиленоструйна технология можем да печатаме изгодно с черно и още един цвят или пълноцветно.“

Mark Jones е директор на продажбите на Ashford Colour Press, печатница, специализирана в производството на образователни книги и ръководства. Компанията има оборот около 11 милиона паунда годишно и планира да инсталира цифрова мастиленоструйна система в началото на 2013. „Клиентите ни искат цветно мастиленоструйно решение и ние трябва да им го осигурим. Образователният сектор държи на цвета изключително много“, каза той.

Издателите, които присъстваха на конференцията потвърдиха, че ще приветстват възможност за цветен цифров печат, при положение, че качеството е сравнимо с това на офсета. Директорът на планирането на Oxford University Press Paul Major каза: „Мога да видя как цветният мастиленоструен печат навлиза на пазара, ако има нужното качество. Книгите трябва да са по-креативни, същото се отнася за издателите им.“

Gareth Jarrett, отговорник за складовите наличности на Taylor и Francis допълни: „Цветният цифров печат е много интересен за нас, основно за образователни издания и учебни тетрадки.“

От друга страна, директорът на производството на Clays David Mickleburgh каза, че компанията няма да инвестира в цветно цифрово решение в близко бъдеще. „Цветният печат не покрива голяма част от нашия пазар, което прави трудно обосноваването на подобна инвестиция в момента“, каза той.

Консултантът в областта на печата Andy Tribute, който също присъстваше на конференцията, добави, че скоростта е друг аспект, който става все по-важен за издателите. „Цялостната тенденция е, че хората искат нещата да се случват по-бързо“, каза той.

цветна мастиленоструйна преса, закупена от CPI
На снимката: цветна мастиленоструйна дигитална печатна машина, закупена от CPI

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.