3D принтери на HP печатат със стомана

653
3D принтери на HP печатат със стомана

Компанията представи Metal Jet, промишлена система за 3D печат, която изгражда обекти не от пластмаса, а от стомана.

3D принтери на HP печатат със стомана

3D печатът има много приложения, например за създаване на протези и прототипи. Като цяло за момента той е отговорен за малка част от производството, защото е по-бавен и скъп от традиционните техники и изборът на материали е ограничен.

HP се опитва да промени това. През 2016 компанията представи Jet Fusion 3-D, който използва пластмаса, но е предназначен по-скоро за производство, отколкото за единични бройки. Целта на новия Metal Jet е да навлезе в сериозни производствени сектори като автомобилната и медицинската индустрия. Компанията си партнира с Parmatech, която произвежда компоненти за медицинска техника и GKN, производител на части за автомобилната и авиационната индустрия. Тези компании ще работят със свои клиенти, например Volkswagen, за да експериментират с 3D отпечатан метал. Партньорите ще получат Metal Jet системи тази година. Машината ще излезе на пазара през 2020.

Декоративни или функционални
За момента, повечето от продуктите, отпечатани с Metal Jet са декоративни – о персонализирани ключодържатели. Вероятно ще изминат години преди да можете да купите кола с 3D отпечатани метални части под капака. Tim Weber, ръководител за 3D печата на метал на HP, каза, че процесът ще спести разходи за някои продукти и ще позволи по-бързо производство на нови продукти. В някои случаи компаниите ще могат да използват един и същ дизайн за прототипите и реалните компоненти.

HP използва процес, наречен „binder-jet“ печат, за който Weber казва, че е по-евтин и ефективен от конкурентните технологии. Metal Jet полага слоеве метален прах, които след това скрепва с помощта на свързващ агент, за да ги втвърди. Този процес е подобен на триизмерният печат, който използва пластмаса. Предметите на практика са направени от метален прах, скрепен с лепило. Това означава, че не са много здрави. Можете да ги счупите с голи ръце. Затова произведените обекти минават през изпичане. Крайният резултат е относително лек, гладък на пипане и има удивително деликатни детайли.

Източник: hp.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.