HP има финансови затруднения

1673

Възможно е да изминат 5 години преди компанията да обърне тенденцията и има опасност тя да пострада от кризата в Еврозоната, предупреди изпълнителният директор Meg Whitman.

Meg WhitmanНа годишното събитие за потребителите на HP в Лас Вегас, Whitman, която е бивш ръководител на eBay, каза: „Имаме големи притеснения за Европа – те са свързани с кризата с държавните дългове, вероятността Гърция да излезе от Еврозоната и предизвикателствата пред Испания. Подготвяме се за доста тежка ситуация в Европа“.
 
HP разчита на продажби в Европа повече от някои от конкурентите си, което прави компанията по-уязвима. Продажбите на HP са отбелязали спад за три поредни тримесечия заради намаляващото търсене на настолни компютри и услуги и нарастващата популярност на таблети като iPad.

Резултатите на компанията за втората четвърт, които бяха публикувани миналия месец, показват спад от 31% спрямо същия период за миналата година до нетен приход от 1,9 милиарда долара.

Whitman каза, че компанията няма много възможности за маневри заради дълговете, които се дължат на няколко големи сливания. Те включват присъединяването на софтуерната компания Autonomy, което й  струваше 11 милиарда долара. „Трябва да си оправим баланса“, добави тя.

Whitman се надява да обърне тенденцията на спад в продажбите и цената на акциите на компанията като съкрати около 27 000 работни места и намали дълговете. Компанията разкри плановете си да намали глобалната си работна сила с 8% до 2014, основно чрез предложения за ранно пенсиониране.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.