HP обединяват печатното си подразделение с това за компютрите.

1715

Ръководителят на IPG(Imaging and Printing Group) – подразделението отговарящо за печата, напуска компанията.

Vyomesh Joshi

След близо 30 години работа в НР, Vyomesh Joshi напуска компанията. Под неговото ръководство обемът на полиграфическото подразделение на HP нарасна от 19 до 26 милиарда долара, а операционната печалба се удвои и достигна почти 4 милиарда долара. Не се споменават причините за оставката на Vyomesh Joshi. Коментарът на президентът на HP Meg Whitman е следния: „Под неговото ръководство IPG (Imaging and Printing Group – полиграфическото подразделение на НР) за първи път пусна на пазара на печатно оборудване иновационни решения, които коренно го преобразиха. Ние желаем всичко най-добро на Вайомеш Джоши в новия етап от неговия живот.“

В същото време HP обяви за плановете си за реорганизация на компанията, в рамките на която направление касаещо печатните технолигии на HP – IPG ще бъде обединено с подразделението за производство на персонални компютри (Personal Systems Group – PSG).

Според замисъла на ръководството на компанията, такава стъпка трябва да стимулира комбинираните продажби на компютри и печатно оборудване, да заздрави името на компанията и да способства за иновациите. От HP се надяват също, че така ще се намалят разходите и по този начин ще нарасне печалбата. Това от своя страна би позволило на компанията да вложи средства в развитие на изследванията и нови разработки. Въпреки, че е един от най-големите производители на компютърна техника, НР изостава от своите конкуренти на пазара на мобилна електроника. Това решение е придружено от кратък коментар на президента на компанията Meg Whitman: „Считаме, че работим по печеливш сценарий за потребителите, партньорите и акционерите.“

Това не е първия опит за такава реорганизация в НР. Още при Carly Fiorina, бе направено обединение между печатното и компютърното направление, но следващият президент на компанията Mark Hurd отново ги раздели, поемайки ръководството през 2005 година. След него, компанията оглави Leo Apotheker, който планираше да продаде печатното подразделение PSG или да го отдели в отделна компания. Такова решение, не се хареса на акционерите и Apotheker бе принуден да напусне своя пост. Сменилата го Whitman бързо обяви за отмяната на тези планове на нейния предшественник.

Сега в HP подчертават, че компанията както и преди ще възлага големи надежди на печатния пазар, привеждайки като аргумент постоянно растящото количество отпечатана продукция на машините HP Indigo, а също така и повече от 1 милиард долара. инвестиции, които са направени в IPG от 2008 година и досега. Важно е да се знае, че на drupa 2012 компанията HP ще покаже повече от 10 нови разработки в областта на цифровото печатно оборудване, в това число и първите в света дигитални машини с ширина за печат 75 см.

Новото обединение на двете направления ще се казва – Printing and Personal Systems Group – и ще бъде ръководено от Todd Bradley, бивш ръководител на подразделението за персонални компютри на HP от 2005 година.
И още една реорганизация в HP. Влизането на подразделението Global Accounts Sales в групата HP Enterprise Group, която координира работата върху решенията за корпоративни клиента. Новата група ще се ръководи от David Donatelli.

Третата реорганизация в НР са маркетинговите служби на различните подразделения, които ще бъдат обединени в една под ръководството на вицепрезидента Marty Homlish, а службите за корпоративни комуникации ще се ръководят от вицепрезидента Henry Gomez. По думите на госпожа Whitman, тези реорганизации ще позволят ефективност на компанията и на нейните продукти на пазара.
Компанията Hewlett Packard си остава лидер на пазара на персонални компютри. В четвъртото тримесечие на 2011 година тя е продала 14,7 милиона компютри, което обаче е с 16,2% по-малко, отколкото за аналогичния период на 2010 година. Ако обаче се отчитат и мобилните устройства, то Apple е вече взела лидерството по продажби на компютри, реализирайки в четвъртото тримесечие 15,43 милиона устройства iPad.

Чистата печалба на HP се е намалила с 44% – до 1,47 милиарда долара. Оборотът на компанията също със 7% и е 30 милиарда долара.

Времето ще покаже дали реорганизациите на госпожа Мег Уитман ще постигнат добри резултати за НР.

По материали на www.printdaily.ru

Написа инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в Украйна. Създал първата матура по полиграфия в България, която се зачита за прием в специалност "Полиграфия" в ХТМУ София. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Отскоро е назначен за преподавател в Националната професонална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска и украинска поезия и сърфира в социалните мрежи.