Какво се готви в Кодак?

4255

/информация от кухнята/

Kodak La HupeОт началото на годината централният офис на Кодак за Европа, Азия и Средния Изток се предмести в La Hupe, близо до Брюксел. Благодарение на поканата на фирма Гед ООД имах възможност да посетя демо центъра, който е изграден в наскоро обновената сграда на централата и да разгледам новостите, които ще представи Кодак на Друпа 2008. Определено те представляват интерес за българския пазар, не само заради позициите на Кодак в България, но и заради уникалните си технологични въведения, качество и производителност. Това са новите модели CTP оборудване, дигиталните печатни машини NEXPRESS, inkjet Versamark печатащите системи и не на последно място – софтуерните решения на Кодак за workflow.

В началото домакините от Кодак представиха тенденциите за развитие на фирмата и техническите решения, които ще бъдат представени на предстоящата Друпа 2008.

В самия демо център ни посрещнаха с впечатляваща мултимедийна презентация, симулираща поръчка от краен клиент и осъществяването й с оборудването и софтуерното осигуряване на Kодак. След нея посетителите имаха възможност да разгледат последните модели CTP и дигитални машини NEXPRESS.

Бързам да изброя акцентите.
На първо място са дигиталните печатни системи на електрофотографски принцип NexРress. Те са сравнително непознати за българския пазар, но това е напълно незаслужено с оглед на възможностите им. Машините се предлагат в две основни серии:

  • S серията, с моделите KODAK NEXPRESS S3000, S2500 и S2100 е наистина уникална. Това не са просто поредните дигитални машини на пазара. Това оборудване е създадено за работа. Технологичните нововъведения в него се различават много от тези на конкурентите, воденето на хартията, тонерът (Да, на електрофотографски принцип е.), цветопредаването на Кодак и не на последно място, петата секция, на която може да се постави пети цвят или лак. След демонстрацията имах възможност да видя моделите S2500 и S2100 в работна среда в печатница, но за това по-нататък.
  • М серията, с представителя KODAK NEXPRESS M700 Digital Color Press. Машината е четирицветна, но пък има възможност за голям набор от опции за довършителна обработка. Така наречените финишъри.
NEXPRESS

От ляво на дясно на снимките/KODAK NEXPRESS S2100, KODAK NEXPRESS S2500, NextGlosser/

Всички снимки в галерията вижте тук.

Кодак ще изложат на Друпа 2008 и дигитална машина за черно-бял печат KODAK DIGIMASTER EX Digital Production Systems. Машината е предназначена за обемен черно-бял печат, в съчетание с набор от модулно оборудване за довършителна обработка.

Прави впечатление, че от Кодак имат сериозен поглед върху пазара на дигиталния печат, като предлагат различни серии машини, с различни възможности и производителност, в зависимост от пазарните условия и изисквания на клиента. Пиша това, защото има реални възможности, някои от тези модели машини, скоро да влязат в експлоатация в България.

Една от най-бързо развиващата се и с висока популярност продуктова линия, са inkjet печатащите глави KODAK VERSAMARK и дигиталните inkjet печатни машини от серията V на VERSAMARK.
За тези, които не са чували за VERSAMARK, запомнете това наименование. В основата му е специалната разработка на Кодак на високоскоростни мастилноструйни печатащи глави, които могат да бъдат монтирани на всякакви машини. Не случайно Кодак и Man Roland имат съвместна разработка, даваща допълнителна възможност на Man Roland, печатните машини да печатат данни с променлив параметър (персонализация). Всичко това се реализира с допълнителните VERSAMARK печатащи глави. Освен с висока скорост на печат, те се характеризират с неограничената му широчина (могат да бъдат монтирани едновременно няколко печатащи глави, покриващи ширината на печат). Естествено Кодак предлагат и самостоятелно решение – дигитална печатна машина KODAK VERSAMARK VL2000, което е напълно завършена пълноцветна печатаща система, със скорост на печат, достигаща до 1,090 A4 на минута, с резолюция на печат 600х600dpi. Според неофицилни източници, на Друпа 2008 ще бъде показана система, печатаща с резолюция до 1200х1200 dpi. За съжаление, системата не беше инсталирана в демоцентъра и не успях да я видя, но повярвайте ми, за VERSAMARK тепърва ще се говори.

Едно от главните направления в Кодак е разработката и производтвото на CTP машини. На Друпа 2008 Кодак ще представи моделите CTP KODAK MAGNUS 800. Сред тях е модификацията KODAK MAGNUS 800Z QUANTUM, която работи със скорост 60 пластини B1 за час! Не, това не е CTP за пластини за вестникарската промишленост, а машина, даваща най-високото качество, което може да се предложи на полиграфическата промишленост. Подобна машина може да реши нуждите дори на най-големите печатници в България от бързо и качествено производство на пластини за офсетовия печат. Не на последно място, искам да споделя, че за разлика от конкурентните марки, CTP машините на Кодак имат редица технологични предимства, позволяващи им безпроблемна работа с почти всички пластини, предлагащи се на българския пазар. Кодак предлагат всички формати CTP. Сред тях е KODAK MAGNUS XLF 80 QUANTUM, който е най-бързитз, напълно автоматизирано CTP на пазара, в класа на широкоформатните. Скоростта, която достига този модел, е до 48 пластини за час, с резолюция 2,400 dpi. Имах възможност да видя и двата модела в демо центъра. Можете да разгледате снимките тук:

От ляво на дясно на снимките/MAGNUS XLF 80 QUANTUM, Trendsetter 800 III Quantun, KODAK MAGNUS VLF/

Всички снимки в галерията вижте тук.

След презентацията в демоцентъра в La Hulpe, беше предвидено посещение в печатница ARTOOS (www.artoos.com), намираща се в Антверпен. Видяхме в работен режим дигиталните печатни машини NEXPRESS. Сградата на печатницата отвън приличаше по-скоро на универсален магазин, в който обаче се помещават около шест, а може би и повече листови офсетови машини. Четири от тях са 10 цветни, има един headset, две CTP-тa и експонатор на филм, всичките онлайн; цветопробна система, DICOweb и много добре оборудван цех за довършителна обрабока.

Всички снимки в галерията вижте тук.

Интерес за нас представляваше обособения цех за дигитален печат, изцяло оборудван с печатни машини на Кодак. В него работеха NEXPRESS S2500 и S2100 и DIGIMASTER за монохромен печат. Цехът беше самостоятелно оборудван с машини за довършителна обработка, отделно от офсетовия печат. Повечето машини работеха в момента на нашето посещение. Печатницата преди време е експлоатирала машини на Xerox и Xeikon, но в последствие са избрали да работят само на KODAK artoos.com. Естествено, въпросите към домакините бяха насочени, основно за дигиталните печатни машини. Един от въпросите беше за натоварването на машините NEXPRESS и какъв тип поръчки изпълняват. Оказа се, че в началото първата им машина 2100, не е била натоварена според очакванията им, докато не се повишил ръстът на поръчките с променливи данни. В момента, в който е нараснало търсенето на подобен тип продукция, е нарастнал в пъти и количеството на отпечатаната продукция, което е довело и до закупуването, дори на втора Nexpress S2500. Интерес представяваше и това, до колко се използва петата секция на NEXPRESS. Колегите от ARTOOS я използваха основно за лакиране и доста по-рядко, за да печатат пети цвят, като процентът на лакираната продукция беше от порядъка на 20-30 % от общата. Техният продуктов мениджър сподели за някои от предимствата на NEXPRESS:

  • безпроблемно ламиниране на отпечатъка,
  • изключителна точнoст на регистъра,
  • перфектно цветопредаване (все пак Кодак се грижи за това)
Както знаете, наближава и най-значимото световно събитие в полиграфическия бранш – изложението Друпа 2008. Кодак ще бъдат представени на щанд с площ 2500 кв. метра, в Хале 5 на изложбения център в Дюселдорф. Там ще можете да намерите най-новите продукти на компанията. На изложението можете да разчитате и на съдействието на представителите на фирма ГЕД, която е единствен оторозиран дилър на Кодак за България на дигиталните печатни машини, CTP оборудването, inkjet принтерите, софтуерното осигуряване, както и за консумативи.

Автор: инж. Пламен Давидов

Интернет портал за печатни технологии.