Кодак обяви оттеглянето си от мастиленоструйния печат

1465
Кодак обяви оттеглянето си от мастиленоструйния печат

След шест години в челните редици на високоскоростния мастиленоструен дигитален печат Кодак обяви, че напуска този сегмент и търси купувач на тази част на бизнеса си. Решението за продажба във възможно най-кратък срок изненада другите фирми в бранша.

кодак

Кодак
не предостави информация за възможните купувачи. Сред потенциалните имена вече се спрягат Ricoh, HP, Konica Minolta, Canon, Screen и Fuju Xerox. Всички те обаче имат свои подразделения и дори собствени системи за мастиленоструен печат. Изключение прави EFI, която също се споменава сред евентуалните купувачи.

От Кодак споделиха, че по-нататъшното развитие и производство на мастиленоструйните системи Prosper, Stream и Ultrastream, които ще бъдат представени на Drupa ще бъдат предлагани и поддържани от нов собственик, с по-голям пазарен дял и по-добри възможности за обслужване. В света има пуснати в експлоатация по-малко от 50 печатни линии Prosper – в Германия няма нито една, няколко са във Великобритания и по две във Франция и Италия.

Продажбата на звеното за мастиленоструен печат все пак оставя Кодак в сегментите за производството на плаки и машини за СТР за офсетов печат, в които не се очаква ръст, както и в сектора за пластини и машини за СТР за печат на опаковки, където се очаква ръст. В портфолиото на компанията остава и тонерно базираната дигитална машина NexPress.

Източник: i-grafix.com

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/