Резултатите за финансовото състояние на Кодак ще бъдат обявени на 26 януари.

2297

Буквално за дни около името на американската компания Eastman Kodak Company се създаде медийна истерия.

Слуховете за подготовката за фалит, плъзнаха вчера от страниците на Wall Street Journal. Макар изданието да се позовава на анонимни източници, новината, че Kodak ще потърси от съда в САЩ защита от кредиторите си, обиколи всички медии. Коментар от Kodak няма, тъй като компанията „не коментира пазарни слухове или спекулации”, твърди изданието.

Последното официално изявление е направено на 3 януари 2012 във връзка с писмото, изпратено от Нюйорската фондова борса (the „NYSE“). В писмото се посочва, че компанията е заплашена от делистване от борсата, тъй като акциите й са паднали под 1.00 долар за период от 30 поредни търговски сесии. Kodak имат шест месеца, за да възстановят цените на акциите си, които паднаха до 0,6555 долара на 3 януари. Цената на акциите можете да следите в реално време тук.

В следствие на слуховете, вчера рейтинговата агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на Kodak. Все още коментар от компанията относно рейтинга й няма.

В сайта на Eastman Kodak няма нищо публикувано относно слуховете и последните събития. В последното си изявление за миналата година, Антонио Перез, CEO на компанията, засегна именно опитите за спекулации с финансовото състояние на Eastman Kodak.

Още тогава стана ясно, че кешът на фирмата към 30 септември 2011 е бил $863 милиона и се очаква да достигне $1.4 милиарда до края на годината. Като резерв Kodak има портфолио от патенти и лицензи, които се оценяват на близо $3 милиарда, които могат да бъдат продадени поотделно или като пакет на компании като Google например, които са проявили интерес.

По-конкретни тълкувания на финансовите резултати публикуваха и фирма Гед – единственият официално оторизиран дилър на Kodak Graphic Communications Group за България. Вижте повече тук.

Ще следим новините, както и ще очакваме финансовите резултати, които Kodak ще обяви на 26 януари.

Източници:
официален сайт на Kodak
информация за рейтинга на Еastman Kodak от официалния уебсайт на рейтингова агенция Moody’s
изявление на Гед ООД относно финансовите данни на Kodak
статията на Wall Street Journal

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.