Според Technology Watch печатната система KODAK PROSPER е лидер в класа си

1238

Редакторът на Technology Watch* Henry Freedman е посветил специално издание на бюлетина си на мастиленоструйните печатни системи KODAK PROSPER

На базата на сравнение на технологията на Kodak с други инкджет системи Freedman заявява „Трябва да кажем, че производителността и качество на Kodak са водещи в класа.“ Специалният брой на бюлетина е произведен с KODAK PROSPER 5000XL. Според Freedman, черно-бялата преса KODAK PROSPER 1000 променя играта в областта на печата на книги. „Нито една друга мастиленоструйна система в света не отпечатва повече страници за книги на машина, отколкото KODAK PROSPER 1000,“ обясни той. „Научихме, че системите ROSPER 1000 са произвели над 500 милиона страници за първата година и са отпечатвали близо два милиона страници всеки ден.“

Бюлетинът разглежда предимствата на PROSPER от икономическа гледна точка, обяснява качествата на специалните мастила на водна основа за опазване на околната среда и демонстрира качеството на печат, което е същото като на офсетовите технологии.

В изданието е включен и задълбочен преглед на мастиленоструйната технология Kodak Stream, включително метода за постоянно подаване на мастило към главите и изключително фините частици на пигмента. Freedman заявява, „Пигментите в мастилата на KODAK PROSPER са с размери от 10 до 60 nm, което значи, че са много по-малки от дължината на вълната на видимата светлина, което води до намаляване на пречупването и ярки, чисти цветове.“ Според Freedman PROSPER предлага по-широка цветова гама от офсетовия стандарт SWOP-3. „Сравнихме тестови отпечатъци, отпечатани по този стандарт с копия от PROSPER и установихме, че цветовата гама на Kodak превъзхожда офсетовата.“

Сравнение между KODAK PROSPER 5000XL и HP T400 на базата на структурата на точките и ефекта им върху изображението показва, че машината на Kodak печата по-качествено. Freedman пише, „PROSPER 5000XL осигурява минимално ниво на шума около отпечатаните изображения. Пресата работи с по-високи скорости при постоянно качество на печат и е по-производителна.“
В бюлетина се коментират и решенията на Kodak , свързани с поддържаните хартии за печат и допълнителните решения за предварителна обработка на хартията.

*Technology Watch са публикували повече от 400 научни и технически статии за печат, издателска дейност и информационната индустрия. Това е станало в продължение на 35 години. В момента те са сред водещите технологични източници за бъдещето на технологиите в печата и издателския бизнес.

KODAK PROSPER 1000
На снимката: KODAK PROSPER 1000

Източник: whattheythink.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.