Kodak вдига летвата

2370

На изложението PRINT 2009 Kodak формално ще обяви Prosper Color XL, първата четирицветна мастиленоструйна машина, която използва дългоочакваната технология на Kodak – Stream

Според някои анализатори на пазара ако демонстрациите на машината са показателни за истинските й възможности, и разходите и производителността са отговарят на обявените, Prosper Color може да промени ситуацията не само във високоскоростния мастиленоструен печат, а и да замести значима част от конвенционалния офсетов печат. Изглежда Kodak вдигат летвата в мастиленоструйния печат.

На първо място сред предимствата на машината е скоростта. Тя е до 198 метра в минута. Отпечатъкът има ширина 620 милиметра на ролка с ширина 635 милиметра. Това се равнява на около 3,600 страници A4 в минута. Според  Kodak, печатница, която използва Prosper Color XL с 80 процента от капацитета му може да произведе около 120 милиона страници за месец. Тази стойност е изчислена при денонощно ежедневно натоварване на машината в 80% от времето.

Второто основно предимство на пресата е качеството на печат, което до голяма степен е сравнимо с това на конвенционалните офсетови преси. Според Kodak тя работи с линиатури до 175 lpi. Teстовете на машината при различни типове изделия и медии дават задоволителни резултати, без съществени разлики с конвенционалния печат.

Изделията, изброени от Kodak като подходящи за производство с Prosper Color XL включват цветни и черно-бели книги, пощенски кампании, каталози, каталози и дори списания и вложки за вестници, особено такива, които трябва да се отпечатат на хромови хартии. Kodak все още не са уточнили какви хартии ще се предлагат за Prosper Color XL. Вероятно първоначално ще предлагат стандартен набор медии за мастиленоструен печат, който постепенно ще се разшири и разнообрази.

Обещаната от Kodak себестойност е $0.008 на пълноцветна страница A4 с покритие от 35% и $0.0015 на едноцветна страница A4 с 5% намастиляване. Тези разходи звучат доста привлекателно, като се има предвид, че включват мастилата, обслужването и подмяната на печатащите глави. Разходите вероятно варират при реалното приложение на машината, но посочените стойности определено привличат интерес. Prosper Color XL е обещаваща машина, която може да предложи алтернатива за изработката на широк набор продукти.

Източник: printceo.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.