Kodak казва сбогом на проявителната машина с пластини без проявяване

2478
Kodak казва сбогом на проявителната машина с пластини без проявяване

Такъв бе слоганът на проведения от Гед ООД семинар на 24 и 25 април в гр. Хисаря, на който бяха показани възможностите на безпроцесната пластина Sonora XP на Kodak.

Темата на семинара бе Sonora XP – безпроцесната пластина, която казва сбогом на проявителната машина”. Като лектори и гости от Kodak участваха Jacek Skibicki, Искрен Цветков, Komal Sharma, Melinda Kekesi, и Stephen Taubman.

 

Директорът на Клъстер Русия и Източна Европа на Кодак,  Jacek Skibicki, коментира стабилното финансово състояние на Кодак и показа интересна статистика за пазарния дял на фирмата.

  • Над 16 000 CTP устройства инсталирани по целия свят.
  • Над 30 % дял на дигиталните офсетови пластини.
  • Над 12 000 инсталирани дигитални печатни машини.
  • Над 300 Flexel NX  стройства по целия свят и др.

Jacek Skibicki сподели и тенденциите за развитие при Кодак, които са насочени основно към графичната индустрия. По-особено внимание ще се обръща на опаковките(флексопечат) и т.нар. функционален печат (Functional Printing), включващ печат на дисплеи и електроника (чувствителни на допир дисплеи, печат на платки, транзистори и др.) и интелигентни опаковки.

 

 

Яцек Скибицки

На снимката: Jacek Skibicki (Яцек Скибицки)

 

Консултантът за дигитални решения за Източна Европа Искрен Цветков разказа за възможностите на  Sonora XP и сравни технологията със сегашните съществуващи. Тенденцията при пластините като цяло е съкращаване на процеса им на производство до печат като по този начин не само се получават икономии от енергия и време, но като цяло се подобрява и качеството на печат, тъй като се избягва един цял процес като проявяването, при който могат да се получат грешки.

Sonora XP се изработва от набразден и анодизиран алуминий без разлика от нормалните пластини като има специално ултра тънко покритие. Експонацията на пластината не се различава по нищо от това на негативните термални дигитални пластини и е съвместима с повечето експонатори, работещи в диапазона 800-850nm. Пластината се предлага в различни дебелини и размери за листови и ролни машини.

 

Относно тиражоустойчивостта й, тя може да достигне до 200 000 удара при heatset/coldset ролните машини; 100 000 при конвенционален листов офсетов печат; 50 000 при работа с картон и до 10 000 при работа с UV мастила. На Sonora XP могат да се релизират 200 lpi линеен или 20 микрона стохартичен растер.

Sonora XP работи по следния начин:
– експонация директно на пластината,
– пластината се поставя директно на печатната машина,
– пускат се водните валове,
– пускат се мастилените валове,
– покритието на непроявената част се прехвърля на офсетовото платно,
– първите няколко листа за настройка премахват излишната емулсия,
– след няколко листа (до 25 листа) емулсията се изчиства и машината може да продължи в тираж.

За работа с Sonora XP не се изискват специални умения, контрастът на изображението на пластината е различен (много бледо изображение) от този на пластините с проявяване, но е достатъчен за да се прочете текст до 10 пункта с цел идентификация и контрол. Пластината обаче не може да се измери с денситометър, но това не е и небходимо, тъй като обикновено този тип контрол се използва заради проявителната машина, която в случая липсва. Пластината е чувствителна на бяла светлина и ако трябва да се използва след повече от 3 часа, е необходимо да се постави на тъмно.

 

Sonora XP е съвместима с повечето мастилни формули и мастилни апарати, при водните разтвори се използват такива с pH от 3 до 9. Емулсията, която се премахва на печатната машина, не замърсява мастилото и водния разтвор, тъй като тя се извежда с хартията. Тук е мястото да се отбележи, че пластината в момента се използва от над 2 000 клиента на Кодак по целия свят. Макар да изглежда нова за българския пазар разработката на Sonora XP е от вече няколко години по света и технологията и е стабилна и достатъчно усъвършенствана.  

 

Очакванията в световен мащаб са до 2016 около 30% от използваните пластини да са безпроцесни. 

 

 

Искрен Цветков

 На снимкта: Искрен Цветков 

 

Тестове на Sonora XP в България са направени в костинбродстката печатница Мултипринт, за които разказа Ивелин Добрев, ръководител на отделът за предпечатна подготовка във фирмата. Г-н Добрев отговори на възникналите въпроси, свързани с тестовия печат с Sonora XP и сподели, че внедряването и ще подобри времето за реакция и качеството на работа в отдела, който ръковори. На разположение на участниците в семинара бяха мостри на експонирани пластини и пробните отпечатъци от теста.

 

 

Ивелин Добрев Мултипринт

 На снимката: Ивелин Добрев, Мултипринт.

 

В края на деня се проведоха три кръгли маси на теми, свързани с тенденциите за развитие на печата, пластините и софтуерните решения на Кодак. 

 

публика кодак Сонора

На снимката: участници в семинара

 

Семинарът беше перфектно организиран и завърши с посещение на етнографския комплекс „Дамасцена”. На втория ден гостите посетиха и тракийския храмов комплекс Старосел. Както обикновено Гед съчетаха полезното с приятното за своите гости. 

 

Материала написа: Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.