Kodak спечели правата да продава патенти за цифрови изображения

1290

Eastman Kodak получиха разрешение от съда в Ню Йорк да продадат на търг някои спорни патенти, които могат да донесат милиарди на компанията, която изпитва финансови затруднения.

Apple и FlashPoint Technology са възразили срещу продажбата на 10 конкретни патента от портфолиото на Digital Capture и Kodak Imaging Systems and Services (KISS). В отговор, през миналия месец, Kodak заведоха дело срещу Apple в съда по банкрутите, в което твърдяха, че производителят на iPhone погрешно предявява претенции към тези 10 патента, които са съвместна разработка на компаниите отпреди близо 20 години.

В изявление, в което обявява решението на съда, Timothy Lynch, директор на интелектуалната собственост в Kodak, каза: „Ние сме благодарни, че съдът ни позволи да продължим с разпродажбата на патентите си без да губим време и без да остави възможност за съмнения в собствеността на патентите.“ Lynch добави, че потенциалните купувачи на патентите ще могат да наддават анонимна, а предложенията им ще бъдат разгледани от Kodak, някои от кредиторите на компанията и съда по банкрутите.

Eastman KodakОт Kodak добавиха, че се очаква търгът да се проведе в началото на следващия месец. Компанията, която изпитва финансови затруднения, попълни молба за защита от банкрут през януари. Тя продава патенти според секция 363 от Кодекса по банкрутите на САЩ, която позволява свободна смяна на собствеността им, без опасност от по-късно предявяване на претенции.

Патентите ще бъдат продадени чрез процес, наблюдаван от съда по банкрутите. Победителят може да получи заповед от съда, която го защитава от претенции към патентите, предявени от трети страни. Има сведения, че патентите, включени в портфолиото, са генерирали повече от 3 милиарда американски долара приходи за Kodak в последното десетилетие.

Lynch изрази увереност, че претенциите ще бъдат отхвърлени бързо. „Твърденията на Apple и FlashPoint са безсмислени и Kodak отново ще настоява за отхвърлянето им в окончателното решение на съда, което ще бъде взето през юли.“, каза той. „Въпреки това, днешната присъда осигурява процес, одобрен от съда, който позволява на потребителите да получат патентите без опасност от никакви усложнения, независимо от развитието на спора с Apple и Flashpoint в момента на приключването на търга.“

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.